Det digitala dilemmat – vad vet vi om beroende och andra skadliga följder av internet?

Det digitala dilemmat – vad vet vi om beroende och andra skadliga följder av internet?

Onsdagen den 16 december 2020 kl. 10–13 ordnas ett seminarium om barnens rättigheter och de risker som internet och digitala apparater medför för barn och unga. Diskussionen förs på engelska.

Vad finns det egentligen för forskning om de negativa effekterna av sociala medier och spel? Kan man tala om beroende av digitala apparater? Hur kan vi trygga barnens rättigheter och familjernas välmående i den digitala världen där globala teknikjättar försöker få oss att använda  maximalt med tid på nätet?

De finländska familjernas vardag har förändrats radikalt på ett par årtionden till följd av användningen av digitala verktyg. Det stöd som forskningen och regeringar kan erbjuda kommer alltid med en viss fördröjning. Stora frågor som gäller välmående och säkerhet vilar nu på enskilda familjers axlar, men det finns också hjälp att få.

Bland annat dessa frågor diskuteras under en paneldebatt onsdagen den 12 december 2020 kl. 10.00–11.30.

I panelen ingår

  • Christine Grahn, chef för samhällsrelationer, Facebook
  • Kaarlo Simojoki, vd och medicinsk chef, A-klinikka
  • Suvi Uski, vd, Someturva
  • Mirja Hämäläinen, expert på digital välfärd, Rädda barnen

Journalisten Aino-Mari Tuuri leder ordet.

Evenemanget ordnas i samarbete med Rädda Barnen rf och Finnish Internet Forum. Du kan följa evenemanget på Finnish Internet Forums webbplats. Åhörarna kan också delta i diskussionen. Du behöver inte anmäla dig till evenemanget. En inspelning av seminariet kan senare ses på utrikesministeriets Youtube-kanal.

Varmt välkommen med och diskutera!