Coronavirusnyheter i Argentina, Paraguay och Uruguay

Uppdaterades senast 9.9.2020. I denna publikation uppdaterar vi information för finländska turister. Argentina, Paraguay och Uruguay tar för närvarande inte emot turister. Rörelserestriktioner, som kan variera inom landet, gäller. Läget och restriktionerna kan också förändras snabbt. Följ de lokala myndigheternas anvisningar. Undvik att röra dig i onödan, sörj för handhygienen och håll avståndet till andra.

De lokala myndigheternas anvisningar och meddelanden (på spanska):

Vi rekommenderar även att du läser ambassadens Facebook-sida(Länk till en annan webbplats.).

Inresebestämmelser

Argentina

Endast argentinska medborgare och utlänningar som har uppehållstillstånd i Argentina kan resa in i landet. Personer som reser in ska tillbringa 14 dygn i karantän. Under den här tiden ska den nedladdningsbara COVID-19-mobilappen Cuidar användas.

Tillfälliga uppehållstillstånd och turistvisum, vilkas giltighetstid har gått ut efter 17.3.2020, har förlängts flera gånger med 30 dygn. Det nya beslutet gäller till 17 september 2020.

Ytterligare information:

Paraguay

Endast paraguayanska medborgare och utlänningar som har uppehållstillstånd i Paraguay kan resa in i landet. Personer som reser in ska tillbringa 14 dygn i karantän.

Migrationsverket (Dirección General de Migraciones) har förlängt giltighetstiden för de visum eller andra resetillstånd vilkas giltighetstid löpte ut 13.3.2020 eller senare. Du kan kontakta Migrationsverket(Länk till en annan webbplats.) för ytterligare information.

Uruguay

Uruguayanska, samt utländska medborgare som är på genomresa, eller som har uppehållstillstånd i Uruguay har rätt att resa in i landet. Utländska medborgare kan ansöka om särskilt inresetillstånd  till exempel på grund av arbete eller familjeåterförening. Även de som äger en fastighet  i Uruguay kan ansöka om särskilt tillstånd.

Förutom uppehållstillstånd eller specialtillstånd måste utländska medborgar som anländer till Uruguay ha en reseförsäkring som vid behov täcker även koronabehandlingar. Dessutom måste alla som reser till Uruguay kunna presentera ett negativt testresultat pa koronatest, alltså ett resultat som visar att de är smittfria. Testet måste hra gjorts högst 72 timmar innan ankomsten.  Om passageraren har inte kunnat genomföra koronatest i sitt hemland innan resan till Uruguay, och följaktiligen kan inte presentera ett negativt testresultat, kommer passageraren att testas vid ankomst (t.ex. på flygplatsen). Testet kostar cirka 100 USD, och resenären betalar själv för det. Efter ankomsten måste man antingen upprepa testet den sjunde dagen eller stanna i karantän i 14 dagar på den plats som personen själv väljer. 

Ytterligare information:

Att röra sig

Argentina

Fram till 20.9.202o är rörelse inom följande områden endast tillåten för att skaffa mediciner, mat och städtillbehör och i särskilt angivna fall(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster):

  • Buenos Aires stad
  •  35 förvaltningsområden (partido) i provinsen Buenos Aires
  • Paraná, Colonia Avellaneda, Oro Verde, San Benito och Gualeguaychú (i provinsen Entre Ríos)

  • Bariloche, Dina Huapi och General Roca (i provinsen Río Negro)

  • General Pueyrredón (i provinsen Buenos Aires)

  • Manuel Belgrano, Ledesma, El Carmen, Palpalá och San Pedro (i provinsen Jujuy)

  • Capital och Chamical (i provinsen La Rioja)

  • General José de San Martín och Orán (i provinsen Salta)

  • Caucete (i provinsen San Juán)

  •  Río Gallegos (i provinsen San Cruz)

  • Capital och Banda (i provinsen Santiago del Estero)

  • Río Grande och Tolhuín (i provinsen Tierra del Fuego, Antartádida e Islas del Atlántico Sur)

Maximalt 10 personer får samlas ute, så länge de håller ett avstånd på minst 2 meter mellan varandra, bär en mask och följer lokala instruktioner.

I övriga delar av landet får man röra sig, men man ska hålla ett avstånd på 2 meter till andra, och det är förbjudet att samla fler än tio personer. Socialt möte i hem och stängda inomhusutrymmen är förbjudet mellan andra persones än medbor.

Det kan finnas lokala undantag i restriktionerna. Följ anvisningarna från de lokala myndigheterna.

Trafik inom landet över förvaltningsgränserna är begränsad och fungerar inte utan dispens.

Flygningar

För närvarande behöver alla ankommande och avgående flyg ett specialtillstånd. Vissa europeiska flybolag, som KLM och Air France, har fått öppna flygningar med ett specialtillstånd som de måste be för varje månad.

Om du har en flygbiljett ut ur Argentina, dina resedokument är i skick och du inte har symtom som tyder på coronaviruset, kan du ta dig till flygplatsen trots utegångsförbudet.

Från och med den 1 september 2020 är ankomst till flygplatsen Ezeiza tillåten tidigast 5 timmar före avgång. Det är inte tillåtet att övernatta på flygplatsen.

 

Från och med den 7.9.2020 måste alla passagerare fylla i det elektroniska formuläret kallat "Declaración Jurada Electrónica" inom 48 timmar innan de kommer in i eller lämnar Argentina. Personer över 70 år kan välja lämna sina uppgifter pa ett pappersformulär, istället för det elektroniska formuläret, när de anländer till landets gräns.

