Nyheter om coronaläget i Indien

Den normala, reguljära flygtrafiken till Indien är avbruten och visum beviljas bara i begränsad utsträckning. Restriktioner gäller för rörelsefrihet och resande, och de kan variera från en delstat till en annan. I hela landet råder utegångsförbud från klockan 22 till 05 och munskydd är obligatoriskt.

Uppdaterad  den 17 juli 2020

Inresebestämmelser

Indien har temporärt stängt sina yttre gränser och beviljar inga turistvisum. Om det anses skäligt kan vissa andra visumkategorier beviljas visum. Om du har tvingande skäl att åka till Indien ska du kontakta närmaste indiska beskickning.

På grund av coronavirussituationen förnyar den indiska immigrationsmyndigheten FRRO visumen för turister som redan befinner sig i landet och vilkas visum håller på att gå ut. Du kan ansöka om förlängning på nätet eller kontakta närmaste FRRO-byrå.

Mer information på engelska:

Rörelsefrihet

Den internationella flygtrafiken till Indien är till största delen avstängd. Ambassaden informerar finländska resenärer i Indien (som har gjort reseanmälan och uttryckt sin vilja att åka hem) om specialflyg till Europa som arrangeras av olika länder.

I hela Indien råder utegångsförbud mellan klockan 22 och 05. Indien är indelat i röda, orange och gröna zoner beroende på antalet coronasmittade i området, och hur stor risken för smitta bedöms vara. Zonens färg avgör också vilka aktiviteter som är tillåtna i området.

På olika håll i landet har kollektivtrafik, inrikesflyg och trafik mellan delstaterna kommit i gång, i begränsad utsträckning. Restriktioner för resor och rörlighet gäller ändå fortsättningsvis.

Indiska regeringens engelskspråkiga coronalinje svarar på frågor på numret +91 11 23 978 046. Du kan följa med ditt eget område i de lokala nyhetsmedierna eller ringa delstatens rådgivande jourlinje. Dessutom är det bra att läsa delstatsmyndigheternas webbsidor och lokala nyheter.

Beroende på delstat kan det hända att passertillstånd krävs för att korsa gränser mellan olika delstater. Finlands ambassad hjälper resenärer att få passertillstånd, och lämnar in skilda ansökningar för varje resenär till Indiens utrikesministerium. Kontakta oss i så god tid du kan om du behöver passertillstånd. Skicka oss i så fall följande uppgifter till vår e-post kriisi.nde@formin.fi (och skriv ”Kulkulupa/Passertillstånd” som rubrik):

  • Resedatum och destination
  • Namn och passnummer för alla som åker i bilen
  • Din exakta adress i Indien
  • Bilens registernummer samt chaufförens namn, telefonnummer och hemadress/den adress som chauffören startar från.

Observera att Finlands ambassad bara kan anhålla om passertillstånd för finska medborgare. Om till exempel din partner är medborgare i ett annat land måste hen kontakta det landets beskickning i Indien för att få tillståndet.

Mer information:

Hälsovård

På grund av koronapandemin kan det finnas utmaningar när det gäller tillgången till hälsovård samt sjukhusens sängs - och intensivvårdsplatser.

Det är obligatoriskt att använda munskydd när man rör sig utomhus och i kollektivtrafiken. Det händer att turisters feber mäts i hotell eller i kollektivtrafiken. På inrikesflyg är det obligatoriskt att ladda ner och använda den indiska corona-appen Aarogya Setu. Också lokalmyndigheter kan kräva att man använder appen i olika sammanhang.

Beroende på delstat kan turister avkrävas läkarintyg för att få lämna sitt boende och ta sig till flygplatsen. Om myndigheterna begär läkarintyg av dig ska du ringa till din delstats coronarådgivning för att få ett intyg.

Om du misstänker att du har smittats av coronaviruset ska du först ringa den indiska regeringens engelskspråkiga coronajour, som förklarar hur du ska gå vidare. Journumret för både medborgare och utlänningar är + 91 11 2397 8046. På samma nummer får du också information om vilka sjukhus som tar emot coronapatienter i ditt område och svar på frågor om corona.

Mer information på engelska:

Sanktioner för brott mot restriktionerna

Undantagslagen som gäller i Indien möjliggör böter eller anhållan av personer som bryter mot restriktionerna.

Mer information:

Beskickningens kundbetjäning

Tills vidare är mottagningen och behandlingen av ansökningar om inresetillstånd avbruten, det samma gäller notarietjänster. Nödpass beviljas.

Om du är en indisk medborgare som har uppehållstillstånd i Finland och tänker åka dit från Indien så finns här(Länk till en annan webbplats.) nyttiga upplysningar för dig (på engelska).

Mer information:

Reseanmälan

Vi påminner alla resenärer samt dem som redan befinner sig i landet att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.).

Om du redan har gjort en reseanmälan men din vistelse förlängs ska du rätta till hemresedatumet i din anmälan. Då vet vi att du ännu befinner dig i landet och kan kommunicera med dig, bland annat skicka dig information. Om du har registrerat dig i tjänsten kan du ändra din anmälan själv. Om du inte har registrerat dig gör du en ny reseanmälan.

Om du lämnade hemresedatumet i din anmälan öppet, eller om du reser hem till Finland tidigare än beräknat bör du ta bort din anmälan. Det kan du göra själv om du har registrerat dig, annars kan du skicka mail till konsulipalvelut.um@formin.fi och be att få det gjort. Vänligen notera att tjänsten för förändring och radering av reseanmälningar tidvis är överbelastad.