Coronaläget på Nya Zeeland

Nya Zeeland öppnar sina gränser för resenärer. Nyzeeländska medborgare, personer som innehar permanent uppehållstillstånd i landet och giltiga viseringsinnehavare får resa till Nya Zeeland. När man anländer till Nya Zeeland behöver man från och med 13.9.2022 inte visa upp ett COVID-19 vaccinationsintyg.

 

Inresebestämmelser och rörlighet

Nya Zeeland öppnar sina gränser för resenärer. Nyzeeländska medborgare, personer som innehar permanent uppehållstillstånd i landet och giltiga viseringsinnehavare får resa till Nya Zeeland. När man anländer till Nya Zeeland behöver man från och med 13.9.2022 inte visa upp ett COVID-19 vaccinationsintyg.

Närmare information om öppnandet av gränserna och tidtabellen finns på webbplatsen Reopening the New Zealand Border (Länk till en annan webbplats.).

Resenärer behöver inte längre göra COVID-19 snabbtester första eller femte dagen efter ankomsten, även om det rekommenderas att dessa tester utförs. Endast de som testar positivt(Länk till en annan webbplats.) för covid-19 kommer att behöva isolera sig under en period av 7 dagar.

Alla som anländer till landet ska fylla i en digital reseanmälan (Travel Declaration).(Länk till en annan webbplats.)

Från och med 20.10.2022 krävs det inte digital reseanmälan, läs mera. (Länk till en annan webbplats.)

Rörelsefrihet inom Nya Zeeland

Flygtrafiken inom landet fungerar normalt. Mer information om flyg samt säkerhetsåtgärder och anvisningar för flygresor finns på Air New Zealands (Länk till en annan webbplats.) webbplats.

Andningsskydd ska användas på sjukhus, ålderdomshem och läkarmottagningar.

 

Reseanmälan

Vi påminner alla resenärer samt dem som redan befinner sig i landet att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.).

Om du redan har gjort en reseanmälan men din vistelse förlängs ska du rätta till hemresedatumet i din anmälan. Då vet vi att du ännu befinner dig i landet och kan kommunicera med dig, bland annat skicka dig information. Om du har registrerat dig i tjänsten kan du ändra din anmälan själv. Om du inte har registrerat dig gör du en ny reseanmälan.

Om du lämnade hemresedatumet i din anmälan öppet, eller om du reser hem till Finland tidigare än beräknat bör du ta bort din anmälan. Det kan du göra själv om du har registrerat dig, annars kan du skicka mail till kpa-10@formin.fi och be att få det gjort.

Du bör alltid kontrollera de nyzeeländska myndigheternas webbplats för att få de senaste riktlinjerna.

De finska myndigheternas pressmeddelanden och reserestriktioner kan följas på:

Ambassaden i Canberra strävar efter att uppdatera statusen på sin webbplats(Länk till en annan webbplats.) och i sociala medier (ambassaden på Facebook(Länk till en annan webbplats.), Twitter @FinEmbAustralia).