Coronavirusnyheter i Turkiet

Det turkiska hälsoministeriet uppdaterar läget av det smittsamma viruset på sin turkiska webbplats. Ett intyg om nödvändiga vaccinationer eller ett intyg som bevisar att man har haft sjukdomen under de senaste sex månaderna ger personen rätt att resa utan negativt PCR- eller snabbantigentestresultatet. Alla vaccinationer måste vara slutförda 14 dagar innan man anländer till Turkiet. Om man inte kan tillhandahålla sådant intyg kan man uppvisa ett negativt PCR-testresultat eller ett negativt snabbantigentestresultat. Sedan början av juli gäller inga utegångsförbud eller begränsningar för resor mellan städer. Flygpassagerare över 6 år måste fylla i ett elektroniskt ”Traveller Entry Form” tidigast 72 timmar före avgång. Flygpassagerare under 12 år måste inte visa negativt coronatestresultat eller ett intyg om nödvändiga vaccinationer.

Resandet till Turkiet

Undvik fortfarande resor som inte är nödvändiga.

På grund av koronaviruspandemin är utrikesministeriets globala reserekommendation ”undvik onödiga resor”.

https://um.fi/aktuellt/-/asset_publisher/gc654PySnjTX/content/matkustussuosituksiin-muutoksia-v-c3-a4lt-c3-a4-kaikkea-matkustamista-brasiliaan-etel-c3-a4-afrikkaan-irlantiin-isoon-britanniaan-ja-portugaliin

 

Ett negativt PCR-testresultat eller ett negativt snabbantigentestresultat krävs vid incheckningen för resenärer över 6 år som flyger från Finland till Turkiet. PCR-testet måste ha tagits högst 72 timmar och snabbantigentestet högst 48 timmar före den planerade flygningen från avgångslandet. Flygpassagerare över 6 år måste också fylla i ett elektroniskt "Traveller Entry Form" på https://register.health.gov.tr(Länk till en annan webbplats.) tidigast 72 timmar före flygets avgång. Mer information på flygbolagens webbplats. Om en person som kommer till Turkiet inte visar ett negativt testresultat vid gränsen, kan hen visa ett intyg som bevisar att personen har fått de nödvändiga vaccinationerna eller att hen har haft sjukdomen under de senaste sex månaderna. Ett dokument måste vara på engelska eller på turkiska. EU's intyg om coronavaccinationer på engelska är acceptabelt i Turkiet. Då gäller inga krav på karantän. Sporadiska tester på flygplatsen görs för passagerare som anländer till Turkiet.

På grund av en ny omikron-virusvariant flyg från fem afrikanska stater har tillsvidare stoppats. Staterna är Sydafrika, Moçambique, Zimbabwe, Botswana och Namibia.

I Turkiet finns inte längre utegångsförbudet eller begrånsningar på resande mellan städer. En ny nedstänging har inte heller planerats. Mask och hygienbegränsningar är fortfanrande i kraft.

Enligt gällande riktlinjer i Turkiet bör lämpliga andningsskydd användas var som helst utanför privata områden, inklusive gator, parker, stränder, offentliga interiörer som köpcentra, butiker och restauranger och kollektivtrafik.

Speciellt i turistlokationer och Istanbul användning av mask är inte längre förhärskande. Vi rekommenderar att använda mask när det är inte möjligt att hålla säkerhetsavstånd vid andra människor.

Kaféer och restauranger är öppna normalt. Museer och gym har öppnats igen. Konserter, festivaler och idrottsevenemang är också tillåtna. Ett intyg av vaccionationer eller ett negativt coronatestresult tagit högst 48 timmar före krävas i stora händelser.

Rökning på allmänna utomhusområden är förbjuden. Rökning är inte tillåten på gångstigar, hållplatser med kollektivtrafik eller i centrala områden.

Turkish Airlines fortsätter sina flygningar från Helsingfors till Istanbul, och Finnair flyger för närvarande från Helsingfors endast till Alanya (Gazıpaşa). För mer information om flygningar, restriktioner och regler för pandemin, se på Turkish Airlines  och Finnair(Länk till en annan webbplats.).

Läs mer om coronaviruset i Turkiet

Den aktuella infektionssituationen och det provinsiella läget kan granskas på webbplatsen för det turkiska hälsovårdsministeriet https://covid19.saglik.gov.tr/?_Dil=1(Länk till en annan webbplats.)  (Antal dagliga infektioner = ‘Vaka Sayisi’)

Den offentliga sjukvården i Turkiet motsvarar inte den finska nivån. Stora städer och orter erbjuder privata medicinska tjänster av hög kvalitet. Om du befinner dig i Turkiet och misstänker att du har smittats med coronaviruset, ring den tjänst som tillhandahålls av det turkiska hälsovårdsministeriet 184. Tjänsten finns på både engelska och turkiska.

HES-koden

Utlänningar som bor i Turkiet bör använda HES-kod när de reser inom landet. HES-koden är gratis och Turkiet har tagit den i bruk för att begränsa spridandet av viruset. Till exempel sjukhus, offentliga trafikmedel och hotell kan kräva HES-kod. Mera information hittar du på Turkiska hälsovårdsministeriets(Länk till en annan webbplats.) engelska webbsida.

Förlängd vistelse i Turkiet på grund av coronaviruset

Olaglig vistelse i Turkiet kan medföra böter eller möjligtvis inreseförbud. Information angående Turkiska uppehållstillstånd ger Turkiets immigration DGMM på telefonnumret 157. Service ges på engelska och turkiska.

Uppehållstillstånd kan också ansökas elektroniskt om man vistas i landet långvarigt. Ta hänsyn till att på grund av coronaviruset har de Turkiska myndigheterna också skjutit upp intervju och ansöknings tider.

Begränsningar och förutsättningar angående Turkiska uppehållstillstånd bör alltid utredas före resan med närmaste Turkiska ambassad.

Reseanmälan

Om ni inte haft ett slut datum i er reseanmälan eller om ni åkt tillbaka till Finland tidigare än planerat, bör ni ta bort er anmälan. Om ni är registrerad i tjänsten, kan ni själva uppdatera eran anmälan. Om ni inte är registrerad, vänligen skicka epost till adressen KPA-10@formin.fi och be om att er anmälan tas bort.

Håll alltid din reseanmälan uppdaterad!

Ambassadens avvikande kundtjänst i coronavirusläget

Ambassadens kundbetjäning betjänar som normalt per telefon och epost. Kunder tas emot endast med tidsbokning. Kontaktuppgifter och kundtjänsttider(Länk till en annan webbplats.) finns på beskickningens webbsida.

I brådskande nödfall under veckoslut och helgaftnar betjänar UM:s jourcentral kunderna alla dagar dygnet runt på paivystys.um@formin.fi eller +358 9 1605 5555. 

Ambassaden tar emot passansökningar med tidsbokning. Vänligen kontakta consulate.ank@formin.fi om ni behöver förnya ert pass.

VFS Global tar emot visumansökningar i Ankara, Istanbul och Antalya enbart av undantags grupper. För att lämna en visumansökning bör man boka tid på förhand. För mera information vänligen besök VFS Globals websida(Länk till en annan webbplats.).