Tysklands inrikesministerium: I vilka fall är gränsövergång tillåten?

Tysklands inrikesministerium ber alla medborgare att undvika alla resor som inte är tvingande nödvändiga.

I vilka fall är gränsövergång tillåten?

Tysklands inrikesministerium ber alla medborgare att undvika alla resor som inte är tvingande nödvändiga. In- och utresa till och från Tyskland vid gränserna till Österrike, Schweiz, Frankrike, Luxemburg och Danmark är generellt inte tillåten utan vägande skäl. Detta gäller även resenärer med sjukdomssymptom, som kan tyda på en coronavirusinfektion. I dessa fall inleds nödvändiga åtgärder i samråd med hälsovårdsmyndigheterna.

Resa över gränsen är dock – oberoende av medborgarskap – tillåten i undantagsfall med vägande skäl (bl.a. medicinsk behandling, dödsfall i familjen); varje dylikt fall behandlas enskilt och enligt de för fallet gällande omständigheterna. Utöver detta tillåts EU-medborgare och tredjelandsmedborgare genomresa (transit) genom Tyskland för att återvända till sitt hemland eller till den stat, där de har uppehållstillstånd (långvarigt uppehållstillstånd).

Bundesministerium des Innern, für Bau und Heimat: Häufig nachgefragt: Informationen zu Reisebeschränkungen und Grenzkontrollen(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)