Finlands gränstrafik begränsas

Finland inför begränsningar i gränstrafiken från och med torsdag 19.3. klockan 00, enligt ett beslut från regeringen. Gränsövergångsställen stängs och gränskontroller vid inre gräns införs. Polisen övervakar att de på grund av coronaviruset rådande begränsningarna för offentliga sammankomster efterföljs, samt stöttar andra myndigheter i sitt arbete.

Res inte utomlands

Människor bör inte resa utomlands alls under tiden då gränserna är stängda. Detta gäller för land-, vatten- och luftburen trafik. Personer som återvänder till Finland från utlandet bör de nästföljande 14 dagarna stanna i karantänliknande omständigheter. Finska medborgare och folk som är bosatta i Finland får alltid återvända till Finland. Utländska resenärer som befinner sig i Finland tillåts att resa hem.


Frakt och godstransporter fortsätter längs med alla gränser. Nödvändiga arbetsresor tillåts fortfarande inom EU:s gränser. På så sätt säkras tillgången på livsmedel och mediciner, samtidigt som vi undviker ekonomiska stopp i samhället.


Flygplatserna Helsingfors-Vanda, Mariehamn samt Åbo hålls öppna för transportflyg och hemvändande resenärer. Gränsbevakningsväsendet kan tillåta arbetsrelaterad trafik vid sådana fall där resan har ett grundligt och nödvändigt skäl. Övriga flygplatser stängs för internationell trafik.


På Finlands och Sveriges gräns hålls gränsövergångsställena Karesuando, Kolari, Muonio, Pello, Torneå samt Övertorneå öppna för godstrafik samt hemvändande resenärer. I tillägg kan nödvändiga arbetsresor och annan nödvändig trafik att tillåtas.  Att på andra platser överträda gränsen är inte tillåtet. 


Även om arbetsrelaterad trafik över gränserna inte hindras kan begränsningar i flyg- och båttrafik innebära påtagliga svårigheter för utländsk arbetskraft att ta sig till Finland. EU-medborgare och personer som har av andra EU-länder godkända permanenta uppehållstillstånd tillåts återvända till sina hemländer via Finland, givet ett gott hälsotillstånd.


Mer information om begränsningar för gränstrafiken samt gränsövergångsställen hittar du på Inrikesministeriets (Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)webbsida (på finska).