Nyheter om coronaviruset i Bosnien och Hercegovina

Nyheter om coronaviruset i Bosnien och Hercegovina

Medborgare i andra länder, oavsett nationalitet, kan resa till Bosnien-Hercegovina, men passageraren måste presentera vid gränsen • negativt PCR-test, som inte har tagits för mer än 48 timmar sedan• negativt antigentest, som inte har tagits för mer än 48 timmar sedan för passageraren från europeiska länder, från andra länder max. 72 timmar gammal • ett vaccinationsintyg som visar att personen har vaccinerats mot COVID-19. Minst 14 dagar måste ha gått sedan den andra dosen av vaccinet eller, i fallet med ett vaccin för vilket en enstaka dos är tillräcklig, måste mer än 14 dagar ha gått sedan gränsen nått. • ett läkarintyg som anger att personen har haft COVID-19 under de senaste 14 till 180 dagarna och har återhämtat sig från det. Medborgare i Kroatien, Montenegro och Serbien behöver inte ett negativt koronatest när de kommer in i Bosnien om de kommer direkt från sina hemländer. Transitresande som flyttar till sitt hemland kan också resa genom Bosnien utan ett negativt test. Utan ett negativt test kan några andra grupper av undantag komma in i Bosnien. På grund av coronapandemin kan situationen och restriktionerna förändras snabbt och oförutsägbart och de bör verifieras av lokala myndigheter. Resenärer bör notera att staten Bosnien och Hercegovina består av två politiska entiteter med egna förvaltningar och författningar: Federationen Bosnien och Hercegovina (BiH), serbiska Republika Sprska (RS) och utöver dem distriktet Brčko som har självstyre.

Inresa: Medborgare i andra länder, oavsett nationalitet, kan resa till Bosnien-Hercegovina, men passageraren måste presentera vid gränsen

      • negativt PCR-test, som inte har tagits för mer än 48 timmar sedan

      • negativt antigentest, som inte har tagits för mer än 48 timmar sedan för passageraren från europeiska länder,  från andra länder              max. 72 timmar gammal

      • ett vaccinationsintyg som visar att personen har vaccinerats mot COVID-19. Minst 14 dagar måste ha gått sedan den andra dosen             av vaccinet eller, i fallet med ett vaccin för vilket en enstaka dos är tillräcklig, måste mer än 14 dagar ha gått sedan gränsen nått.

      • ett läkarintyg som anger att personen har haft COVID-19 under de senaste 14 till 180 dagarna och har återhämtat sig från det.

Medborgare i Kroatien, Montenegro och Serbien behöver inte ett negativt koronatest när de kommer in i Bosnien om de kommer direkt från sina hemländer. Transitresande som flyttar till sitt hemland kan också resa genom Bosnien utan ett negativt test. Utan ett negativt test kan några andra grupper av undantag komma in i Bosnien.

Utlänningar som inte är skyldiga att uppvisa negativa testresultat eller nämnda intyg vid inresa till Bosnien och Hercegovina är:

  • barn under sju år tillsammans med en förälder eller vårdnadshavare som måste uppvisa ett negativt PCR-test eller antigentest, ett vaccinationsintyg eller ett medicinskt intyg.
  • utomjordingar som har ett giltigt tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd i BiH om de återvänder till BiH efter att ha lämnat och bara har bott i Montenegro, Kroatien och / eller Serbien, förutsatt att den totala vistelsetiden i dessa länder inte översteg 48 timmar efter att personen har lämnat Bosnien och Hercegovins territorium, vilket framgår av utgångs- eller inresestämpeln på utlänningens resehandling.
  • Medborgare i Republiken Turkiet som dagligen korsar BiH-gränsen för att arbeta på Rača-bron längs motorvägen Sarajevo - Belgrad - Sarajevo, i enlighet med listan över personer som tillhandahållits av BiH-ministeriet till gränspolisen.

Utegångsförbud: När man rör sig ute eller i allmänna utrymmen ska man hålla minst 2 meters avstånd till andra människor, utegångsförbud vid 23-05 beroende på region.

Samlingsbegränsningar: Lokala begränsningar varierar beroende på region och bör kontrolleras med lokala myndigheter i BiH. 

Skyddsmasker: Det är obligatoriskt att ha munskydd på allmänna platser.

Trafiken: Kollektivtrafiken fungerar. Sarajevos flygplats(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) fungerar. Här hittar du mera information om vägtrafiken och gränsövergångsställen: https://bihamk.ba/bs(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).

Tjänster: Tjänster fungerar nästan normalt (restauranger och kafeer har öppnat, affärer och köpcentret,  frisörsalonger, skönhetssalonger och andra småföretagare har öppet).

Sanktioner för brott mot restriktionerna: Om man bryter mot isoleringskravet eller de andra bestämmelserna blir man bötfälld.

Om du misstänker att du har smittats av coronaviruset: ring 0800 50 555 om du befinner dig i serbiska Republika Sprska. Varje kanton i Federationen Bosnien och Hercegovina har egna coronaservicenummer, dem hittar du här: https://covid19.fmoh.gov.ba/kontakti(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).

Bra att veta: Restriktioner på grund av coronaviruset kan vid behov skärpas i hela landet eller delar av det, också på kort varsel (mindre än 24 h). Alla som befinner sig i landet ska följa de lokala myndigheternas rekommendationer om säkerhet och hygien.

Här kan du följa de lokala myndigheternas meddelanden:

Länkar till Finlands myndigheter:

Ambassadens kundbetjäning: Om du behöver besöka ambassaden, du kan boka tid per telefon +385 1 6312 080 (må-to 8-16:15, fr 8-15) eller e-post: sanomat.zag@formin.fi. I nödfall utanför kontorstid kan du kontakta utrikesministeriets konsulära jour: +358 9 1605 5555. Ambassaden rekommenderar alla resenärer och personer som redan befinner sig i landet gör en reseanmälan (Öppnar nytt fönster). Följ också ambassaden på Facebook(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) och Twitter(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)