Coronavirusläget i Saudiarabien, Oman och Kuwait

Från om med den 31 maj återupptar Finlands ambassad i Riyadh sin normala verksamhet. Behandlingen av visum och uppehållstillstånd är tills vidare inställd. Internationella flyg till området är till största delen avstängda. De som har gjort reseanmälan får information om eventuella evakueringsflyg till hemlandet.

Inresebestämmelser

De internationella flygen till området är till största delen inställda.

Mer information hittar du här:

Om du befinner dig i Saudiarabien och ditt visum håller på att gå ut kan du förnya det i visumportalen(Länk till en annan webbplats.).

 

Rörelsefrihet

Från och med 28 maj börjar Saudiarabien lätta på restriktionerna i rörelsefriheten. Mellan 28 och 30 maj råder utegångsförbud mellan 15 och 06, mellan 31 maj och 20 juni är det utegångsförbud klockan 20-06, och den 21 juni är det meningen att restriktionerna ska upphävas helt och hållet. Inrikestrafiken återgår stegvis till det normala, med hänsyn till utegångsförbudet, så att inrikesflygen återupptas den 1 juni. Det går att röra sig utomhus under utegångsförbudet om det är nödvändigt, med hjälp av inrikesministeriets app Tawakkalna. I staden Mecka råder fortfarande totalt utegångsförbud.

Gällande rörelsefriheten i Oman och Kuwait bör man följa med deras officiella informationskällor:

 

Hälsovård

Det är inte obligatoriskt att använda munskydd men det rekommenderas. På allmänna platser ska man hålla tillräckliga avstånd till andra människor. Hälsovårdens kapacitet i området är i regel god.

 

Mer information:

 

 

Tjänster

I Saudiarabien börjar tjänster vara tillgängliga igen, med hänsyn till utegångsförbudet och myndigheternas bestämmelser. Den 1 juni öppnar restauranger och kaféer, och moskéerna återupptar sina fredagsböner. Tjänster där nära kontakt förekommer, så som frisörsalonger, skönhetssalonger och gym, förblir stängda tills vidare.

Information om Oman och Kuwait hittar du på följande webbplatser:

 

 

Sanktioner för brott mot restriktionerna

Saudiarabien, Oman och Kuwait har utlyst stränga bötes- och fängelsestraff för brott mot utegångsförbudet, likaså om man uppviglar andra att bryta det samt om man sprider falsk information.

Närmare upplysningar kan man hitta här:

 

Beskickningens kundbetjäning

Finlands ambassad i Riyad tjänstgör som vanligt söndagar-torsdagar kl. 8:00-15:45. Vi informerar finländare i området på Twitter(Länk till en annan webbplats.) och Facebook(Länk till en annan webbplats.) samt skickar meddelanden i reseanmälningssystemet(Länk till en annan webbplats.).

Ambassaden i Riyadh behandlar för närvarande inte inreseärenden. Beskickningar har fullmakt att överväga om de ska ta emot och behandla enskilda visumansökningar i undantagsfall, exempelvis när det gäller en finsk medborgares familjemedlemmar. Även om det skulle handla om ett undantagsfall behandlas ansökningarna helt normalt, i enlighet med de Schengenviseringsregler som gäller dem. För Saudiarabiens del betyder det att returvillkoret i visumreglementet inte uppfylls eftersom inga returflyg trafikerar, varför man inte kan bevilja några visum ens i undantagsfall.

 

Reseanmälan

Vi påminner alla resenärer samt dem som redan befinner sig i landet att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.).

Om du redan har gjort en reseanmälan men din vistelse förlängs ska du rätta till hemresedatumet i din amälan. Då vet vi att du ännu befinner dig i landet och kan kommunicera med dig, bland annat skicka dig information. Om du har registrerat dig i tjänsten kan du ändra din anmälan själv. Om du inte har registrerat dig gör du en ny reseanmälan.

Om du lämnade hemresedatumet i din anmälan öppet, eller om du reser hem till Finland tidigare än beräknat bör du ta bort din anmälan. Det kan du göra själv om du har registrerat dig, annars kan du skicka mail till konsulipalvelut.um@formin.fi och be att få det gjort. Vänligen notera att tjänsten för förändring och radering av reseanmälningar tidvis är överbelastad.