Coronaläget i Japan

Coronaläget i Japan

Hittills har inträdet i Japan begränsats från mer än 100 länder, däribland Finland. Visum eller uppehållstillstånd krävs för att komma in i landet. Personer som anländer till Japan förutsätts negativa testresultat 72 timmar före flygningen, dem måste tillbringa 14 dygn i karantän och låta bli att åka kollektivtrafik. Ambassaden följder noga med situationen och informerar på Facebook.

Inresebestämmelser

Japanska myndigheter har begränsat resor till Japan från mer än 100 länder hittills, inklusive Finland. För inresa i landet krävs visum vid resor av humanitära skäl eller uppehållstillstånd. Om du planerar att resa till Japan, kontakta ditt närmaste japanska ambassad. Affärs - och fritidsresor till landet är tills vidare förbjudna.

Japan har skärpt inresebegränsningarna. Vi rekommenderar att ni ser över Japans myndighetsanvisningar, de blanketter som krävs och följer dem noggrant. Mer information från japanska ambassad(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) eller utrikesministeriet(Länk till en annan webbplats.).

Av dem som anländer från Finland till Japan krävs ett förhandstest tidigast 72 timmar före flygningen och ett test vid ankomsten till landet. Dessutom krävs det att de tillbringar 14 dagars karantän på den egna karantänsadressen och avstår  från att använda kollektivtrafik. Myndigheterna rekommenderar att man använder andningsskydd när man rör sig utanför hemmet.

Myndighetsanvisningarna kan dock ändras, kontrollera alltid den aktuella situationen vid Japans ambassad(Länk till en annan webbplats.)

Här hittar du mera information (på engelska):

Rörelsefrihet

Myndigheterna uppmanar alla som befinner sig i Japan att undvika slutna, dåligt luftkonditionerade och folkrika utrymmen, samt kollektivtrafiken i rusningstid. Munskydd rekommenderas allmänt när man rör sig utomhus, i allmänna utrymmen och i det sociala umgänget. Många flygbolag kräver att passagerarna har munskydd för att de ska få komma ombord.

Finnair och Japan Airlines har fortsatt direkta flygförbindelser mellan Finland och Japan i begränsad utsträckning. Finnair har ställt villkor för tillträde till flygningarna, läs närmare om de intyg som krävs: Finnairs webbplats.(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Kollektivtrafiken fungerar nästan som normalt.

Hälsovård

Hygiennivån är i regel hög i Japan och det samma gäller hälsovården. Myndigheterna rekommenderar att man använder munskydd, tvättar händerna regelbundet och håller cirka två meters avstånd till andra människor.

Turister kan söka vård t.ex. på privata eller allmänna läkarstationer. Kontakta alltid ditt försäkringsbolag i samband med läkarbesök.

Mer information (på engelska):

Tjänster

På många platser, såsom restauranger och museer, måste kunderna dock följa vissa hygien- och säkerhetsanvisningarna. Restaurangernas och tjänsternas öppettider kan också begränsas särskilt i det regionala nödläget.

Mer information (på engelska):

Sanktioner vid brott mot restriktionerna

Japaner följer i allmänhet myndigheternas direktiv och rekommendationer, bl.a. kan man nuförtiden också bestraffa karantänförseelser och till och med utvisa utlänningar ur landet.

Beskickningens kundbetjäning

Ambassadens kundtjänst är öppen mån-tis och tor-fre 9 – 12 och ons kl. 13 – 17. På grund av coronapandemin betjänar ambassaden för tillfället endast finska medborgare som har bokat tid i förväg i följande ärenden:

  • pass och nationellt id-kort
  • notariella tjänster
  • uppehållstillstånd frågor

Hanteringen av andra uppehållstillstånd och Schengenvisum är fortfarande inställd.

Mer information:

Reseanmälan

Vi påminner alla resenärer samt dem som redan befinner sig i landet att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.).

Om du redan har gjort en reseanmälan men din vistelse förlängs ska du rätta till hemresedatumet i din anmälan. Då vet vi att du ännu befinner dig i landet och kan kommunicera med dig, bland annat skicka dig information. Om du har registrerat dig i tjänsten kan du ändra din anmälan själv. Om du inte har registrerat dig gör du en ny reseanmälan.

Om du lämnade hemresedatumet i din anmälan öppet, eller om du reser hem till Finland tidigare än beräknat bör du ta bort din anmälan. Det kan du göra själv om du har registrerat dig, annars kan du skicka mail till KPA-10@formin.fi och be att få det gjort.