Coronavirusläget i Grekland

Coronavirusläget i Grekland

De som anländer till Grekland bl.a. från EU - och Schengenländer ska visa upp t.ex. ett negativt Covid-testresultat eller ett vaccineringsintyg (två doser) samt en PLF-blankett. Det finns begränsningar i trafiken inom landet till öarna.

Resandet

De som anländer från bl.a. från EU - eller Schengenländer ska visa upp ett negativt COVID-19-testresultat som är högst 72 timmar gammalt, ett negativt resultat av snabbtest minst 48 timmar gammalt, intyg över sjukdom orsakad av koronaviruset, EU:s digitala covidintyg eller ett coronavaccineringsintyg (två doser minst 14 dagar tidigare) samt Passenger Locator Form(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) (PLF).

Alla som anländer till landet ska fylla i  PLF. Efter att blanketten skickats får du en personlig QR-kod som ska visas antingen per mobiltelefon eller i pappersform när du anländer till Grekland. I formuläret uppger du detaljerad information om avreseort, varaktighet för tidigare vistelser i andra länder samt adressuppgifter för din vistelse i Grekland. Blanketten finns också i applikationen Visit Greece app(Länk till en annan webbplats.).

När du reser till öarna (med undantag av Evia, Lefkada, Salamis)  hittar du information på engelska: Greek Travel Pages(Länk till en annan webbplats.)

I hela landet är det obligatoriskt att använda ett mun- och nässkydd inomhus. Använd ett mun- och nässkydd utomhus om du inte kan undvika kontakt med andra människor.

Från och med den 13 september 2021 kommer ändringar att träda i kraft i Grekland när det gäller icke-vaccinerades tillgång t.ex. på restauranger och barer samt testkrav för icke-vaccinerade t.ex. när man besöker museer och arkeologiska platser. Mer information: Greek Travel Pages(Länk till en annan webbplats.)

Ambassaden är inte ansvarig för Greklands inresebestämmelser och andra myndighetsföreskrifter, utan resenären skall sjäv ta reda på dem. Mera information: Passenger Locator Form(Länk till en annan webbplats.).

De grekiska myndigheterna följer utvecklingen av situationen och kan vid behov ändra begränsningarna även med kort varsel.

Ambassadens kundservice har öppet med tidsbokning (Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)kl. 9–12. Vänligen kom bara när du är frisk.

Med hjälp av följande länkar kan du följa med lokala myndigheternas information:

Om du misstänker att du har smittats av coronaviruset ska du stanna hemma/i ditt hotell, och ringa Covid-servicenumret +30 1135 som betjänar på grekiska eller engelska.

Ambassaden rekommenderar att alla turister och finländare som redan befinner sig i Grekland gör en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster). Obs! Om du inte har haft något slutdatum i din reseanmälan eller om du återvänt till Finland tidigare än planerat, skal du radera anmälan. Om du har registrerat dig i tjänsten, kan du redigera din anmälan själv. Om du inte är registrerad, skicka begäran om avregistrering till e-postadressen KPA-10@formin.fi.

Inresa till Finland

Ambassadens senaste information hittar du på Facebook (Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)och Twitter(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).

UM: Frågor och svar om coronaviruset och resande (Öppnar nytt fönster)