Coronaläget i Thailand

Coronaläget i Thailand

I Thailand råder landsomfattande undantagstillstånd. Inresa till landet är möjligt endast med specialtillstånd. Alla personer som anländer till landet måste tillbringa 14 dagar i karantän förutom s.k. Phuket Sandbox och Samui Plus specialarrangemang. Tjänsterna fungerar i stort sett. Nationella och provinsspecifika begränsningar har dock införts. Det införs krav på munskydd. Tjänsteleverantörer förutsätter feber-screening och trygg avstånd. Fr.o.m. den 1.8. finns det en ny plattform för utlänningar att registrera sig för den första dosen vaccin.

Myndigheterna har delat Thailands provinser i fem olika zoner (mörkröd, röd, orange, gul, och grön) gällande antalet smittade och restriktioner. Restriktioner tillämpas företrädesvis gällande dessa kategoriseringar, men också nationella restriktioner kan tillämpas. Förutom tjänster kan restriktioner påverka både inresan till Thailand och lokala transporter.

Det finns 29 provinser i mörkröd zon fr.o.m. 3.8.2021: 

  • Centrala Thailand: Bangkok, Ang Thong, Ayutthaya, Lop Buri, Kanchanaburi, Nakhon Nayok, Nakhon Pathom, Nonthaburi, Pathum Thani, Phetchaburi, Prachuap Khiri Khan (Hua Hin), Ratchaburi, Samut Prakan, Samut Sakhon, Samut Songkhram, Saraburi, Sing Buri ja Suphan Buri
  • Östra Thailand: Chachoengsao, Chon Buri (Pattaya), Prachin Buri ja Rayong
  • Norra Thailand:  Phetchabun ja Tak
  • Nordöstra Thailand: Nakhon Ratchasima
  • Södra Thailand: Narathiwat, Pattani, Songkhla, Yala

Förbered dig för begränsningar gällande transport och tjänster. Regler och restriktioner kan ändras med mycket kort varsel. Följ lokala medier och myndigheters uppdateringar. Gör en reseanmälan https://matkustusilmoitus.fi/public_html?command=browse&lang=sv(Länk till en annan webbplats.) .

Mer information om coronaläget i Thailand:

Inresebestämmelser

Thailands undantagstillstånd som begränsar inresa till Thailand gäller för närvarande till och med den 30 september 2021. Förutom specialgrupper, som till exempel diplomater, kan t.ex. följande grupp komma in i landet:

  • Utländsk medborgare som är make/maka, barn eller förälder till en thailändsk medborgare
  • Utländsk medborgare som har permanent uppehållstillstånd i Thailand
  • Utländsk medborgare som har giltigt arbetstillstånd i Thailand samt dennas make/maka och barn
  • Utländsk medborgare som studerar i en av thailändska myndigheter godkänd läroinrättning samt en vårdnadshavare
  • Utländsk medborgare som kommer till Thailand för att genomgå vissa godkända medicinska ingrepp samt denna persons assistent

Möjligheterna till inresa tillåts också bl.a. långvariga turister som reser med 60 dagars turistvisum, 90 dagars special turistvisum (Special Tourist Visa), elitvisum eller så kallade pensionär visa. Den 22 December återtog Thailand regeln om undantag från viseringskravet gällande turister från vissa länder, inkluderande Finlands medborgare. Ovanbemäld 30 dagars undantag från viseringskravet har förlängts till 45 dagar mellan 22.12.2020 - 30.9.2021.

På trots av visum eller undantag från viseringskravet ska alla utlänningar ha ett separat certifikat för inresan (Certificate of Entry, COE) från Thailands ambassad. Dessutom måste alla resenärer ha ett max. 72 timmar gammalt negativ COVID-19 -test (RT-PCR) från avreselandet. Man kan ta sig in i landet med bara så kallade semi-kommersiella flyg och subventionerade flygningar till hemlandet.

Alla personer som anländer till landet måste tillbringa 14 dagar i karantän på egen bekostnad i ett statligt karantänhotell (ASQ = Alternative State Quarantine).

Thailand har öppnat landet med specialarrangemang för turister från vissa länder (inklusive Finland) som har fått COVID-vaccinationsserien med den så kallade Phuket Sandbox-modellen från 1 Juli 2021 och Samui Plus-modellen från 15 Juli 2021.

