De cypriotiska myndigheternas instruktioner för medborgare om nödvändig vistelse utomhus

Cypern har ett partiellt utegångsförbud från den 24 mars 2020 kl. 18.00 till den 13 april 2020. Om en medborgare vill röra sig utomhus måste följande instruktioner efterföljas.

Tillstånd om att röra sig utomhus skaffas på följande sätt:

A. Röra sig till och från arbetsplatsen: Arbetsgivaren bör fylla i modell A-dokument för arbetstagaren för att få tillstånd att ta sig till arbetsplatsen.
Modell A-dokument
• Confirmation of Movement of Employee (PDF)
• Confirmation of Movement of Employee (MS-Word)

B. I andra fall måste ett tillstånd ansökas individuellt för varje vistelse utomhus, antingen genom att fylla i ett modell B-dokument eller genom att skicka ett gratis SMS till numret 8998.

Modell B-dokument
• Confirmation of Citizens’ Movement by way of exception (PDF)
• Confirmation of Citizens’ Movement by way of exception (MS-Word)

Instruktioner för att skicka textmeddelandet:
Skicka ett meddelande till telefonnumret 8998 i följande format:

X mellanslag PASS ELLER IDENTIFIKATIONSNUMMER mellanslag postnummer

Vid Χ väljer du orsaken till din vistelse utomhus av följande alternativ: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8:
1. Besök till en läkare, bloddonationscenter eller apotek 2. För att införskaffa baslivsmedel från en auktoriserad butik eller ett företag, om hemleverans inte är möjligt.
3. För att besöka banken om användning av elektroniska betaltjänster inte är möjlig.
4. Ett nödvändigt besök till en myndighet 5. Att röra sig från en plats till en annan i syfte att hjälpa en medborgare som inte kan ta hand om sig själva eller besöka grupper av människor som är i behov av vård eller som är i frivillig och / eller obligatorisk isolering (karantän).
6. Konditionsträning (utomhusaktiviteter) eller promenader med husdjur, i grupper på högst två personer, i omedelbar närhet av bostadsorten.
7. För att delta i evenemang som anordnas av första- och andragrads släktingar, så som bröllop, dop, begravningar. Högst tio personer får vara närvarande.
8. Att röra sig utomhus för något annat nödvändigt syfte.

Efter att ha skickat meddelandet har medborgaren 3 timmar på sig att utöva sin rätt att röra sig. Du får svar på ditt textmeddelande i följande format:

ΟΚ mellanslag Χ mellanslag PASSPORT ELLER IDENTIFIKATIONSNUMMER mellanslag postnummer mellanslag tidpunkten då lovet för att röra sig tar slut

C. Om en medborgare inte har tillgång till ovanstående dokument eller inte har möjlighet att skicka ett SMS, kan de ha med sig sina egna handskrivna och undertecknade dokument om nödvändigheten av att röra sig utomhus. Uttalandet måste innehålla följande information: hela namnet, födelsedatum, pass eller ID-kortnummer, adress, tidpunkt och syftet med vistelsen utomhus (ett av de godkända syften som numrerats ovan), signatur och datum.

Under alla omständigheter ska alla personer som vistas utomhus ha med sig identifikation och ett ifyllt och undertecknat intyg för att vistas utomhus eller ett meddelande med godkännande som skickas via SMS för eventuell kontroll.

Den cypriotiska staten övervakar efterlevnaden av reglerna och är påföljderna för regelbrott är absoluta . Brott mot reglerna innebär förutom ett straffrättsligt ansvar, även en böter på 150 euro.

OBS! Dokumenten finns även tillgängliga på de cypriotiska myndigheternas webbplats: instruktioner(Länk till en annan webbplats.)