Nyheter om coronaläget i Rumänien

Nyheter om coronaläget i Rumänien

Finland har placerats på Rumäniens gröna lista från och med den 5 september. De som kommer in i landet från Finland placeras inte i hemisolering och behöver inte visa ett negativt PCR-test på gränsen. Munskydd är inte obligatoriskt utomhus. Rörelser inom landet är tillåtna utan en separat skriftlig intyg men alla rekommenderas att hålla ett tryggt avstånd till andra människor och att inte umgås mer än nödvändigt.

Anvisningar för inresande

Rumänien har ändrat sina inresebestämmelser för att hindra coronavirusets spridning. Restriktioner har införts på basis av ursprungsland, nationalitet(Länk till en annan webbplats.) och resrutt. 

De rumänska myndigheterna kategoriserar länder som de gröna, gula och röda kategorierna. De som kommer in i landet från de gröna länderna placeras inte i hemisolering och behövs inte visa ett negativt PCR-test på gränsen, bara om ett flygbolag föruttsättas det. Alla som anländer till Rumänien från de gula länderna placeras i hemisolering i 14 dagars tid om de inte har ett negativt PCR-test som är högst 72 timmar gammalt. Med ett negativt PCR-test undviker man hemisoleringen. Inresande från de röda länderna  förutsätter ett negativt testresultat och hemisolering. De som har tagit COVID-vaccinet minst 10 dagar innan de kommer in i Rumänien och de som har haft COVID under de senaste 14-180 dagar behöver inte visa ett negativt PCR-test eller stanna i hemisolering. 

I detta fall, när en passagerare anländer till Rumänien måste hen fylla i ett formulär som frågar t.ex. kontaktuppgifter och adressen från vilken resenären kan nås under sin vistelse i Rumänien. De som inte har den möjligheten anvisas till ett avgiftsbelagt karantäncenter. Om man bryter mot hemisoleringsordern placeras man i avgiftsbelagt karantäncenter och dessutom kan böter eller till och med fängelse för spridning av infektionssjukdomar åläggas.

En lista över gröna, gula och rödä länder (på rumänska)(Länk till en annan webbplats.). Listan uppdateras varje vecka. Finland är på gröna listan.

De som anländer till Rumänien från de gula eller röda länderna inte placeras i hemisolering om de stannar i Rumänien i högst 24 timmar och de presenterar ett negativt testresultat från de senaste 72 timmarna.

Öppna gränsstationerna och information om gällande gränsformaliteter finns på de rumänska gränsmyndigheternas webbplats(Länk till en annan webbplats.).

När man åker till Rumänien från ett land Rumänska myndigheterna har kategoriserad som riskland, behöver man inte stanna i karantän eller visa ett negativt test resultat om man har fått båda vaccin minst 10 dagar innan ankomts.

På flygplatserna görs temperaturmätningar, och man bör vara på plats minst tre timmar före flygets avgång på grund av undantagsförhållandena. Munskydd är obligatoriskt och flygplatsmyndigheternas anvisningar ska följas:

https://www.bucharestairports.ro/ro/recomandari-coronavirus(Länk till en annan webbplats.)

https://www.bucharestairports.ro/en/measures-since-may-15(Länk till en annan webbplats.) 

Begränsningar

Från och med den 15 maj 2021 har begränsningarna i Rumänien lindrats.

Munskydd krävs inte utomhus med undantag för besök på marknader eller liknande  samt vid stationerna för kollektivtrafik.

Restauranger, barer och kaféer kan vara öppna till klockan två varje dag i veckan.

En karta över länens fall per 1000 (på rumänska).(Länk till en annan webbplats.)

Hotell får hålla öppet men måste följa vissa regler som begränsar antalet gäster och ta hand om hygien. 

Tandvårdare och frisörer får ta emot begränsat antal kunder men måste följa munskyddskravet och hygienregler.

Privata evenemang är förbjudna både inomhus och utomhus.

När det är möjligt borde arbetet organiseras på distans. Skolor är öppna enligt korona kategorin i länet.

Vaccinationer

Rumänien började COVID-19 vaccinationer i synkronisering med andra EU-länder den 27 december 2020. I den första fasen av vaccinationer vaccineras vårdpersonal. Fredag ​​15.1. började också fas 2, där vaccineras riskgrupper, äldre och socialt signifikanta individer. I mars började steg 3, där resten av befolkningen vaccineras.

I Rumänien finns Rovaccinare-portalen(Länk till en annan webbplats.), där människor som tillhör det rumänska sjukvården kan registrera sig och boka en tid för COVID-19-vaccination.

Utvecklingen av vaccinationer kan följas på den officiella webbplatsen för den rumänska regeringen(Länk till en annan webbplats.) (på rumänska).

Under rubriken "Ultimele informații oficiale" finns antalet angivna vaccinationer i avsnitt "Actualizare zilnică – evidența persoanelor vaccinate împotriva COVID-19".

Länkar:

Government of Romania’s official COVID-19 page(Länk till en annan webbplats.) 

Ministry of Public Health(Länk till en annan webbplats.) 

Ministry of Public Health COVID-19 Guidance(Länk till en annan webbplats.) 

Romanian National Institute of Public Healthin ylläpitämä tartuntaseuranta(Länk till en annan webbplats.) 

•Department of Public Health http://www.dspb.ro/(Länk till en annan webbplats.) och http://www.cnscbt.ro/(Länk till en annan webbplats.)

•Department of Emergency Situations http://www.dsu.mai.gov.ro/(Länk till en annan webbplats.) och www.facebook.com/departamenturgente(Länk till en annan webbplats.)

Matei Bals National Institute of Infectious Disease – Bucharest (Länk till en annan webbplats.)

Romanian Border Police (Länk till en annan webbplats.)

European Center for Disease Prevention and Control (Länk till en annan webbplats.)

Ministry of Interior Affairs, Military Ordinances(Länk till en annan webbplats.)

Myndigheternas telefonjour:  0800 800 358 dagligen kl 8-23. I nödfall ring 112.

Ambassaden i Bukarest följer lägets utveckling och informerar om förändringar i sociala medier:
facebook.com/FinnishEmbassyBucharest
twitter.com/FinnishEmbRo

Här kan du läsa de finska myndigheternas meddelanden och få uppdaterad reseinformation:

Institutet för hälsa och välfärd THL Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL(Länk till en annan webbplats.)

Finlands gränsbevakningsväsende Suomen rajavartiolaitos(Länk till en annan webbplats.)

Ofta ställda frågor om coronaviruset Usein kysyttyä koronaviruksesta

Finlands utrikesministerium Suomen ulkoministeriö

Ambassadens undantagsöppettider och begränsningar i kundbetjäningen

På grund av coronasituationen håller Finlands ambassad i Rumänien öppet under begränsade tider och kundservice är öppet mellan kl 9-11. För tillfället behandlas inga inreseärenden. Passärendet behandlas endast efter överenskommelse genom att boka besöket på förhand. Vi besvarar e-post på adressen sanomat.buk@formin.fi

Reseanmälan

Ambassaden rekommenderar att alla som befinner sig i eller reser till landet gör en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.).