Minister Virolainens exportfrämjande resa till Indien befäste innovationssamarbete

Minister Virolainens exportfrämjande resa till Indien befäste innovationssamarbete

Den indiska delstaten Karnatakas minister med ansvar för industri, forskning och teknologi K.J. George och Finlands utrikeshandels- och utvecklingsminister Anne-Mari Virolainen undertecknade ett samförståndsavtal om innovation i Bengaluru den 1 december 2018.

”I Karnataka, som brukar kallas Indiens Silicon Valley, har det redan länge funnits finländska företag. Avtalet stöder det praktiska samarbetet mellan företag, forskare och myndigheter. Jag tror att avtalet kommer att öka vårt kommersiella samarbete”, säger minister Virolainen.

Karnataka med sina över 60 miljoner invånare är ett centrum för teknik, innovation och startupföretag i Indien. Den så kallade innovationskorridoren mellan Finland och Karnataka stöder samarbete inom innovation, vetenskap och forskning, mellan startupföretag, industriföretag och företagskuvöser. Detta samarbete inleddes 2017 och nu ingicks ett femårigt avtal.

Innovationskorridoren är en både virtuell och konkret samarbetsplattform som hjälper forskare, företagare, företag och myndigheter att starta projekt och bedriva innovationssamarbete.

Åbo universitet har varit en föregångare i samarbetet med delstaten Karnataka, särskilt inom bioteknologi och medicin. Samarbetet har skapat en botten för kommersiell verksamhet. Ett exempel på detta är Åboföretaget Aqsens Health vars diagnostiseringsprojekt tillsammans med Public Health Foudation of India om muncancer och anemi använder analysmetoder som baserar sig på forskning vid Åbo universitet och samarbetet i Bengaluru. Med hjälp av avtalet är det nu meningen att också andra universitet och företag ska dra nytta av denna erfarenhet.

I minister Virolainens exportfrämjande resa deltog en Team Finland-delegation med finländsk expertis inom digitalisering, industri, service och handel.

Ytterligare information: Mikko Pötsönen, ambassadråd, Finlands ambassad i New Delhi, tfn +91 9811 049 769