Nyheter om coronaläget i Irak

Utrikesministeriet avråder från alla resor till Irak.

Inresebestämmelser

På grund av koronasituationen finns det förändrade regionala restriktioner för rörelse i landet. För uppdaterat information om situationen Irak, följ lokala mynderheternas information.

UM svarar inte för främmande staters inresebestämmelser, så som villkor för passets giltighetstid eller visumskyldighet. Ta reda på vilka inreseregler som gäller ditt destinationsland av landets egna myndigheter, till exempel av landets närmaste beskickning.

Enligt irakisk lag måste anländande personer ha visum före sin ankomst till landet. Det gäller också resor som enbart sker till den autonoma regionen Kurdistan. Brott mot inresebestämmelserna kan leda till stränga straff.

Iraks ambassad i Helsingfors  (layout.types.url.description) (Öppnar nytt fönster)
Finländska medborgares resedokument

Alla internationella passagerare som anländer/ avgår måste ha bevis på att de har fått ett negativt COVID-19 testresultat. Den irakiska luftfartsmyndigheten och hälsovårdsministeriet har inrättat en webbportal(layout.types.url.description) för ankommande/ avresande passagerare för att registrera flygdata och PCR-testresultat. Detta gäller inte Kurdistan.

Offentliga sjukhus i hela Irak erbjuder COVID-19-test. Dessutom tillhandahåller följande privata laboratorier testning och har godkänts av den irakiska regeringen att tillhandahålla test till resenärer:

Al-Istishari Medical Lab, Bagdad
Al Yarmuk -opetussairaala/ ER-ingång
+964 (0) 771 100 0881
8:00-17:00, stängt på fredagar, endast med tidsbokning
E-post: testing@istisharicare.com 

Se laboratoriet på kartan (länk till en annan webbplats)(layout.types.url.description)

Molecular Biology Specialized Lab, Bagdad
Alwathiq Square, Salman Faeq Street
+964 (0) 771 391 0521
stängt på fredagar, endast med tidsbokning

Andra laboratorier (PDF lista)

Hälsovård


Hälsovårdstjänsterna i Irak är begränsade och nivån på hälsovården är låg. Det finns begränsad tillgång till hälso- och sjukvård i Irak och hälso- och sjukvården i landet är dålig. Sjukhus är fulla av COVID-19 patienter och inga nya tas in. Inget extra syre finns tillgängligt. En omfattande reseförsäkring är av största vikt, annars är passageraren ansvarig för alla deras sjukvårdskostnader och evakuering. Kontrollera ditt försäkringsskydd inför eventuell resa till Irak. Försäkringsbolagen kan göra inskränkningar i avtalen om utrikesministeriet avråder från resor.

Följ lokala myndigheters underrättelser och reserestriktioner för att få aktuell information om coronaläget i Irak.

WHO/Irak(layout.types.url.description) (Öppnar nytt fönster)
Irakiska regeringens coronasidor(layout.types.url.description) (Öppnar nytt fönster)
Autonoma regionen Kurdistans coronasidor(layout.types.url.description) (Öppnar nytt fönster)

https://www.facebook.com/MOH.GOV.IQ/(layout.types.url.description)

Kurdistan regionen

Resenärer till Irakiska Kurdistan måste ha ett giltigt PCR-certifikat utfärdat inom 48 timmar före resan. Utan certifikat måste passagerare utföra ett PCR-test på egen bekostnad på flygplatser i Kurdistan-regionen.

Zanko Health Clinic, Erbil
18 Shubat Street, motsatt Muhameed Majidi School
+964 (0) 750 146 8484
8:00-19:00
zankophc@gmail.com
PCR-testresultaten tillhandahålls vanligtvis i papperskopia och kan finnas på engelska. 

Officiella delegationer, affärsresenärer och turister som stannar en kort period i irakiska Kurdistan behöver inte vara i frivillig karantän i 14 dagar om deras PCR-test är negativt. Alla andra måste underteckna ett formulär om att de kommer att vara i frivillig karantän i 14 dagar.

Överträdare av karantänordningen kommer att åläggas böter på 1 000 000 IQD och om deras koronavirustest är positivt och om de visar sig ha smittat andra människor, kommer de att hållas ansvariga enligt den irakiska strafflagen 1969, och måste täcka alla medicinska kostnader.

I irakiska Kurdistan regionen åläggs böter på 20 000 till 50 000 irakiska dinarer (cirka 17 till 42 dollar) för personer som inte använder ansiktsskydd offentligt och på kollektivtrafik.

Reseanmälan

Vi påminner alla resenärer samt dem som redan befinner sig i landet att göra en reseanmälan(layout.types.url.description).

Om du redan har gjort en reseanmälan men din vistelse förlängs ska du rätta till hemresedatumet i din anmälan. Då vet vi att du ännu befinner dig i landet och kan kommunicera med dig, bland annat skicka dig information. Om du har registrerat dig i tjänsten kan du ändra din anmälan själv. Om du inte har registrerat dig gör du en ny reseanmälan. 

Om du lämnade hemresedatumet i din anmälan öppet, eller om du reser hem till Finland tidigare än beräknat bör du ta bort din anmälan. Det kan du göra själv om du har registrerat dig, annars kan du skicka mail till konsulipalvelut.um@formin.fi och be att få det gjort. Vänligen notera att tjänsten för förändring och radering av reseanmälningar tidvis är överbelastad.