Även företagens klimatarbete är nu oftare en del av utvecklingssamarbetet

De lösningar som finländska företag har utvecklat avhjälper klimatkrisen ute i världen och hjälper människor att anpassa sig till den. Företagsamhet som bidrar till målen för hållbar utveckling är i högre grad en del av Finlands utvecklingssamarbete. Även då utgår arbetet från de behov av utveckling som uppstår på lokal nivå.

Bild: Vilja Pursiainen / Kaskas Media

Utrikesministeriet finansierar och stöttar företag som främjar målen för hållbar utveckling på utvecklingsländernas marknader. Det finns ett flertal finländska företag som bistår olika länder och branscher med att minska utsläppen och hjälper lokala människor att anpassa sig till det föränderliga klimatet.

Vaisalas väderinstrument förutspår extremt väder och räddar liv

Vaisala gjorde en av tidernas största affärer i Vietnam 2017-2020. Affären handlade om väder- och blixtradarsystem och väderprognossystem som hjälper att förutsäga extrema väderhändelser i Vietnam som är ett av de länder som drabbas hårdast av klimatförändringarna. Affären som är värd 20 miljoner euro är resultat av utvecklingssamarbetet mellan Finland och Vietnam, och har delvis finansierats med utrikesministeriets räntestödskredit, som är föregångaren till PIF-investeringsstödet.

Betolar revolutionerar betongtillverkningen med hjälp av biprodukter och artificiell intelligens

Tillverkningen av cement som används i betong är en av de största källorna till koldioxidutsläpp i världen. Betolar som kallar sig materialteknikens ”Google”, ersätter cement med bindemedel från biprodukter från stål-, gruv-, skogs- och energiindustrin. På detta sätt minskar råvarornas koldioxidavtryck med upp till 80 procent. Företaget har byggt upp partnerskap i Sydostasien med hjälp av projektet Developing Markets Platform (Länk till en annan webbplats.)som finansieras av Business Finland och utrikesministeriet.

Salo Solar exporterar solenergi och ren energi till Thailand

Den finländska koncernen inom solenergiteknik Solar Finland ingick 2022 ett betydande investeringsavtal som har målet att minska Thailands beroende av fossila energikällor. Företaget har kommit överens om etablering av en anläggning för tillverkning av solpaneler i Thailand. För byggandet och driften av anläggningen svarar samföretaget Salo Tech Thailand Ltd. Till ägarna hör också utvecklingsfinansiären och påverkansinvesteraren Finnfund (Länk till en annan webbplats.)och det statliga energibolaget PEA Encom International.

Utrikesministeriets kampanj Jotta elämä olisi hyvää kaukana ja lähellä (För att livet ska vara gott såväl nära som långt borta) visar att utvecklingssamarbetet och företagens klimatarbete minskar klimatförändringarnas konsekvenser både i utvecklingsländer och i Finland. Vad har kaffe, utvecklingsländernas livskraft och Finlands ekonomiska tillväxt gemensamt?

Titta på filmen här(Länk till en annan webbplats.)

Övrig information