Coronaläget i Malaysia

Inreserestiktionerna har avvecklats i Malaysia. Användning av ansiktsmask rekommenderas fortfarande inomhus. Användning av en ansiktsmask är obligatorisk i fordon och sjukhus. MySejahtera-mobilappen kan granskas fortfarande i olika ställen, bland annat i köpcentrum.

Inresebestämmelser

Inreserestriktionerna har avvecklats. Vaccinationsintyg eller PCR-test krävs inte längre. Inte heller krävs Mysejahtera-mobilappen för inresa. Det är dock bra att ladda ner applikationen, eftersom den fortfarande kan granskas i olika ställen, bland annat i köpcentrum.

Det är viktigt att inför och under resan hålla sig uppdaterad om aktuella regler och krav genom de malaysiska myndigheternas informationskanaler då dessa kan ändras med kort varsel. Kontrollera också flygbolagets krav på vaccinationer, tester, ansiktsmasker m.m.

Mer information:

Rörelsefrihet

Begränsningar i rörelsefriheten har avvecklats för det mesta. Användning av ansiktsmask är obligatoriskt inomhus, i kollektivtrafik och i taxi. Mysejahtera-mobilappen kan granskas fortfarande i olika ställen, bland annat i köpcentrum. Nya begränsningar kan träda i kraft också med en kort varsel om coronasituationen försämras.

Enligt lagen i Malaysia ska man alltid bära sitt pass eller identitetskort med sig och på begäran visa upp det för polisen.

Hälsovård

Hälsovården i Malaysia håller god standard, speciellt i de största städerna. Man kan coronatesta sig i privata sjukhus på egen bekostnad. Det går också att beställa testet hem.

Mer information på engelska:

Tjänster

Tjänster fungerar som normalt.

Sanktioner för brott mot restriktionerna

Bestraffningar gäller fortfarande om man bryter mot restriktionerna (bland annat när det gäller ansiktsmasker). Vanligen är bestraffningen böter, men arrestering är också möjligt. Utlänningar kan vara i arrest tills giltighetet av deras uppehålltillstånd kan verifieras från immigrationsmyndigheter. Om arresteringen händer över helgen, är det möjligt att den pågår till nästa måndag. Nya begränsningar kan träda i kraft också med en kort varsel om coronasituationen försämras.

Beskickningens kundbetjäning

Kundbetjäningen vid Finlands ambassad i Kuala Lumpur fungerar med tidsbeställning.

Reseanmälan

Ambassaden rekommenderar att alla som reser till Malaysia eller som redan befinner sig där gör en reseanmälan. (Länk till en annan webbplats.)