Inreserestriktionerna skärps på basis av coronaläget

Statsrådet fattade den 24 september beslut om inreserestriktioner som träder i kraft den 28 september. Inreserestriktionerna införs på nytt i trafiken mellan Finland och Island, Norge, Sverige, Tyskland, Slovakien och Estland. Från och med nu kan landförteckningen alltid förändras i och med den granskning som görs varje vecka.

I och med det beslut som nu fattats gäller inreserestriktionerna i trafiken över de inre gränserna från och med den 28 september i trafiken mellan Finland och Nederländerna, Belgien, Spanien, Island, Italien, Österrike, Grekland, Luxemburg, Malta, Norge, Portugal, Frankrike, Sverige, Tyskland, Slovakien, Slovenien, Schweiz, Danmark, Tjeckien, Ungern och Estland, med vissa undantag.

När restriktioner införs betyder det att man från länderna i fråga inte längre får göra fritidsresor till Finland. Då tillåts endast resor tillbaka till Finland, transittrafik, arbetsresor eller resor på grund av andra nödvändiga skäl. Dessutom rekommenderas karantän och testning för dem som anländer till landet.

Från och med nu kan landförteckningen alltid förändras i och med den granskning som görs varje vecka. Beslut om eventuella ändringar fattas på torsdagar vid statsrådets sammanträde.

Inrikesministeriet 24.9.2020: Inreserestriktionerna skärps på basis av coronaläget(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
Gränsbevakningsväsendet: Instruktioner gällande gränsövergång under pandemi av coronaviruset från och med 28.9.2020(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)