Nyheter om coronaläget i Frankrike

Nyheter om coronaläget i Frankrike

Du är fri att resa till Frankrike från Finland. Utrikesministeriet rekommenderar att man iakttar särskild försiktighet när man reser i EU och Schengenområdet. Alla finländare som inte har vaccinerats måste uppvisa ett intyg om ett negativt PCR- eller antigentest. Om du har varit sjuk med covid-19 kan du istället för ett negativt testresultat lägga fram ett återhämtningsintyg.

Uppdaterad den 23 september 2021

Här hittar du svar på följande frågor:

 1. Kan man resa till Frankrike nu?
 2. Måste man vara i karantän om man reser till Frankrike?
 3. Hurdan är coronasituationen i Frankrike?
 4. Vilka restriktioner och direktiv gäller för tillfället i Frankrike?
 5. Vad ska jag göra om jag misstänker att jag har smittats av coronaviruset när jag är i Frankrike?
 6. Är Finlands konsulat öppet för kundbetjäning?
 7. Får finländare återvända till Finland trots reserestriktionerna?
 8. Får man köra bil genom Europa för att återvända till Finland?
 9. Var hittar jag information om coronasituationen i Finland?

1. Kan man resa till Frankrike nu?

Utrikesministeriet och Finlands beskickningar följer med inverkan av coronaviruset (och sjukdomen covid-19) på resandet, tillsammans med Institutet för hälsa och välfärd. Det exceptionella läget påverkar resesäkerheten överallt i världen.

Utrikesministeriet rekommenderar att man iakttar särskild försiktighet när man reser i EU och Schengenområdet (Öppnar nytt fönster)

Man får resa till Frankrike från Finland. Ett intyg över resans syfte behövs inte. Förutom de normala resedokumenten krävs ett intyg om koronavirusvaccination. Godkända vacciner är Janssen, Pfizer, Moderna och Astra Zeneca. En person anses vara vaccinerad 28 dagar efter en dos av Janssen-vaccinet eller sju dagar efter den andra dosen av Pfizer-, Moderna- eller Astra Zeneca-vaccin. För dem som har varit sjuka med koronavirus räcker det med en dos vaccin.

Alla finländare som inte har vaccinerats måste uppvisa ett intyg om ett negativt PCR- eller antigentest som tagits högst 72 timmar före avresa till Frankrike. Förordningen gäller alla 12 år eller äldre.

Om du har varit sjuk med covid-19 kan du istället för ett negativt testresultat lägga fram ett återhämtningsintyg daterat mer än 11 ​​dagar och mindre än 6 månader innan du anländer till Frankrike.

Dessutom måste turister uppvisa en separat skriftlig förklaring (Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)som kan laddas ner från det franska inrikesministeriets webbplats(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster). Bestämmelsen gäller alla turister, inklusive de under 12 år.

Du hittar mer information om utländska medborgares ankomst till Frankrike, också på engelska, på franska utrikesministeriets webbplats.(Länk till en annan webbplats.)

Glöm inte att göra en reseanmälan

Om du tänker resa till Frankrike: glöm inte att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster). Gör det också om du redan är på besök i Frankrike, eller om du tillfälligt bor där. Det går också att göra reseanmälan med ett sms. Du kan också göra reseanmälan för en anhörigs del.

Till dem som har gjort reseanmälan kan vi skicka information per sms och e-post. Reseanmälan är den enda möjligheten som utrikesministeriet och Finlands ambassad har för att veta hur många finländare som befinner sig i Frankrike, och var de befinner sig.

När du reser i Frankrike

 • var noga med hygienen, tvätta händerna omsorgsfullt och ofta
 • undvik närkontakt
 • kom ihåg andningsskydd
 • reservera mer tid än vanligt för att förflytta dig

Följ myndigheternas underrättelser och direktiv

Mer information finns också här: Utrikesministeriet: Frågor och svar om resande och coronaviruset

2. Måste man vara i karantän om man reser till Frankrike?

Symptomfria resenärer från Finland som är på väg till det franska fastlandet behöver inte stanna i karantän. 

