Nyheter om coronaläget i Indien

Den normala, reguljära flygtrafiken till Indien är avbruten och visum beviljas bara i begränsad utsträckning. Restriktioner gäller för rörelsefrihet och resande, och det kan ske ändringar i dem även på kort varsel. Praxisen kan variera från en delstat till en annan. Det är obligatoriskt att använda ansiktsmask.

Inresebestämmelser

Indiens yttre gränser har för närvarande stängts och utfärdandet av turistvisum har till stor del avbrutits. Visum kan utfärdas för vissa kategorier av viseringar efter eget gottfinnande. Vänligen kontakta närmaste indiska uppdrag för tvingande reseskäl.

Du kan ansöka om en indisk visumförlängning elektroniskt eller kontakta ditt närmaste FRRO-kontor

Mer information på engelska:

Rörelsefrihet

Den internationella flygtrafiken är till största delen avbruten.

Internationella flyg som baserar sig på bilaterala avtal ordnas flera i veckan (Air Bubble). Bokningar görs direkt hos ifrågavarande flygbolag eller vid resebyrån.

Rörelse- och reserestriktioner är fortfarande i kraft och det kan plötsligt ske ändringar i dem.

Kollektivtrafiken har startat begränsat. Praxisen varierar från delstat till delstat.

Indiska regeringens engelskspråkiga coronalinje svarar på frågor på numret

+91 11 23 978 046. Du kan följa med ditt eget område i de lokala nyhetsmedierna eller ringa delstatens rådgivande jourlinje. Dessutom är det bra att läsa delstatsmyndigheternas webbsidor och lokala nyheter.

 

Mer information:

Hälsovård

På grund av koronapandemin kan det finnas    utmaningar när det gäller tillgången till hälsovård samt sjukhusens sängs - och intensivvårdsplatser.

Det är obligatoriskt att använda munskydd när man rör sig utomhus och i kollektivtrafiken. Det händer att turisters feber mäts i hotell eller i kollektivtrafiken. På inrikesflyg är det obligatoriskt att ladda ner och använda den indiska corona-appen Aarogya Setu. Också lokalmyndigheter kan kräva att man använder appen i olika sammanhang.

Beroende på delstat kan turister avkrävas läkarintyg för att få lämna sitt boende och ta sig till flygplatsen. Om myndigheterna begär läkarintyg av dig ska du ringa till din delstats coronarådgivning för att få ett intyg.

Om du misstänker att du har smittats av coronaviruset ska du först ringa den indiska regeringens engelskspråkiga coronajour, som förklarar hur du ska gå vidare. Journumret för både medborgare och utlänningar är + 91 11 2397 8046. På samma nummer får du också information om vilka sjukhus som tar emot coronapatienter i ditt område och svar på frågor om corona.

Mer information på engelska:

Sanktioner för brott mot restriktionerna

En person som bryter mot restriktionerna kan bötfällas eller till och med arresteras.

Mer information:

Beskickningens kundbetjäning

Tills vidare är mottagningen och behandlingen av ansökningar om finländsk inresetillstånd avbruten.

Om du är en indisk medborgare som har uppehållstillstånd i Finland och tänker åka dit från Indien så finns här(Länk till en annan webbplats.) nyttiga upplysningar för dig (på engelska).

Mer information:

Reseanmälan

Vi påminner alla resenärer samt dem som redan befinner sig i landet att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.).

Om du redan har gjort en reseanmälan men din vistelse förlängs ska du rätta till hemresedatumet i din anmälan. Då vet vi att du ännu befinner dig i landet och kan kommunicera med dig, bland annat skicka dig information. Om du har registrerat dig i tjänsten kan du ändra din anmälan själv. Om du inte har registrerat dig gör du en ny reseanmälan.

Om du lämnade hemresedatumet i din anmälan öppet, eller om du reser hem till Finland tidigare än beräknat bör du ta bort din anmälan. Det kan du göra själv om du har registrerat dig, annars kan du skicka mail till konsulipalvelut.um@formin.fi och be att få det gjort. Vänligen notera att tjänsten för förändring och radering av reseanmälningar tidvis är överbelastad