Nyheter om coronaviruset i Irland

Nyheter om coronaviruset i Irland

Det finns coronarelaterade begränsningar i kraft i Irland. Begränsningar och innehållet beror i sista hand på coronavirussituationens utveckling. Motionering är tillåten i hela Irland från och med den 10 maj. Alla som reser från utomlands till Irland måste fylla i ett formulär vid ankomsten med sina kontaktuppgifter. Alla passagerare som anländer till Irland måste ha ett negativt PCR COVID-19 test ett intyg om fullständig vaccination eller ett sjukdomsintyg. Det är obligatoriskt att bära munskydd på kollektivtrafiken, när man handlar och på många andra ställen inomhus, och i livliga platser utomhus.

Det är obligatoriskt att bära munskydd på kollektivtrafiken, när man handlar och på många andra ställen, också utomhus i livliga ställen. Myndigheterna rekommenderar att man bär munskydd också i andra situationer då det inte går att hålla två meters avstånd till andra människor. Se på listan av istruktioner om användning av munskydd från den här länkan(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) (på engelska).

Närmare upplysningar om coronarestriktionerna hittar du här:

Inresebestämmelser

Passagerare som anländer till Irland (EU + Island, Lichtenstein, Norge och Schweiz) med bevis på vaccination eller en sjuk korona behöver inte stanna i karantän. I avsaknad av dessa certifikat måste passagerarna ha ett negativt COVID-19 PCR-test som tas högst 72 timmar före inresa. Alla som reser från utomlands till Irland måste fylla i ett formulär vid ankomsten med sina kontaktuppgifter. Formulär kan fyllas på nätet. 

Mer information: 

Resande från Irland till Finland

Gränsbevakningsväsendets kontroller vid Schengenområdets inre gränser har upphört. Restriktionerna angående gränsövergång vid de yttre gränserna är fortfarande i kraft för resenärer från flera länder. Se mer information från Gränsbevakningsväsendets webbplats här: Gränbevakningsväsendet(Länk till en annan webbplats.)

Instruktioner berör riktlinjerna passagerare (både finska medborgare och medborgare från andra länder) vars ankomst till Finland är i enlighet med reglerna hos gränsbevakningsväsendet. Läs anvisningarna om de obligatoriska intygen och läkarundersökningen när du anländer till Finland här: THL: Resor och coronaviruspandemin (Länk till en annan webbplats öppnas i ett nytt fönster). (Länk till en annan webbplats.)

Kontrollera alltid före resan den aktuella flyginformationen och flygbolagens egna reseinstruktioner direkt från flygbolaget. Se mer information direkt från Finnars webbplats (på engelska)(Länk till en annan webbplats.)

Rörelsefrihet och sammankomster

Det finns begräsningar för hembesök.

Mer information:

Hälsovård

Det är obligatoriskt att bära munskydd på kollektivtrafiken, i butiker och andra ställen inomhus, också utomhus i livliga ställen. Myndigheterna rekommenderar att bära munskydd också i andra situationer då det inte går att hålla två meters avstånd till andra människor. Febermätningar är möjliga bland annat på arbetsställen. Man skall fylla i ett formulär med information om hälsotillståndet när man uträttar ärenden till exempel på ämbetsverk.

I Irland har man COVID Tracker-applikation, med vilken kan man följa med om man har blivit utsatt för coronavirus. Med applikationen får man anvisningar hur man skyddar sig mot coronavirus och hur man efterspårar smittan. Man får ladda ner applikationen gratis.

Mer information:

Tjänster

Tjänsterna är i allmänhet öppna. Affärer, museer, bibliotek och sevärdheter är öppna. Skolor och daghem är öppnas gradvis. Antalet åskådare vid sportevenemang är begränsat. Restauranger, kaféer och pubar är öppna med skyddsåtgärder. Se tillgången på tjänster från den Irlänska regeringswebbplatsen. Vissa tjänster kan man bara betala med kontaktlös betalning.      

Mer information:

Sanktioner för brott mot restriktionerna

Irländska polisen, An Garda Síochána, övervakar att rättskraftiga begränsningar följs och de har befogenhet att som sista utväg bötfälla eller gripa personer som bryter mot restriktionerna och vägrar lyda polisens uppmaningar. Böterna kan högst vara 2500 € och det längsta straffet högst 6 månaders fängelse.

Mer information:

Beskickningens kundbetjäning

På grund av coronavirussituationen betjänar ambassaden kunder endast med tidsbeställning. Du kan boka tid på elektroniskt tidsbeställningssystem(Länk till en annan webbplats.) på ambassadens webbsida. Eventuella förfrågningar kan skickas till sanomat.dub@formin.fi. Den som besöker ambassaden måste ha munskydd. Vi tar inte emot eller behandlar ansökningar om visum.

Mer information:

Reseanmälan

Vi påminner alla resenärer samt dem som redan befinner sig i landet att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.).

Om du redan har gjort en reseanmälan, men din vistelse förlängs, ska du rätta till hemresedatumet i din anmälan. Då vet vi att du ännu befinner dig i landet och kan kommunicera med dig, bland annat skicka dig information. Om du har registrerat dig i tjänsten kan du ändra din anmälan själv. Om du inte har registrerat dig, så gör du en ny reseanmälan.

Om du lämnade hemresedatumet i din anmälan öppet, eller om du reser hem till Finland tidigare än beräknat bör du ta bort din anmälan. Det kan du göra själv om du har registrerat dig, annars kan du skicka mail till KPA-10@formin.fi  och be att få det gjort. Vänligen notera att tjänsten för förändring och radering av reseanmälningar tidvis är överbelastad.