Arktissamarbete för att minska sotutsläpp

Arktiska rådets expertgrupp för sot och metan sammanträdde i Helsingfors den 20–21 september. Expertgruppen har som uppgift att öka kunskapen om sot- och metanutsläppens inverkan på den globala uppvärmningen, och ger rekommendationer om hur utsläppen kan minskas.

 

Bild: Tussitaikurit

Sotpartiklar och metangas värmer kraftigt upp klimatet, men stannar bara i atmosfären en kort tid. Genom att minska utsläppen kan man uppnå snabba resultat i kampen mot klimatförändringen. Med tanke på den arktiska regionen är sot, eller svart kol, särskilt betydelsefullt.

Sot värmer upp Arktis

Upp till en fjärdedel av uppvärmningen i den arktiska regionen beror på sot. Utsläppen är också skadliga för människans hälsa. De arktiska staternas egna utsläpp är av central betydelse. Sotutsläpp i atmosfären orsakas bland annat av trafiken, motorredskap, fackling i oljeproduktionen, ineffektiva förbränningsprocesser vid kraftverk och industrianläggningar, småskalig vedeldning, hyggesbränning och skogsbränder. Av de arktiska staterna orsakar Ryssland och Förenta staterna mest utsläpp. Globalt är det asiatiska stater, särskilt Kina och Indien, som är de största utsläppsbovarna.

Arktiska rådet godkände ett ramdokument(Länk till en annan webbplats.) om att minska utsläppen av sot och metan 2015, och grundade en expertgrupp som ska följa upp genomförandet. 2017 ingicks en ur globalt perspektiv unik förbindelse(Länk till en annan webbplats.) om att begränsa sotutsläpp, och de arktiska staterna fastställde som mål att minska sina sotutsläpp med 25–33 procent före 2025 från nivån 2013. Metan som växthusgas omfattas av FN:s klimatkonvention.

Helsingforsmötet ger nya rekommendationer om utsläppsminskning

Under Finlands ordförandeskap i Arktiska rådet leds expertgruppen för sot och metan av forskningsprofessor Mikael Hildén från Finlands miljöcentral. Expertgruppen avger sin rapport till Arktiska rådets utrikesministermöte i maj 2019.

Under mötet i Helsingfors bearbetade expertgruppen uppdateringar och kompletteringar till rapporten och sina rekommendationer för utsläppsminskning inom olika sektorer. Mötet behandlade också utsläppsdata som de arktiska staterna och Arktiska rådets observatörsstater lämnat.

Utrikesministeriet finansierar expertarbete

Utrikesministeriet finansierar Arktiska rådets expertarbete angående sot och metan genom finansieringsinstrumentet för Barents och Arktis. Finland bidrar också med finansiering och expertinsatser till flera regionala och globala initiativ för att öka kunskapen om sotutsläpp och genomföra praktiska projekt.

Finlands egna utsläpp är små i ett globalt perspektiv, men de har ändå en betydelse med tanke på klimatet i Arktis och människors hälsa lokalt. Därför pågår utredningar i Finland om hur vi kan minska våra utsläpp. De största källorna till sotutsläpp i Finland är trafiken och vedeldning.

 

 

Arktiska rådet
arktiska regionen
miljö