Coronaläget i Malaysia

Coronaläget i Malaysia

Inresor till landet är strängt begränsade. Alla måste använda munskydd, och fysiskt avstånd är obligatoriskt på allmänna platser. Ha alltid ditt pass, eller åtminstone en kopia av ditt pass och uppehålltillstånd när du är ifrån hemmet.

Inresebestämmelser

För närvarande är det endast malaysier och med några villkor deras familjemedlemmar, innehavare av permanent uppehållstillstånd, utländska medborgare som arbetar inom nödvändiga branscher och personer som har tillståndet Malaysia My 2nd Home, som beviljas inresa till Malaysia. Dessutom ska de alla uppfylla olika inresevillkor, skaffa tillstånd och göra redogörelser i förväg, och dessa villkor förändras ofta. Malaysia har också en list av länder vars medborgare är förbjudna att inresa oberoende av deras tillstånd, eller placeras i 21 dag karantän.

Alla som anländer till Malaysia placeras utan undantag i 14-21 dag karantän. De måste bära karantänarmband, ladda ner appen MySejahtera och coronatesta sig innan ankomsten till landet, och/eller på flygplatsen när de har landat. Om avsändningsland är inte på list av förbjudna länder, coronatesten är från ursprungslandet och är negativ, karantänen är 14 dagar, om coronatesten som måste tas i den 10. dag från inrese, är också negativ. 

Om du befinner dig i Malaysia och ditt visum har gått ut under MCO-tiden (Movement Control Order) måste du  beställa tid hos immigrationsmyndigheten, Immigration Office, för att möjliggöra utresan eller få förlängt uppehållstillstånd. För visumförlängning behövs väl grundad orsak som intygas med hjälp av dokument.

De lokala myndigheternas webbplatser är ofta på malajiska. Mest information på engelska finns i dagstidningarna.

Mer information:

Rörelsefrihet

NRP, det vill säga National Recovery Plan, Phase 1 (lockdown) gäller i Malaysia åtminstone ända till infektionsantalet är mindre än 4000 per dag, antalet av vaccinerade är  mer än 10 % om befolkning, det finns lediga intensivvårdsplatser och  hälsovård är inte på kritisk tillstånd. På allmänna platser ska man hålla minst 1,5 meters avstånd till andra människor. Munskydd är oblikatorisk på allmänna platser, och är ett villkor för att man ska få gå in i vissa allmänna utrymmen, butiker och kontor. Vid ingångar finns feberscreening och man ska ge sina kontaktuppgifter eller använda MySeSejahtera appen för att coronasmitta vid behov ska kunna spåras.

Man kan bara röra sig  i 10 km distans från hemmet för att köpa nödvändiga varor, apoteksärende, läkarbesök och med myndighetstillstånd på yrkesverksam i specificerade sektorer. Att ha sport utomhus är möjlig bara med få sportsgren. Trafiken mellan delstaterna är tillåten endast med specialtillstånd från polis. Internationella transitresor tillåts på flygplatsen endast om transiten sker inom en och samma flygplatsterminal.

Hälsovård

Hälsovården i Malaysia håller god standard, speciellt i de största städerna. Man kan coronatesta sig i privata sjukhus på egen bekostnad. Det går också att beställa testet hem.

Mer information på engelska:

Tjänster

Många branscher fungerar inte alls, eller med partiell kapacitet. Det finns många begränsningar.

Hotell och restauranger är öppna endast för take-away. Öppetider för butiker och tjänster har begränsats. 

Sanktioner för brott mot restriktionerna

Vanligen bestraffas den som bryter mot restriktionerna med böter, men utlänningar kan vara i arrest tills giltighetet av deras uppehålltillstånd kan verifieras från immigrationsmyndigheter. Om arresteringen händer över helgen, är det möjligt att den pågår till nästa måndag.  Fängelsestraff är också möjligt beroende på brottets art.

Beskickningens kundbetjäning

Kundbetjäningen vid Finlands ambassad i Kuala Lumpur fungerar i begränsad utsträckning och endast med tidsbeställning.

Reseanmälan

Ambassaden rekommenderar att alla som reser till Malaysia eller som redan befinner sig där gör en reseanmälan. (Länk till en annan webbplats.)