Anvisningar för finländare i Mexiko: coronavirusepidemi 28.4.2020

Ambassaden har sammanställt information och anvisningar om coronavirusepidemin för både finländare, som reser i Mexiko  och finländare som vistas permanent i landet. Coronavirusepidemin kan ge upphov till många slags oro, osäkerhet och många frågor, särskilt om man blir tvungen att uppleva situationen långt från hemlandet. Det är viktigt att känna till också de lokala myndigheternas anvisningar, det hjälper att bättre förstå situationen och anpassa sig till den.

Anvisningar för finländare i Mexiko: coronavirusepidemi 28.4.2020

Ambassaden har sammanställt information och anvisningar om coronavirusepidemin för både finländare, som reser i Mexiko  och finländare som vistas permanent i landet.

Coronavirusepidemin kan ge upphov till många slags oro, osäkerhet och många frågor, särskilt om man blir tvungen att uppleva situationen långt från hemlandet. Det är viktigt att känna till de lokala myndigheternas anvisningar, det hjälper att bättre förstå situationen och anpassa sig till den.

För att få aktuell information bör man också följa utrikesministeriets och ambassadens meddelanden, som vi uppdaterar på våra webbsidor och i sociala medier. Ambassaden informerar också direkt alla, som gjort en reseanmälan, så vår rekommendation är fortfarande att alla, som reser till Mexiko,eller vistas mer permanent där, gör en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.). 

För att få basuppgifter om coronavirusepidemi rekommenderar vi, att du bekantar dig med webbplatsen för Institutet för hälsa och välfärd i Finland(Länk till en annan webbplats.), THL. I slutet av denna sammanfattning finns länkar också till andra finska myndigheters webbsidor, där nyttig information finns på finska.

 

Är du en finländsk turist i Mexiko?

Finlands regering har uppmanat finländska turister, som vistas utomlands, att återvända till hemlandet. Också Mexikos turistministerium uppmanar utländska turister att återvända till sina hemländer så snart som möjligt. Finländare som bor utomlands uppmanas däremot att stanna kvar i sitt bosättningsland.

Det finns kommersiella flygförbindelser från Mexiko till Finland. Åtminstone KLM, Air France och Aeromexico flyger mindre ofta till Europa. Följ det egna flygbolagets eller researrangörens information på klientsidan och i sociala medier och kontakta dem i första hand elektroniskt. Situationen för flygningarna förändras ständigt, så kontrollera den aktuella situationen för din egen flyg.

För närvarande är det inte möjligt för turister att lämna Mexiko landvägen.

Myndigheternas föreskrifter kan förändras snabbt och varierar i olika delar av landet. Om du måste flytta från en ort till en annan, ta på förhand reda på vilka begränsningar av rörligheten, som finns i området. I vissa delstater finns bestämmelser, som är mer begränsade än förbundsstatens och det kan vara tillåtet att anlända från en annan delstat endast för dem, som är stadigvarande bosatta i delstaten. Fundera noga att köra bil, särskilt i delstaterna Oaxaca och Chiapas, eftersom det har berättats, att de lokalsamhällena förhåller sig negativt till utomstående med rädsla för spridning av viruset. Det har rapporterats om olika vägspärrar.

Hotellen tar för närvarande inte emot några reservationer, men framför allt i turistområdena finns det några hotell, som kan inkvartera utlänningar av humanitära skäl.

I slutet av sammanfattningen hittar du länkar till myndigheternas webbsidor där du kan kontrollera den aktuella situationen.

 

Ankomst från utlandet till Finland

Personer som kommer till Finland från utlandet förpliktas till förhållanden som motsvarar en karantän på 14 dygn. Enligt statsrådets meddelande(Länk till en annan webbplats.) (27.3) ordnas inkvartering för personer som inte har någon karantänsplats i Finland i 14 dygn i första hand på resenärens egen bekostnad. Situationen för samtliga personer som anländer till Finland från utlandet utreds redan i gränskontrollen med hjälp av en blankett. På basis av uppgifterna i blanketten slussas personen vidare för att på egen hand ta sig till rådgivningsstället för hälso- och sjukvård eller till servicestället för en körplanerare. 

Det går inte att lämna flygplatsen med kollektivtrafiken, men egen bil kan man använda. Om återvändaren inte har egen transport eller möjlighet att ordna sådan, kan han eller hon få skjuts hem med en beställd buss eller en beställningstaxi.

Kontrollera aktuella anvisningar på följande myndighetssidor när du vet datumet för din återresa. Finlands Gränsbevakningsväsende svarar ofta på frågor om coronavirusets inverkan på gränsövergångstrafiken här.(Länk till en annan webbplats.)

Glöm inte att radera din reseanmälan, om du återvänder före det datum som du har antecknat i den. Om du har registrerat dig i tjänsten, kan du radera din anmälan själv. Om du inte är registrerad, skicka begäran om avregistrering till e-postadressen: sanomat.mex@formin.fi.


