Inreserestriktionerna skärps på basis av coronaläget

Statsrådet fattade den 24 september beslut om inreserestriktioner som träder i kraft den 28 september.

Från och med nu kan landförteckningen alltid förändras i och med den granskning som görs varje vecka. Ändringarna i inreserestriktionerna görs på basis av Institutet för hälsa och välfärds (THL) expertbedömning utifrån uppgifterna för varje måndag.

Inreserestriktionerna i trafiken över de inre gränserna från och med den 28 september i trafiken mellan Finland och Norge, med vissa undantag.

Den dagliga trafiken mellan gränssamfunden vid landgränserna mellan Finland och Sverige samt Finland och Norge är fortfarande möjlig.

Vid de inre gränserna möjliggör inresebegränsningarna, bortsett från nämnda undantag, endast återresor till Finland, transittrafik, arbetsresor och resor på grund av andra nödvändiga skäl. 

De som reser in i landet rekommenderas att på eget initiativ hålla sig i karantän i 14 dygn. Från och med den 1 oktober kan den som så önskar förkorta karantänen genom två frivilliga coronatester.

 

Inrikesministeriet https://intermin.fi/-/maahantulon-rajoituksia-tiukennetaan-koronatilanteen-perusteella?languageId=sv_SE(Länk till en annan webbplats.)

Gränsbevakningsväsendet https://www.raja.fi/coronaviruset(Länk till en annan webbplats.)

Institutet för hälsa och välfärd (THL) https://thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/aktuellt/aktuellt-om-coronaviruset-covid-19/resor-och-coronaviruspandemin(Länk till en annan webbplats.)