Nyheter om coronaläget i Moldavien

Nyheter om coronaläget i Moldavien

Inresan till landet är begränsad på basis av ursprungslandet. Alla som anländer till Moldavien placeras i hemisolering i 14 dagars tid om de inte har ett negativt PCR-test som är högst 72 timmar gammalt. Med ett negativt PCR-test undviker man hemisoleringen. De som har tagit COVID-vaccinet minst 14 dagar innan de kommer in i Moldavien och de som har haft COVID under de senaste 14-180 dagar behöver inte visa ett negativt PCR-test eller stanna i hemisolering. Ansiktsmasker måste bäras inomhus, på kollektivtrafik och utomhus när det är omöjligt att hålla ett säkerhetsavstånd.

Anvisningar för inresande

De som kommer in i landet  krävs vid ankomsten att uppvisa en av följande:

- intyg om ett negativt PCR-test som är högst 72 timmar gammalt eller intyg om ett negativt antigen-test som är högst 48 timmar gammalt;

- intyg om en godkänd covid-19-vaccinationsserie (mottaget minst 14 dagar före inresan);

- intyg om tillfrisknande från covid-19 (antikroppstest eller läkarintyg)

De som inte har något av det föregående placeras i 14 dagars hemisolering. Intygen kan presenteras på engelska, rumänska, franska eller ryska.

Vissa specifika grupper är undantagna från alla begränsningar:

1. barn under 12 år;

2. studenter;

3. transport- och logistikpersonal;

4. de som jobbar vid gränsen;

5. de som reser via Moldavien (max. 24h);

6. de som reser med diplomatpass;

7. de som reser av hälsoskäl.

Flygplatsen i Chișinău är öppen med begränsade tjänster. På grund av exceptionella arrangemangen på flygplatsen rekommenderas det att avsätta tid för resande. På flygplatsen görs kroppstemperaturmätningar och det är obligatorisk att ha munskydd. Flygplatsmyndigheternas anvisningar måste följas.

 Om du planerar att resa till Moldavien, följ de senaste besluten från den moldoviska hälsosektorns akutkommissions webbplats(Länk till en annan webbplats.) (på rumänska).

Vänligen kontakta de moldaviska gränsmyndigheterna för den senaste informationen om ankomst och öppna gränsövergångar: (373-22) 259-717, öppen dygnet runt e-post: informare@border.gov.md

Övergångställena som är öppna(Länk till en annan webbplats.).

Begränsningar

Ansiktsmasker måste bäras inomhus, på kollektivtrafik och utomhus när det är omöjligt att hålla ett säkerhetsavstånd. Restauranger, kaféer och barer måste se till att kunderna kan hålla säkerhetsavstånd.

Det är möjligt att resa inom landet men det rekommenderas inte om man inte har särskilda skäl. Rörelsen av personer över 63 år är begränsad.

Man kan bli bötfälld om man bryter mot reglerna.

Moldaviens hälsocentraler och sjukhus lovar vårda alla som lider av covid-19-symptom.  Myndigheterna uppmanar folk att ringa 112 om de får symptom.

Vaccinationer

Vaccinationer  har börjat.

Länkar:

Här kan du läsa de moldaviska lokalmyndigheternas information och meddelanden om begränsningar (Länk till en annan webbplats.)(på rumänska).

Information om inresa och gränsövergångsställen finns på de moldaviska myndigheternas webbplats(Länk till en annan webbplats.) (på rumänska och delvis på engelska).

Kontaktuppgifter till moldaviska gränsmyndigheten: (373-22)259-717, öppet 24/7. e-post: informare@border.gov.md

Moldaviska myndigheternas coronajournummer:

+373 80012300

+373 22574557

+373 67208023

Finlands ambassad i Rumänien följer situationens utveckling och informerar om förändringar på sociala medier: facebook.com/FinnishEmbassyBucharest, twitter.com/FinnishEmbRo

Beskickningens öppettider och begränsningar i kundbetjäningen:

På grund av coronasituationen håller Finlands ambassad i Rumänien öppet under begränsade tider och kundservice är öppet mellan kl 9-11. För tillfället behandlas inga inreseärenden. Passärendet behandlas endast efter överenskommelse genom att boka besöket på förhand. Vi besvarar e-post på adressen sanomat.buk@formin.fi

https://finlandabroad.fi/web/rou/aktuellt/-/asset_publisher/T01HPEq0q7JC/content/suomi-keskeytt-c3-a4-c3-a4-tavanomaisen-viisumi-ja-oleskelulupahakemusten-vastaanoton-ja-k-c3-a4sittelyn/35732(Länk till en annan webbplats.)

Här kan du läsa de finska myndigheternas meddelanden och få uppdaterad reseinformation:

Institutet för hälsa och välfärd THL Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL(Länk till en annan webbplats.)

Finlands gränsbevakningsväsende Suomen rajavartiolaitos(Länk till en annan webbplats.)

Ofta ställda frågor om coronaviruset Usein kysyttyä koronaviruksesta

Finlands utrikesministerium Suomen ulkoministeriö

Reseanmälan

Ambassaden rekommenderar att alla som reser till eller befinner sig i landet gör reseanmälan.