Är du finländare som bor i Mexiko?

Till skillnad från finländska turister uppmanas finländare som bor utomlands att stanna kvar i sitt bosättningsland.

Följ de lokala myndigheternas anvisningar. För säkerhets skull rekommenderar vi, att du redan på förhand utreder de sjukhus i ditt eget bostadsområde, där coronaviruspatienter vårdas. Det kan också vara nyttigt att bekanta dig med ditt eget försäkringsskydd.

Också finländare, som är permanent bosatta i landet, ombeds göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.). I meddelandet ska man kryssa för ”flytt”, jag bor i landet tillsvidare eller permanent.

 

Om koronavirussituationen i Mexiko

Mexiko övergick 21.4.2020 till fas 3 av Coronapandemin, vilket innebär en kraftig ökning av infektionerna och en spridning av epidemin i hela landet. Den takten för smittan förväntas nå sin kulmen före mitten av maj.

Alla icke väsentliga funktioner har upphört, masshändelserna har ställts in och människor uppmanas mycket starkt att stanna hemma. I matbutiker kan endast en person/familj besökas åt gången och ansiktsskydd rekommenderas utanför hemmet i huvudstaden och i vissa delstater. Alla bilar, trots hologram, måste stanna hemma en dag i veckan i huvudstadsregionen i enlighet med programmet Hoy no circula(Länk till en annan webbplats.) (med undantag för taxi, kollektivtrafik, godstransport, bilar för personer med nedsatt rörlighet och för hälso - och sjukvårdspersonal).

För närvarande finns det inga reserestriktioner på federal nivå i Mexiko, men flygförbindelserna till Europa har minskat betydligt. Den amerikanska gränsen mot Mexiko stängdes 21.3.2020. Endast kommersiell frakt och nödvändig trafik tillåts. Gränserna till Belize och Guatemala är också stängda.

Regeringen har utlyst en nödsituation fram till 30.5.2020. I områden med färre smittor torde man kunna återvända till arbetet och skolorna redan 18.5.2020.

Sjukvårdskapaciteten har höjts och arbetet fortsätter på olika fronter. Privata sjukhus och den offentliga hälso - och sjukvården har ingått ett samarbetsavtal Todos Juntos contra el COVID-19(Länk till en annan webbplats.), vilket har frigjort vårdkapacitet för COVID-patienter inom den offentliga sektorn.

I vissa delstater har man infört utegångsförbud och andra striktare begränsningar som inte har fastställts på förbundsstatsnivå. Därför är det särskilt viktigt att följa de lokala myndigheternas anvisningar.

Det federala hälsoministeriet(Länk till en annan webbplats.) (Secretaría de Salud) har huvudansvaret för epidemier i Mexiko.

 

Hur ska man agera i Mexiko om du eller en närstående har symptom som liknar coronaviruset?

Grundläggande uppgifter på svenska om coronaviruset, anvisningar om hur du, genom din egen verksamhet, kan hejda spridningen av coronaviruset och lindra den oro som det orsakar samt anvisningar i situationer där du själv eller en närstående insjuknar finns på webbplatsen för Institutet för hälsa och välfärd i Finland,(Länk till en annan webbplats.) THL. Dessa riktlinjer gäller överallt, med undantag för testning och ansökan om sjukhusvård (för vilka de lokala anvisningarna i varje land ska följas).

Om du får symptom som liknar coronaviruset i Mexiko, är den första anvisningen att stanna hemma. Mexikos hälsoministerium ger råd om att söka vård endast om du har allvarliga symtom såsom andnöd och/eller försämrad allmäntillstånd och om du tillhör en riskgrupp.

Det riksomfattande coronavirusrådgivningsnumret är 800 0044800, telefonnumren för coronavirusrådgivningen i delstaterna f(Länk till en annan webbplats.)inns listade på hälsovårdsministeriets webbplats.

Ring det allmänna riksomfattande nödnumret 911 i brådskande nödfall.
Man kan också beställa ambulans via nödnumret, men det kan ta tid att komma, så var beredd på det situation.

I huvudstaden kan man göra ett riktgivande coronavirustest genom att skicka ett textmeddelande ”covid19” till nummer 51515. I hela landet kan man göra detsamma bl.a. i applikationen COVID-19mx.

Applikationen COVID-19mx fungerar i androidtelefoner och kan laddas ner via AppStore, Google Play or App Gallery.

Förutom testet, innehåller applikationen också mycket nyttig information och aktuella anvisningar. Via den kan man också hitta närmaste sjukhus i hela landet.

I huvudstaden kan man hitta närmaste sjukhus och kontrollera om det fortfarande finns plats för coronaviruspatienter via applikationen AppCDMX. Applikationen kan laddas ner gratis till android- smarttelefon via Google Play och från Apple Store till iOS-telefonen. Samma information finns också på Ciudad de Méxicos sjukhuswebbplats.