Kontakta den thailändska ambassaden i det land du reser ifrån med tanke på nödvändiga dokument. De varierar beroende på vilken specialgrupp du hör till.

Över gränserna rör sig främst frakttrafik och personer som har fått specialtillstånd för inresa av en thailändsk ambassad.

Mer information:

Rörelsefriheten

Det är möjligt att förflytta sig inom Thailand. Provinsspecifika begränsningar, bl.a. karantän, uppvisande av negativt Covid-test och utegångsförbud, har dock införts. Myndigheterna kan begränsa rörelsefriheten och tillträdet från/till orter och platser där risken för smitta är stor.  Myndigheterna har också uppmanat allmänheten att undvika onödiga resor. Ta reda på restriktioner av ditt resmål i förväg.

För områden med högsta begränsningsklass (mörkröd) inkl. Bangkok, Chon Buri (Pattaya) och Prachuap Khiri Khan (Hua Hin), det är utegångsförbud från 21:00 till 04:00 exkl. med myndigheternas särskilda tillstånd. Onödig rörelse vid andra tillfällen rekommenderas att undvika.

Inrikesresor till Phuket (orange zon) har också begränsats fr.o.m. 3.8.2021.

Var bered på hälsokontroll, anmälan till myndigheterna och utredning av resans syfte vid eventuella kontrollstationer vid landskapens gränser.  Var också  beredd på att lokala myndigheters anvisningar kan vidta ytterligare åtgärder med kort varsel.

Långdistansbussar och tåg kör på reducerade rutter. Kollektivtrafiken är begränsad till 75% när det gäller passagerarantal.

Använd munskydd i kollektivtrafiken och även utomhus, och håll fysiskt avstånd till andra människor. Om du reser med flygplan bör du bekanta dig med bolagets covid-19-direktiv för passagerare.

Researrangörer kan vid behov begränsa antalet passagerare.

Mer information:

Hälsovården

Thailands hälsovårdskapacitet är stark. Det försämrade coronaläget har dock belastat sjukhusen. Om du insjuknar eller misstänker att du har smittats av coronaviruset ska du ringa den thailändska coronalinjen, t. 1422. Från utlandet är numret +66 2 2590 3000. Man får också betjäning på engelska. Där får du information om coronavirustest och om vilka sjukhus vårdar covid-19-patienter. Information hittar du också på det thailändska hälsovårdsministeriets webbplats. I regel är det avgiftsbelagt för utländska medborgare att få vård.

Det införs krav på munskydd. Om man inte har munskydd på sig, kan det leda till bötesstraff (max. THB 20000). Myndigheternas allmänna råd är att hålla tillräckliga säkerhetsavstånd till andra människor på alla allmänna platser. Feber-screeningar förekommer ofta. Om man har högre temperatur än normalt (oftast högre än 37,5 grader) kan det hända att man inte får gå in i butiker, affärer med mera.

Personer som har fått specialtillstånd för inresa till Thailand ska ha en mobiltelefon, så att om det krävs kan dom ladda ner appen Thai Chana,  Mor Chana och/eller Thailand Plus, som lanserats av landets myndigheter för att spåra personer i fall av coronasmitta. Också många företag förutsätter att deras kunder skannar en affärsspecifik QR-kod eller lämnar sina kontaktuppgifter i fall av coronasmitta.

Om vaccinationer:

Thailand har den 6 maj informerat att coronavaccinationer ska bli tillgängliga också för dom utlänningar som bor i Thailand.

I juni lanserade de thailändska myndigheterna registreringskanalen thailandintervac.com för koronavaccinationer av utlänningar. I praktiken var det svårt att få vaccinationstider. Myndigheterna meddelade att de senare kommer att öppna nya registreringskanaler.

Thailand öppnade en vaccinationsanläggning i Bangkok den 19 juli inklusive utlänningar över 75 år som bor i Thailand och som ännu inte har fått någon dos av coronavaccin. Registreringen för coronavaccinationer i Bangkok öppnade den 20 juli även till utlänningar över 60 år från följande provinser: Bangkok, Nakhon Pathom, Nonthaburi, Pathum Thani, Samut Prakan och Samut Sakhon.

