Finlands Sankt Petersburgs generalkonsuls meddelande

Bästa Finländare i nördvästra Ryssland! Hela världen har nu övergått till korona-tiden, så även Finlands generalkonsulat i Ryssland. Vår huvudmålsättning just nu är att förbli funktionsdugliga, så att vi kan fortsätta göra det som är viktigast för oss – att driva Finlands och finländares intressen i nordvästra Ryssland.

Just nu är våra viktigaste prioriteringar:

  1. Hjälpa finländare i nöd
  2. Stöda finländare som återvänder till Finland
  3. Samla och förmedla information om koronasituationen i nordvästra Ryssland
  4. Föregripande situationsanalys, samt föreredelser för kommande situationer
  5. Vår personals och våra kunders hälsa

För att förhindra att koronaviruset sprids bland vår personal så; arbetar vi i skift, vi håller säkert avstånd till varandra och vi tvättar händerna. Visumverksamheten har upphört tills vidare. Vi tar begränsat emot passansökningar av finska medborgare som bor eller jobbar i nordvästra Ryssland. Den konsulära avdelningen tar emot kunder med tidsreservation 9.00-12.00 och 13.00-15.30. Man kan reservera en tid via E-post sanomat.pie@formin.fi, eller per telefon +7 812 331 7600.

Vi följer noggrant med hur sjukdomssituationen utvecklas i nordvästra Ryssland och informerar om detta via våra kanaler. Om du befinner dig i Ryssland föreslår vi att du följer våra sociala kanaler (Facebook(Länk till en annan webbplats.), VKontakte(Länk till en annan webbplats.), Twitter(Länk till en annan webbplats.), Instagram(Länk till en annan webbplats.)) sam via våra webb-sidor(Länk till en annan webbplats.). Vi uppdaterar nyheter där.

Senast nu är det hög tid att görra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.). Utan den är det omöjligt för oss att förbereda oss på att hjälpa finländare i nöd. Om du gör en anmälan kan vi skicka viktig information om ändringar i siuationen direkt till dig via SMS eller e-post. Om du har lämnat Ryssland, var vänlig och ta bort din anmälan.

Kontakta oss om du behöver transport till Finland. Kontaktpersonen är vår administrativa konsul Jussi Tanskanen, e-post förnamn.efternamn(at)formin.fi. Ta också reda på möjligeter att samåka till Finland. Det har kommits överens med de ryska gränsmyndigheterna att de släpper finländare, som åker hem till Finland, över gränsen. Kom alltså ihåg att finländare kommer alltid till Finland - även om gränsen är stängd för persontrafik, som den nu är.

Det är svåra tider, men tillsammans så klarar vi oss.

 

Kraft att orka och god hälsa önskar,

 

Anne Lammila

Finlands generalkonsul i Sankt Petersburg