Ett partiellt utegångsförbud träder i kraft på Cypern. Förbudet gäller från 24 mars 2020 kl. 18.00 - 13 april 2020.

1. Det är förbjudet att röra sig ute, förutom i följande fall:

● Gå till och från jobbet.

● Anskaffning av förnödenheter från en butik eller ett företag som har rätt att funktionera och hemleverans är inte möjligt.

● Besök en läkare eller apotekspersonal.

● Besöka en bank om elektroniska betalningstjänster inte är tillgängliga.

● Att flytta från en plats till en annan i syfte att hjälpa medborgare som inte kan ta hand om sig själva eller besöka grupper av människor i behov av vård eller som är i frivillig och / eller obligatorisk isolering (karantän).

● Händelser som anordnas av första- och andra grads släktingar, som bröllop, dop, begravningar. Högst tio personer kan vara närvarande.

● Fysisk träning (springa, gå) eller att gå ut med husdjur under förutsättning att högst två personer får vara närvarande. Man skall undvika områden med folkskaror.

Alla personer måste under alla omständigheter bära med sig identifikation och intyg om att ha rätt att röra sig utomhus.

 

2. Följande platser kommer dessutom att stängas från och med 18:00 den 24 mars 2020:

● parker

● Lekplatser

● utomhussportanläggningar

● offentliga mötesområden, t.ex. torg, campingplatser, stränder, hamnar.

 

3. Alla återförsäljare är skyldiga att avbryta sin verksamhet utom för de företag som kommer att meddelas av hälsoministeriet inom en dag.

4. Öppna marknader och basarer kommer att stängas. Gruppresor är inte tillåtna.

5. Byggarbete på byggarbetsplatser bör upphöra förutom om annat meddelas från transport-, kommunikations-, eller byggnadsministeriet.

6. Att besöka kyrkor, moskéer och andra religiösa platser är förbjudet framöver.

7. Det är förbjudet att tända brasa och allt virke eller annat material som samlas in för detta ändamål måste tas bort omedelbart (påskbrasa). Verkställigheten av förbudet genomförs av de lokala myndigheterna i samarbete med polisen.

 

Den cypriotiska staten övervakar efterlevnaden av reglerna och är strikta på sanktioner. Brott mot reglerna innebär förutom annat straffrättsligt ansvar en böter på 150 euro.