Fr.o.m. den 1 augusti öppnades en ny plattform expatvac.consular.go.th(Länk till en annan webbplats.) för utlänningar i hela Thailand att registrera sig för den första dosen vaccin. För registreringsproblem, vänligen kontakta: foreignvac.gmail.com. Följ också webbsidan thailandintervac.com(Länk till en annan webbplats.) om andra vaccinationsmöjligheter. Dessutom kan du kontakta de provinsiella hälsomyndigheterna eller din sjukvård för information om registrering för vaccination.

I Finland kommunerna är ansvariga för coronavaccineringar.

Social- och hälsovårdsministeriet har utfärdat en rekommendation till kommunerna om möjligheten att vaccinera dom utan hemkommun.

Resenär och dom som vistas i landet under en kort tid har uteslutits från möjligheten att bli vaccinerat. Dessa definitioner har inte specificerats. Vaccinerande kommun bedömer rätten att bli vaccinerat i Finland för dom utan hemkommun och fattar det slutliga beslutet.

Innan den eventuella resan till Finland är det en bra idé att kontakta bostadskommun i Finland och fråga om möjligheten till vaccination och vaccinationsordningen för olika åldersgrupper.

Finlands ambassader har inga coronavaccinationer. I Thailand och Finland tillhandahålls vaccinationer för både medborgare och utlänningar i enlighet med nationella vaccinationsplaner och regler.

Mer information:

Tjänster

De viktigaste tjänsterna fungerar i stort sett. Provinsspecifika begränsningar har dock ställts i synnerhet för restaurang-, nöjes - och fritidstjänster.

Även om det är möjligt i princip att resa inom Thailand, uppmanar myndigheterna allmänheten att undvika onödiga resor. Några hotell är ännu stängda, och utbudet av öppna hotell varierar mellan olika provins. Även vissa attraktioner har stängts för viss tid eller tills vidare. Ta reda på öppettider av ditt resmål i förväg.

Särskilda servicebegränsningar har ställts in för områdena i den högsta begränsningskategorin (mörkröd) inkl. Bangkok och Chon Buri (Pattaya) och Prachuap Khiri Khan (Hua Hin). Mer detaljerad information finns nedan.

Myndigheterna kräver att alla tjänsteleverantörer följer coronarelaterade regler och allmänna råd. Tjänsteleverantörer, så som affärer, banker och trafikoperatörer kräver att deras kunder använder munskydd. Feber-screening förekommer ofta. Dessutom kräver företag ofta att kunderna skannar en QR-kod som brukar finnas vid ingången, både när de kommer in och när de går ut. På så sätt övervakar myndigheterna hur många personer som vistas i samma utrymme och spårar eventuella smittade. Handsprit finns lätt tillgängligt i affärer, köpcenter och restauranger.

Mer information:

Sanktioner för brott mot restriktionerna

Om man bryter mot restriktionerna, till exempel sammankomstförbudet, kan följden bli böter och/eller fängelsestraff. Om man inte har munskydd på sig, kan det leda till bötesstraff (max. THB 20000).

Under undantagstillståndet är det viktigt att man lyder myndigheternas anvisningar.

Bra att veta

Under pandemin har det hänt att utlänningar inte tillåtits åka med långfärdsbussar eller besöka sevärdheter med hänvisning till coronarisken. Media har reagerat negativt på sådana händelser.

Beskickningens kundbetjäning

Beskickningen tar emot kunder med tidsbeställning. Tills vidare begränsas antalet kunder i vårt mottagningsutrymme.

Mer information:

Reseanmälan

Vi påminner alla resenärer samt dem som redan befinner sig i landet att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.).

Om du redan har gjort en reseanmälan men din vistelse förlängs ska du rätta till hemresedatumet i din anmälan. Då vet vi att du ännu befinner dig i landet och kan kommunicera med dig, bland annat skicka dig information. Om du har registrerat dig i tjänsten kan du ändra din anmälan själv. Om du inte har registrerat dig gör du en ny reseanmälan.

I fall du inte meddelade datum för din hemresa i reseanmälan, eller om du återvände tidigare till Finland än beräknat bör du radera din anmälan. Det kan du göra själv om du har registrerat dig till tjänsten, i övriga fall kan du skicka en begäran om radering på e-postadressen KPA-10@formin.fi.