Coronaläget på Filippinerna

Filippinerna öppnade sina gräsner för turister 10.2.2022, efter att ha varit stängda i två år.

Inresebestämmelser

Vaccinerade personer kan resa in i landet. Till det krävs ett vaccinationsintyg samt en reseförsäkring för covid. Det bör påpekas att EUs vaccinationsintyg inte gäller, utan det är endast WHOs yellow book som är giltig.

Mer information:

 

Rörelsefrihet och tjänster

För närvarande är flygplatserna NAIA i Manila, samt i Cebu och Clark öppna. 

Det är lättast att ta reda på vilka restriktioner som gäller i de skilda städerna och öarna genom att följa med deras egna webbplatser eller lokala turistbyråer (Department of Tourism).

 

Den strängaste restriktionsnivån är ECQ:

Vid ECQ råder utegångsförbud från kvällen till morgonen. Enbart matbutiker, apotek, kliniker och sjukhus får hålla öppet. Bara en person per hushåll får besöka närbutiken. Alla ska vara i hemkarantän. Det är förbjudet att samlas och munskydd är obligatoriskt. Varken kollektivtrafik eller taxi fungerar. Inrikestrafiken står stilla.

 

GCQ:

Vid GCQ är det endast tillåtet att uträtta nödvändiga ärenden och att ta sig till arbetsplatsen om man arbetar inom vissa branscher. Statliga verk fungerar. Alla fritidsrelaterade platser håller stängt (t.ex. gym och nöjesparker). Hotellen har öppet i begränsad utsträckning.

Man kan inte röra sig normalt mellan områden där olika restriktionsnivåer råder. Då behövs tillstånd från de filippinska myndigheterna och/eller ett brev från beskickningen.

Stora folksamlingar är fortsättningsvis förbjudna. Kollektivtrafiken fungerar med nedskuren kapacitet och strängt krav på en meters avstånd mellan passagerarna.

Hotellen är antingen stängda eller öppnade i begränsad utsträckning. Restaurangerna säljer bara mat för avhämtning eller levererar hem. Museer och sevärdheter är stängda.

Mer information på engelska:

 

Hälsovård

Alla måste använda munskydd och feberscreening förekommer ofta. Hälsovårdens standard varierar mycket på Filippinerna. Sjukhus och kliniker är öppna, men många av dem är tillfälligt fulla.

Mer information på engelska:

 

Sanktioner för brott mot restriktionerna

Det är straffbart att bryta mot restriktionerna, likaså att inte lyda myndigheternas order.

Mer information på engelska: