Coronavirussituationen i Ungern

Personer som reser eller är permanent bosatta i Ungern tillbeds följa information som utrikesministeriet och ambassaden publicerar på sociala median och ambassadens hemsida samt följa information av lokala myndigheter.

Artikeln redigerad 30.3, original artikel publicerad 12.3.

På grund av Ungerns begränsningar att röra sig utomhus kommer ambassaden att minimera vistande på allmän plats och kommer därför att fortsätta jobba på distans från och med den 1.4. Vi kan nås via email på: sanomat.bud@formin.fi, man får också gärna skicka förfrågan om att bli uppringd via email. Kundservice fortsätter att ta emot kunder i nödfall eller angående brådskande ärenden med tidsbokning. Tidsbokning kan göras via email: consular.bud@formin.fi. 

Notera nya rörlighetsbegränsningar i Ungern:

Begränsningarna är i kraft 28.3-11.4

  • Bostadsorten får lämnas endast på grund av arbete eller annan välbefogad orsak.
  • Mataffärer, apotek, torg, kosmetik och hälsoaffärer är öppna.
  • Personer över 65 år får handla i mataffärer, torg och apotek mellan 9.00-12.00. Under nämnda tider får ingen annan befinna sig på dessa ställen.
  • Vistelse i restauranger är endast tillåtet för avhämtning av  mat.
  • På allmänna ställen och i kollektivtrafiken skall ett säkerhetsavstånd på 1,5 meter hållas mellan människor.  
  • Motionering utomhus är tillåtet bara antingen ensam eller med personer från samma hushåll.

 

 

  • Den ungerska regeringen har den 16.3 skärpt reglerna för att förhindra spridningen av coronaviruset.
  • Regeringen planerar att stänga gränserna för persontrafik - in i landet släpps enbart ungerska medborgare. 
  • Allmänna tillställningar förbjuds 16.3. från och med kl. 24.00.
  • Nattklubbar, teatrar och biografer stängs.
  • Restauranger och kaféer får vara öppna endast till 15.00. Regeln gäller inte matbutiker eller apotek.

Den ungerska statsministern meddelade på fredag kväll den 13.3 att alla grundskolor och gymnasier stängs. Under veckoslutet informerade också kommunerna att daghemmen stängs.  

Infektionssituationen i Ungern kan följas på http://abouthungary.hu/(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)  eller på covid-19 hemsidan: https://koronavirus.gov.hu/(Länk till en annan webbplats.) (Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

 

Information och rådgivning gällande viruset kan fås via telefon: +36-80-277-455 / -36-80-277-456  och email: koronavirus@bm.gov.hu 

Ambassaden övervakar situationen.

Allmänt nödnummer: 112.

Utrikesministeriet ber alla permanent bosatta i Ungern och personer som reser i Ungern att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).

Mer information:

Ungern: resemeddelande (Öppnar nytt fönster)

Ambassaden i Budapest på Facebook: https://www.facebook.com/FinnishEmbassyBudapest/(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Frågor och svar om coronaviruset och resande: https://um.fi/nyheter/-/asset_publisher/GRSnUwaHDPv5/content/kysymyksi-c3-a4-ja-vastauksia-matkustamisesta-ja-koronaviruksesta

Coronaviruset och utrikesministeriets resemeddelanden: https://um.fi/aktuellt/-/asset_publisher/gc654PySnjTX/content/koronavirustilanne-ja-umn-matkustustiedotteet (Öppnar nytt fönster)