Information om resande från Norge och om arbetsresetrafiken över finska och norska gränsen

Finländska resenärer uppmanas att återvända till Finland snarast. De som bor i Finland och reser över gränsen till Norge för att arbeta, arbetsresor är möjliga och varutransporter fortsätter. Utlänningar som är i karantän och är friska, kan lämna Norge. OBS! Följ norska myndigheters instruktioner.

Finlands myndigheters information:

Finländska resenärer uppmanas att återvända till Finland snarast. Finska medborgare och personer bosatta i Finland får alltid återvända till Finland. Utländska turister som vistas i Finland får lämna landet. Med bosatta i Finland avses EU-medborgare som har registrerat sin uppehållsrätt i Finland och deras familjemedlemmar samt tredjelandsmedborgare som vistas i Finland med uppehållstillstånd. Läs mera i utrikesministeriets, inrikesministeriets och gränsbevakningsväsendets pressmeddelanden:

https://um.fi/aktuellt/-/asset_publisher/gc654PySnjTX/content/ulkoministeri-c3-b6-c3-a4l-c3-a4-matkusta-ulkomaille- (Öppnar nytt fönster)

https://intermin.fi/sv/artikeln/-/asset_publisher/suomen-rajaliikennetta-aletaan-rajoittaa-elakkeella-olevia-rajavartijoita-ja-poliiseja-voidaan-kutsua-toihin(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Finlands gränstrafik begränsas från och med den 19 mars 2020: https://www.raja.fi/information/meddelandena/1/0/finlands_granstrafik_begransas_fran_och_med_den_19_mars_2020_79143(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Gränsbevakningsväsendets webbsidor: https://www.raja.fi/aktuellt/fragorochsvar(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

De som bor i Finland och reser över gränsen till Norge för att arbeta,  arbetsresor är möjliga och varutransporter fortsätter. Läs mera i inrikesministeriets pressmeddelande:

https://intermin.fi/sv/artikeln/-/asset_publisher/suomen-rajaliikennetta-aletaan-rajoittaa-elakkeella-olevia-rajavartijoita-ja-poliiseja-voidaan-kutsua-toihin(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Finland-Samfundet: Utomlands bosatta finländare ska stanna i sitt nuvarande hemvistland: https://suomi-seura.fi/finland-samfundet-utomlands-bosatta-finlandare-ska-stanna-i-sitt-nuvarande-hemvistland/(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Norges myndigheters information

Finländska resenärer som är i karantän och är friska, kan lämna Norge. Notera att om du bor och/eller jobbar i Norge behöver du inte lämna Norge. OBS! Följ norska myndigheters instruktioner:

Norges hälsodirektorats pressmeddelande:

på engelska: Corona: Foreign nationals who are in quarantine and who are NOT ill may leave Norway.Quarantined persons who are ill must contact the municipal medical officer or emergency medical service. Tel. 116 117 Foreign nationals who are not infected may leave Norway. Applicable rules are available at the following website: https://www.helsedirektoratet.no/nyheter/foreign-nationals-with-no-symptoms-of-coronavirus-infection-may-leave-norway(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Norges regerings webbsidor om inrese- och utreseregler, ofta frågade frågor:

På noska: https://www.regjeringen.no/no/tema/innvandring-og-integrering/innsikt/sporsmal-og-svar-om-nye-bortvisningsregler/id2693775/?utm_source=www.regjeringen.no&utm_medium=epost&utm_campaign=nyhetsvarsel%2016.03.2020-15:19&utm_content=Innvandring%20og%20integrering(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

På engelska: https://www.regjeringen.no/en/topics/immigration-and-integration/innsikt/questions--answers-on-new-rules-barring-entry-to-norway/id2693775/?utm_source=www.regjeringen.no&utm_medium=epost&utm_campaign=nyhetsvarsel%2016.03.2020-15:19&utm_content=Innvandring%20og%20integrering(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)