Nyheter om coronaläget i Tanzania och i Rwanda

Nyheter om coronaläget i Tanzania och i Rwanda

Finlands ambassad i Dar es Salaam tillsammans med utrikesministeriet följer noggrant hur situationen med coronaviruset utvecklas. Innan du reser ska du alltid kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med destinationslandets myndigheter, till exempel landets närmaste ambassad.

Tanzania

Inresebestämmelser

När du reser till Tanzania måste du visa ett negativt resultat av RT-PCR Covid-19-test (SARS-CoV 2 Real Time Polymerase Chain Reaction, RT-PCR test). Testprovet  får  tas  högst  72  timmar  före  ankomsten  till  Tanzania. Resenärer som anländer till Tanzania ska också fylla i en hälsodeklaration på webben(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) inom 24 timmar innan de anländer till landet och blir föremål för noggrann hälsoscreening, inklusive ett snabbtest, för vilket resenären måste betala 25USD. 

Du måste visa ett negativt resultat av Covid-19-test också vid utresa, om din flygbolag kräver det. Du kan boka en testtid på de tanzaniska myndigheternas webbplats. (Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Mer information:

Innan du reser ska du alltid kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med ditt flygbolag och destinationslandets myndigheter, till exempel landets närmaste ambassad:

Embassy of the United Republic of Tanzania, Stockholm(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Om visum samt uppehålls- och arbetstillstånd i Tanzania får du information på Tanzania Ministry of Home Affairs, Immigration Department(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) websidor och Twitter Uhamiaji Tanzania(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

De tanzaniska myndigheternas anvisningar om koronavirustest i Tanzania:

De lokala myndigheternas information som uppdateras finns under följande länkar:

Flygförbindelser

Tanzania är öppen för flygrafik. Passagerarflyg från Tanzania till Indien och från Indien till Tanzania(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) har tills vidare förbjudits. 

Situationen med internationella flygningar förändras och resenärer bör följa instruktionerna och informationen som publiceras av flygbolagen och lokala medier.

Hälsovård

Hälsovården i Tanzania är bristfällig. Som alltid är det skäl att resenärer har täckande försäkring som är i kraft under hela resan, och som omfattar vård och eventuell hemresekostnad. Kontakta ditt försäkringsbolag och kontrollera din försäkring.

Rwanda

Inresebestämmelser

När du reser till Rwanda måste du visa ett negativt resultat av Covid-19-test som är tagit högst 72 timmar före avresa. Ett andra test tas i Rwanda vid ankomst och resultat på detta fås inom 24 timmar. Under tiden som resenären inväntar testresultatet inkvarteras denne på ett hotell. Kostnaden för testning och inkvarteringen står resenären för. Du måste visa ett negativt resultat av Covid-19-test också vid utresa från Rwanda:

Innan du reser ska du alltid kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med ditt flygbolag och destinationslandets myndigheter, till exempel landets närmaste ambassad:

Embassy of the Republic of Rwanda in Sweden, Stockholm(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Här hittar du information och anvisningar om visum, uppehållstillstånd och arbetstillstånd i Rwanda:

Lokalmyndigheters underrättelser och anvisningar hittas här:

Rörelsefrihet

Rwanda har begränsat den interna rörelsefriheten. Mer information:

Hälsovård

När man rör sig på allmänna platser måste man ha munskydd. Dessutom ska man vara noga med handhygienen och hålla avstånd till andra människor.

Mer information:

Hälsovården i Rwanda är bristfällig. Som alltid är det skäl att resenärer har täckande försäkring som är i kraft under hela resan, och som omfattar vård och eventuell hemresekostnad. Kontakta ditt försäkringsbolag och kontrollera din försäkring.

Tjänster

Rwanda har infört  restriktioner i tjänster. Mer information:

Sanktioner för brott mot bestämmelserna

Restriktionernas efterlevnad övervakas och den som bryter mot dem kan tilldelas stränga straff.

Utrikesministeriet: Ministeriet avråder fortsättningsvis från resor som inte är nödvändiga till länder utanför EU och Schengenområdet, med undantag för de länder som regeringen beslutat att inte omfattas av inreserestriktioner

Utrikesministeriets allmänna rekommendation, som gäller länder utanför EU och Schengenområdet, är att undvika resor som inte är nödvändiga, med undantag för de länder för vilka regeringen har avskaffat inresebegränsningarna.

Vi uppmanar till försiktighet och att följa med de lokala myndigheternas information och instruktioner samt att ta till sig nyheter från lokala medier.

Ändringar i ambassadens kundbetjäningstider

Ambassaden tjänar finska medborgare och permanenta bosatta i Finland enligt lagen om konsulära tjänster. Ambassaden tillhandahåller också pass- och notaritjänster såsom registreringar till myndigheten för digitalisering och befolksningsdata.

Kunder tas emot vid ambassaden endast med tidsbokning. Man kan boka tid genom att skicka e-post till ambassaden: consular.dar(a)formin.fi.

På grund coronasituationen tar vi emot visumansökningar med viss begränsan. Läs mer på Finlands visumcentrets webbplats(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster). Mer information om gränsbevakningsväsendets anvisningar om inresan till resenärer: Gränsbevakningsväsendet(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).

I nödfall kan du kontakta utrikesministeriets jourtelefon genom att ringa +358 9160 55555 eller per e-post paivystys.um(a)formin.fi. Utrikesministeriets jour betjänar dygnet runt årets alla dagar. För mer information, se utrikesministeriets jour 24/7 webbplats (Öppnar nytt fönster).

 

Reseanmälan

Det lönar sig alltid att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)så att UM får veta var du befinner dig och kan kontakta dig under resan. Reseanmälan kan också göras när du redan är utomlands.

Om du har gjort en reseanmälan och din vistelse utomlands drar ut på tiden ska du ändra slutdatumet för din reseanmälan. Då får vi veta att du fortfarande är utomlands och kan skicka dig både meddelanden och förfrågningar. Om du har registrerat dig i tjänsten kan du själv ändra din reseanmälan. Om du inte är registrerad, gör en ny reseanmälan.

Om du inte har något slutdatum i din reseanmälan eller om du återvänder tidigare ska du radera din reseanmälan. Då får vi veta att du inte längre befinner dig utomlands och skickar dig inga fler förfrågningar och meddelanden. Om du har registrerat dig i tjänsten kan du själv ändra din reseanmälan. Om du inte har registrerat dig kan du skicka en begäran om att radera din reseanmälan per e-post till consular.dar(a)formin.fi.