Om passageraren under de senaste 14 dagarna har haft:

  • två eller flera av följande symtom: hosta, ont i halsen, huvudvärk, illamående, diarré; eller
  • minst ett av följande symtom: feber på 37,5 ° C eller högre, plötslig förlust av luktsinne eller smak, allvarliga andningssvårigheter,

han eller hon kan inte gå ombord på flygplanet utan ett medicinskt intyg, som bekräftar att orsaken till symtomen är något annat än COVID-19-viruset.

Ett liknande läkarintyg krävs också för resenärer till Argentina som tidigare har nekats ombordstigning.

Formuläret kan fyllas i här: http://ddjj.migraciones.gob.ar/app/(Länk till en annan webbplats.)

Alla resenärer som kommer till Buenos Aires internationella flygplats Ezeiza ska ha med sig ett av ambassaden undertecknat brev. Om du ska resa till flygplatsen, kontakta då ambassaden. Vi skickar din information till Argentinas utrikesministerium och skriver brevet som du behöver.

Resenärer ska ha ansiktsskydd och handskar med sig på flygplatsen. Var beredd på att man mäter feber på dig vid ingången till flygplatsen.

Ytterligare information:

Paraguay

Med undantag för vissa områden, har landet övergått till fjärde fasen av ”intelligent karantän”, som gäller till 20 september 2020. Det är tillåtet att röra sig söndag–torsdag kl. 05–23 och fredag–lördag kl. 05–00.

I Boquerón (departamento) och Carmelo Peralta (i Alto Paraguay, departamento) följs det begränsningarna i tredje fasen fram till 20.9.2020.

Huvudstaden Asunción och Central (departamento) har sina egna begränsningar som har förlängts till 20.9.2020.

I Alto Paraná (departamento) finns det också separata begränsningar fram till 20.9.2020. Man får röra sig ute kl. 517 för att skaffa mediciner, mat och städtillbehör.

Ytterligare information Presidencia de la República de Paraguay (på spanska): 

Uruguay

Det är tillåtet att röra sig i landet. Minst 1,5 meters säkerhetsavstånd rekommenderas,  men till exempel i köer rekommendationen är minst 2 meter.

 

Hälsa

Argentina

I huvudstaden Buenos Aires är ansiktsskydd obligatoriskt överallt utom i privata lokaler. Om fler än en person åker i samma bil, ska de använda ansiktsskydd.

Ansiktsskyddet får vara självtillverkat, men det ska täcka näsan, munnen och hakan.

I andra delar av landet kan, beroende på provins, olika praxis för användning av ansiktsskydd förekomma.

Ytterligare information:

Paraguay

Ansiktsskydd ska användas i kollektivtrafiken, i slutna lokaler, på allmänna vägar samt på platser där det är omöjligt att hålla avstånd till andra.

Uruguay

Det är obligatoriskt att använda ansiktsskydd i alla offentliga lokaler (inomhus), till exempel i butiker, köpcenter och banker. Ansikstsskydd skal ven användas i kollektivtrafiken, i den lokala och regionala, och i taxi. Barn under 3 år behöver inte använda ansiktsskydd.

 

Tjänster

Argentina

Tillgången på tjänster varierar mellan provinserna. Följ meddelandena från de lokala myndigheterna.

Paraguay

Tillgången på tjänster är begränsad.

Uruguay

Tjänster finns tillgängliga, men det finns ännu vissa begränsningar. Till exempel i köpcenter, restauranger och butiker har antalet besökare begränsats på grund av lokalens storlek.

 

Sanktioner för brott mot begränsningarna

Argentina

Fängelse kan utdömas för brott mot karantänbestämmelserna. På provinsnivå kan man besluta om andra straff. Till exempel i staden Buenos Aires kan man bli bötfälld för försummelse att bära ansiktsskydd.

Paraguay

Brott mot restriktionerna kan leda till straff.

Uruguay

I Montevideo kan man bli bötfälld för försummelse att bära ansiktsskydd i kollektivtrafiken.

 

Beskickningens kundservice

Vår mottagning i ambassaden är tills vidare stängd.

Vi betjänar kunderna främst per e-post: sanomat.bue@formin.fi 

Tfn +54 911 5177 4312 (mån–tors 9–16, fre 9–13)

Du kan även kontakta de honorära konsulaten i Argentina(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) eller Paraguay(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) eller det honorära generalkonsulatet i Uruguay(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).

När beskickningen är stängd kan du i nödfall kontakta utrikesministeriets jour på +358 9 1605 5555 eller paivystys.um@formin.fi.

 

Reseanmälan

Ambassaden rekommenderar att alla turister och personer som redan vistas i landet gör en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.).

Om du redan har gjort en reseanmälan och din vistelse utomlands förlängs, bör du ändra slutdatumet i din reseanmälan. Då får vi information om att du fortfarande är i landet och vi kan skicka dig meddelanden och förfrågningar. Om du har registrerat dig i tjänsten, kan du ändra din anmälan själv. Om du inte har registrerat dig, ska du göra en ny reseanmälan.

Om du inte har haft något slutdatum i din reseanmälan eller du har kommit tillbaka till Finland tidigare än planerat, bör du radera anmälan. Om du har registrerat dig i tjänsten, kan du redigera din anmälan själv. Om du inte har registrerat dig, skicka då en begäran om radering per e-post till KPA-10@formin.fi.  

 

Finländska myndigheters anvisningar för turister