Nyheter om coronaläget i Ungern

Nyheter om coronaläget i Ungern

1.7. 2021 inresan till Ungern underlättas. Man kan resa in i landet med ett giltigt EU-ränteintyg.

(Artikeln har uppdaterats 1.7.2021 – inreserestriktioner är fortfarande i kraft)

Inreserestriktioner

1.7. 2021 inresan till Ungern underlättas. Man kan resa in i landet med ett giltigt EU-ränteintyg (EU: s digitala coom-intyg).

Det EU-ränteintyg som införs i juli består av tre olika intyg:

  • intyg om räntevaccination,
  • ett intyg över resultatet av räntetestet.
  • intyg över insjuknad koronavirusjuka.

Ungern skall godta alla dessa intyg. När det gäller intyg om räntevaccinering tillåts inresa redan efter den första vaccinationsdosen. Om ett intyg över resultatet av räntetestet anländer till landet, får testresultatet inte vara äldre än 72 timmar.

23.6.2021 Ungern öppnade sina landsgränser, vilket innebär att grannländerna fritt får komma till Ungern utan gräns- eller hälsokontroller. EU: s ränteintyg krävs inte vid landgränserna.

Närmare bestämmelser om inresa: http://www.police.hu/en/content/information-on-general-rules-of-border-crossing(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) (Länk till en annan webbplats) (på engelska)

Observera att utan EU: s ränteintyg kommer endast ungerska medborgare, deras familjemedlemmar och utlänningar med permanent uppehållstillstånd i Ungern (állandó tartózkodási kártya) eller registreringsbevis (regisztrációs igazolás) som ger rätt till vistelse i mer än 90 dagar att få tillträde till Ungern.

Utlänningar har möjlighet att ansöka om dispens för inresa på den ungerska polisens webbplats med hjälp av en elektronisk blankett (blanketten finns tillgänglig på ungerska och engelska): https://ugyintezes.police.hu/en/meltanyossagi-kerelem(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

De lokala myndigheternas pressmeddelanden kan följas på följande webbsidor:

Finlands myndighetsmeddelanden kan följas på följande sidor:

Gällande begränsningar

Det är numera obligatoriskt att använda ansiktsskydd vid hälso- och sjukvårds- och socialvårdsinrättningar samt vid stora offentliga tillställningar. Vid offentliga tillställningar kan det också krävas ett vaccinationsbevis.

Ambassadens avvikande tjänster under coronavirusläget.

Ambassadens kundtjänst är öppen på måndagar, onsdagar och fredagar mellan 9.00-12.00. Ambassaden tar bara emot kunder med tidsbokning. Tidsbokning kan göras via e-mail:  consular.bud@formin.fi.

Ambassadens telefoncentral är öppen på vardagar mellan 9.00  och 15.00  +36 1 279 2500.

Vid besök på ambassaden ber vi er att ta i beaktan regleringar och utegångsrestriktioner som är i kraft i Ungern. Det är obligatoriskt att använda ansiktsskydd i ambassadens lokaler. Kom ihåg säkerhetsavstånd och handhygien. Desinficera händerna när du kommer in i ambassaden och när du lämnar ambassaden.

Reseanmälan

Vi påminner alla resenärer samt dem som redan befinner sig i landet att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).

Om du redan har gjort en reseanmälan men din vistelse förlängs ska du rätta till hemresedatumet i din anmälan. Då vet vi att du ännu befinner dig i landet och kan kommunicera med dig, bland annat skicka dig information. Om du har registrerat dig i tjänsten kan du ändra din anmälan själv. Om du inte har registrerat dig gör du en ny reseanmälan.

Om du lämnade hemresedatumet i din anmälan öppet, eller om du reser hem till Finland tidigare än beräknat bör du ta bort din anmälan. Det kan du göra själv om du har registrerat dig, annars kan du skicka mail till KPA-10@formin.fi och be att få det gjort. Vänligen notera att tjänsten för förändring och radering av reseanmälningar tidvis är överbelastad.