Moçambique står inför en förändring

Moçambique har väldiga naturrikedomar, klimatet är jordbruksvänligt och läget utmärkt. Moçambiques framtid formas till stor del av landets förmåga att erbjuda den unga befolkningen bra utbildning och arbete de kan leva på, säger Finlands ambassadör i Moçambique Anna-Kaisa Heikkinen.

De politiska förhållandena mellan Finland och Mosambik är väldigt goda, säger ambassadör Anna-Kaisa Heikkinen.

Hur ser läget ut i Moçambique just nu och vilka är de största utmaningarna?

Just nu handlar de internationella nyheterna oftast om den islamistiska konflikten i provinsen Cabo Delgado i nordöstra Moçambique. Denna konflikt som började för fem år sedan är fortfarande en svår fråga för Moçambiques regering. Konflikten har också lett till en stor humanitär kris och drivit kring en miljon människor på flykt inom landet.

På grund av konflikten i Cabo Delgado har man inte heller kunnat inleda arbetet med att utvinna de stora gasfyndigheterna i havet utanför provinsen. 

Moçambique kämpar också med precis likadana ekonomiska utmaningar som alla andra. Rysslands invasion av Ukraina har lett till höga bränsle- och livsmedelspriser och den höga inflationen drabbar hårdast de fattigaste människorna som utgör en beklagligt stor del av befolkningen. Moçambique är ju fortfarande ett av de fattigaste länderna i världen.

Hur hjälper Finland Moçambique?

Finland och Moçambique har redan länge arbetat ihop i utvecklingsfrågor, och vi har hunnit syssla med ett och annat under årtiondenas lopp. I dagsläget har vårt bistånd två huvudmål: att stärka jämställdheten och resiliensen och förbättra undervisningssystemet och inlärningsresultaten. Vi betonar i allt arbete mänskliga rättigheter, social och regional jämställdhet, jämställdhet mellan könen samt sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. I år är anslaget för vårt landprogram 15 miljoner euro.

Ett nära samarbete med andra internationella aktörer är en viktig del av allt vårt arbete. Till exempel går största delen av vårt bistånd till undervisningssektorn via en för flera biståndsgivare gemensam fond. Detta hjälper oss att förena våra krafter och förbättrar samordningen av biståndet.

Jag vill också ta upp de finländska civilsamhällesorganisationernas och läroinrättningarnas samarbetsprojekt i Moçambique. Det är en glädje att få följa detta aktiva samarbete som gynnar båda parterna.

Finlands förhållande med Moçambique är dock inte längre enbart ett samarbetsförhållande. Tiderna har förändrats, och det är också viktigt att vi håller samarbetets helhetsbild uppdaterad. De politiska förhållandena mellan våra länder är väldigt goda. Vi vill också intensifiera de handelsekonomiska relationerna mellan våra länder.

Hur ser Moçambiques framtid ut?

Moçambiques framtid är full av hopp. De unga människorna är smarta och öppna för nytt, precis som överallt. Landet har stora naturresurser, ett klimat som är jordbruksvänligt och ett logistiskt sett utmärkt läge. Moçambique har potential att utveckla till exempel turistsektorn enormt, också på ett ekologiskt hållbart sätt.

Landets framtid beror dock till stor del på landets förmåga att erbjuda den växande unga befolkningen bra utbildning och arbete de kan leva på. I synnerhet bör Moçambique se till att flickor och kvinnor får vara delaktiga i alla samhällssektorer på ett likvärdigt sätt för att landets hela potential ska komma till användning. Också frågorna om god förvaltning är väldigt viktiga, det vill säga att dela med sig av det gemensamma goda till alla, inte bara till eliten. En fråga som globalt sett är stor för Moçambique är klimatförändringens konsekvenser eftersom i detta avseende hör landet till ett av de sårbaraste länderna i världen. 

Vad har inspirerat dig mest i Moçambique, och vad skulle vi kunna lära oss av de lokala människorna?

Det här är första gången jag jobbar på den afrikanska kontinenten. Att bo i Moçambique har gett mig en enastående möjlighet att upptäcka och lära känna naturen på vår planet ur ett nytt perspektiv på både torra land och under vattenytan. Att besöka naturparker och dyka i Indiska oceanen har varit otroligt fina upplevelser. 

De lokala människorna kan absolut ge oss en lektion i hur vi ska kunna ta det lite lugnare och finna glädje i livet. Människorna är verkligen vänliga och varma. I den lokala WhatsApp-kommunikationen har jag också konstaterat att även vi som närmar oss medelåldern kunde börja använda emojier och mem väldigt mycket oftare. 


 

I denna serie berättar finländska ambassadörer om de senaste nyheterna från sina stationeringsorter.

Text: Milma Kettunen