Om du reser till Frankrike utanför EU, se mer information om researrangemang här(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).

3. Hurdan är coronasituationen i Frankrike?

Du hittar information om sjukdomsläget på den franska regeringens (Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)webbplats och på hälsovårdsmyndigheternas (Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)webbplats.  

4. Vilka restriktioner och direktiv gäller för tillfället i Frankrike?

Andningsskydd är obligatoriskt i alla offentliga inomhusområden och på vissa utomhusplatser.

Personer över 18 år måste visa ett Covid-19-pass (pass sanitaire) bland annat i restauranger och barer (inkl. deras terrasser), offentliga tillställningar, sevärdheter, museer, nöjesparker, idrottsparker, biografer, teatrar, konserthallar, nattklubbar, kasinon och kryssningsfartyg samt långfärdsbussar, tåg och flygplan. Prefekterna får besluta om ibruktagande av pass regionalt i köpcentrum och varuhus. Ett intyg med qr-kod kan visas upp i pappersform eller digitalt format. Passet gäller alla som befinner sig på franskt territorium trots nationalitet.

Covid-19 passet(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) betyder:

 • fullständig vaccinserie Covid-19
 • ett negativt PCR- eller antigentestresultat som är mindre än 72 timmar gammalt
 • ett intyg som bevisar att du har haft Covid-19 under de senaste sex månaderna

Godkända vacciner är Janssen, Pfizer, Moderna och Astra Zeneca. En person anses vara vaccinerad 28 dagar efter en dos av Janssen-vaccinet eller sju dagar efter den andra dosen av Pfizer-, Moderna- eller Astra Zeneca-vaccin. För dem som har varit sjuka med koronavirus räcker det med en dos vaccin.

Det är möjligt att Frankrike och dess utomeuropeiska territorier har regionala begränsningar.

När sjukdomssituationen utvecklas kan restriktioner ändras med kort varsel. Du bör kontrollera den senaste begränsningssituationen med lokala myndigheter eller från media. Tidningen Le Monde(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) håller en bra sammanfattning.

  5. Vad ska jag göra om jag misstänker att jag har smittats av corona när jag är i Frankrike?

  Om du känner covid-19-symptom ska du kontakta en lokal allmänläkare (Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)som kan bedöma ditt hälsotillstånd antingen på plats eller med hjälp av videolänk.

  Om andnöden eller andra symptom förvärras ska du ringa nödnumret 15.

  6. Är Finlands konsulat öppet för kundbetjäning?

  På grund av coronaläget tar konsulatet endast emot kunder med tidsbeställning. Vi betjänar fortsättningsvis per e-post (måndag till fredag): konsulaatti.par(a)formin.fi.

  7. Får finländare återvända till Finland trots reserestriktionerna?

  Finländska medborgare, såsom även personer permanent bosatta i Finland (har fast adress, arbetsplats eller studieplats i Finland) får återvända dit. 

  Kontrollera myndighetens rekommendationer för återlämnande på THL:s webbplats(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).

  8. Får man köra bil genom Europa för att återvända till Finland?

  EU-länderna tillåter i princip genomresa om man reser för att återvända hem till Finland. Kontrollera vilka bestämmelser som gäller med varje lands myndigheter. Man kan intyga att man är på väg hem med hjälp av biljetter och adressuppgifter. 

  9. Var hittar jag information om coronasituationen i Finland?

  I Finland följer Institutet för hälsa och välfärd (THL) bland annat med Europeiska smittskyddsinstitutet ECDC:s och Världshälsoorganisationen WHO:s regelbundet uppdaterade lägesöversikter. Institutet för hälsa och välfärd publicerar aktuell information om sjukdomens förekomst och ger råd till resenärer på sin webbplats. Här kan du läsa mer:

  Institutet för hälsa och välfärd: Aktuellt om coronaviruset(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

  Statsrådets kansli: Information och råd om coronaviruset(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)