Hjälp fås per telefon från huvudstadens rådgivningstjänst Localtels nummer 55 5658 1111.

Coronavirustest ska endast utföras vid allvarliga sjukdomsfall.

Laboratorier som kan utföra koronavirustest på hela landet.pdf(Länk till en annan webbplats.) (Secretaría de Salud)

Ett hembesök för coronavirustest görs av privata laboratorier som är berättigade av hälsovårdsministeriet, åtminstone av Olarte y Akle.(Länk till en annan webbplats.) I verksamheten finns också andra privata laboratorier som gör hembesök.

Av huvudstadens privata sjukhus tar åtminstone följande emot coronaviruspatient, om det fortfarande finns utrymme, och de har beredskap för intensivvård inkl. andningsapparater:

Centro Médico ABC Observatorio(Länk till en annan webbplats.)
Hospital Angeles Lomas(Länk till en annan webbplats.)
Hospital Español(Länk till en annan webbplats.)
 

Vad kan du göra på förhand?

Kontrollera omfattningen och varaktigheten av ditt reseförsäkringsskydd, om din resplan ändras eller redan har ändrats på grund av coronaviruspandemin. Utan reseförsäkring betalas eventuella sjukvårdskostnader av resenären själv och kostnaderna kan bli avsevärt höga. Kontakta ditt eget försäkringsbolag.

Grundläggande information om reseförsäkringar finns på försäkrings - och finansrådgivningens(Länk till en annan webbplats.) webbplats.

Håll regelbundna kontakter med din närmaste krets både i Mexiko och i Finland. Det är bra om de närstående vet vad din allmänna situation är, vilka dina färdplaner är och om du eventuellt behöver hjälp. Prata med folk du litar på.

Det är bra att anteckna på papper kontaktuppgifterna till de nära anhöriga i Finland, så att de också är kända för de lokala bekanta eller för någon som hör till din närmaste krets med tanke på en överraskande situation. Håll också alla viktiga dokument (pass, försäkringsdokument, flygbiljett osv.) lättillgängliga.

Gör en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.) om du inte gjort den än. Genom reseanmälningar kan utrikesministeriet och ambassaden vid behov kontakta dig direkt.

 

Meddelanden och kontaktuppgifter till Finlands ambassad i Mexico

Ambassaden publicerar aktuell information om coronavirussituationen på sin webbplats och i sociala medier. De som gjort reseanmälan(Länk till en annan webbplats.) får utrikesministeriets och ambassadens meddelanden på valfritt sätt, per e-post eller som textmeddelande.

Webbplatsen för ambassaden(Länk till en annan webbplats.)
Ambassaden i Facebook(Länk till en annan webbplats.)
Ambassaden på Twitter(Länk till en annan webbplats.)
Sammandrag av koronavirussituationen i Mexiko och Centralamerika(Länk till en annan webbplats.)

Finlands ambassad i Mexiko betjänar tillsvidare i första hand per e-post på adressen sanomat.mex@formin.fi

Ambassadens tillfälliga telefonnummer är +52 55 3992 0585

I nödsituationer kan man också kontakta utrikesministeriets jour 24 timmar/dygn, tfn +358 9 1605 5555,  paivystys.um@formin.fi

 

Anvisningar och meddelanden från de mexikanska myndigheterna:

De mexikanska myndigheternas meddelanden kan följas på spanska på följande webbsidor.
I landets olika delstater kan det också finnas egna begränsningar som det lönar sig att följa upp lokalt.

Federala koronavirussidan(Länk till en annan webbplats.)
Federal hälsoministerns twitterwebbplats(Länk till en annan webbplats.)
Hälsoministerium i Ciudad de México(Länk till en annan webbplats.)
Hälsoministeriet i Ciudad de México, Twitter(Länk till en annan webbplats.)
Koronavirusrådgivningsnummer(Länk till en annan webbplats.) för alla delstater
Turistministerium(Länk till en annan webbplats.) (Secretaría de Turismo)

 

Finlands myndigheters anvisningar och meddelanden:

Utrikesministeriet ber alla finländare som är permanent bosatta i Mexiko och som reser dit att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.).
Coronavirusets inverkan på resandet: Utrikesministeriet: res inte till utlandet!
Utrikesministeriet: Frågor och svar om resor och coronaviruset
Utrikesministeriet: webbkonsuln (Nettikonsuli) på Facebook(Länk till en annan webbplats.)
THL: s anvisningar för resenärer som anländer till Finland samt information om coronaviruset i allmänhet(Länk till en annan webbplats.)
Gränsbevakningsväsendet: meddelanden om gränstrafiken(Länk till en annan webbplats.)
Statsrådets kansli: Information och rådgivning om coronaviruset(Länk till en annan webbplats.)