Utvecklingspolitik för journalister – sök nu till Utvecklingsakademin 2023

Utrikesministeriet ordnar en kurs i utvecklingspolitik och utvecklingssamarbete för journalister i januari 2023. I kursprogrammet ingår en resa till Kenya. Ytterligare har 1-2 journalister möjlighet att också besöka Somalia. Ansökningstiden börjar den 11 och löper ut den 30 november 2011.

Utvecklingsakademins idé är att fördjupa deltagarnas kunskaper om globala utvecklingsfrågor och om Finlands utvecklingspolitik och utvecklingssamarbete. Efter åren med covid-19 ordnas kursen nu i januari 2023. 

Programmet består av två seminariedagar i Helsingfors och en cirka en veckas resa till Kenya. Ytterligare har 1-2 journalister möjlighet att besöka Somalia. Under resan får deltagarna fördjupa sig i de aktuella utvecklings-, säkerhets- och handelsfrågorna i Kenya och Somalia. Till programmet hör också att deltagarna får en inblick i till exempel det arbete som Finland stöder för att förbättra kvinnornas ställning och ungdomarnas sysselsättning i Kenya. I Somalia får deltagarna veta mera om Finlands stöd för att förbättra utbildningen och den reproduktiva hälsan samt om finländarnas roll i att stabilisera Somalia.

De preliminära seminariedagarna är den 11 och 20 januari och resans planerade tidpunkt är den 20–28 januari. Tidsplanen och programmet preciseras i december.   

Till programmet väljs 6–8 journalister från olika medier. Sökandena ska separat motivera sitt intresse för besöket i Somalia. En förutsättning för dem som reser till Somalia är att de har någon form av erfarenhet av att arbeta i krisområden. Urvalet görs av utrikesministeriets kommunikationsavdelning och sökandena meddelas om urvalet senast i mitten av december. 

De som väljs till kursen förväntas delta i hela programmet. Kursens språk är finska och engelska. 

Sök till kursen och fyll i ansökan(Länk till en annan webbplats.) senast den 30 december kl. 16.Du kan svara på blankettens frågor på finska, svenska eller engelska. Kursens språk är i huvudsak finska, men resan förutsätter goda kunskaper i engelska. 

Anvisningar för ansökan till Utvecklingsakademin (pdf) 

Mer information ger Milma Kettunen, informatör, tfn 050 406 5533, fornamn.efternamn@formin.fi