Coronavirusnyheter i Hongkong och Macao

Coronavirusnyheter i Hongkong och Macao

Det är endast tillåtet för personer bosatta där att bege sig till Hongkong och Macao. Alla anländande placeras i 7-21 dagars karantän efter ankomsten. Läget håller på att normaliseras i Macao.

Ankomst till de särskilda administrativa regionerna Hongkong och Macao

Hongkong

Inresa i Hongkong är endast tillåtet för dess invånare och innehavare av uppehållstillstånd eller arbetstillstånd samt deras familjemedlemmar, och alla placeras i 7-21 dagars karantän. Om du har varit i Sydafrika, Brasilien, Indien, Pakistan, Nepal eller Filippinerna mer än två timmar i de senaste 21 dagarna är det inte tillåtet att anlända till Hongkong för tillfället.

Alla som anländer till Hongkong genomgår en hälsoundersökning och deras kroppstemperatur mäts. Om du anländer till den internationella flygplatsen hänvisas du till covid-19-test. Du måste invänta resultatet på ett bestämt område. Om ditt test är positivt förs du till ett karantäncenter eller sjukhus. Om det är negativt, du kan åka till ditt karantän hotell med transport arrangerade av myndigheterna. Karantän kan spenderas från och med den 22 december 2020 endast på särskilt utpekade hotell och hotellbokningen måste uppvisas vid ankomst. Då måste du bära ett elektroniskt armband och ladda ner myndigheternas app StayHomeSafe.

Om du har besökt högriskomländer (länderna i A2 eller B kategorier) inom 21 dagar före din ankomst till Hong Kong, måste du visa ett negativt COVID-19-test som utförts inom 72 timmar före ditt flyg till Hong Kong och din hotellbokning vid ankomst.

Även om du inte är bosatt i Hongkong kan du resa dit från kinesiska fastlandet eller Macao, förutsatt att du inte har varit någon annanstans på 21 dagar. I detta fall det obligatoriska karantän är 14 dagar. Gränsövergångsstationer som är öppna är Hongkongs internationella flygplats, Shenzhen Bay och Hong Kong-Zhuhai-Macao-Bridge.

Macao

Endast personer bosatta på Macao beviljas inresa, och alla placeras i 14-28 dagars karantän.

De som anländer till Macao genomgår en hälsoundersökning. Om man har varit i ett riskområde under de senaste 21 dagarna förs man till ett karantäncenter.

 

Mer information (på engelska):

Rörelsefrihet

Hongkong

Det är förbjudet att samlas i grupper med fler än fyra personer.  

Rörelsefriheten är inte begränsad i Hongkong. Myndigheterna rekommenderar att man har färre möten och att man håller tillräckligt långt avstånd till andra människor.

Transittrafiken via Hongkongs internationella flygplats har stegvis öppnats sedan den 1 juni 2020. Via Hongkong kan de passagerare resa som i utgångslandet har blivit incheckade för hela resan.  Ett anslutande flyg via Hongkongs internationella flygplats kan vara erbjuds av ett annat flygbolag än den första flygningen, men anslutningsflyget måste vara på samma flygbiljett och gjort för samma bokning som den första.

Mellanlandningens längd på Hongkongs internationella flugplats får inte överstiga 24 timmar. Passagerare ska själva kontrollera att de har rätt till inresa på sin slutdestination. Transitering till Fastlandskina tillåts dock inte.

Macao

Man får röra sig fritt på Macao. Myndigheterna rekommenderar att man undviker möten och folksamlingar samt att man håller tryggt avstånd till andra människor.

Mer information (på engelska):

Hälsovård

Hongkong

Det är obligatoriskt att använda munskydd på offentliga platser (förutom vid viss fysisk aktivitet) samt vid resande med allmänna färdmedel. I annat fall kan man bli bötfälld med 5.000-10.000 HKD. 

De som tillhandahåller tjänster har feberscreening vid sina ingångar och kräver att kunderna använder munskydd.

På den internationella flygplatsen är munskydd obligatoriskt.

Macao

Myndigheterna rekommenderar att man använder munskydd.  Det är obligatoriskt exempelvis i ämbetsverk, kasinon, skolor och kollektivtrafik.

Mer information (på engelska):

Tjänster

Hongkong

Restauranger , barer, de flesta fritids service och nöjesfaciliteter  samt regeringens ämbetsverk är öppna.  

Vid ingångarna mäts kundernas feber och på vissa ställen krävs det att kunderna använder munskydd. De tillåtna kundmängderna är begränsade. För att underlätta smittspårning är det obligatoriskt att registrera alla besök av de flesta typer av verksamheter, exempelvis restauranger, sportanläggningar, skönhetssalonger, all offentlig service och statliga byggnader. Registreringen med namn, telefonnummer och tidpunkt kan ske antingen via mobilappen LeaveHomeSafe eller via ett formulär. 

Mer information (på engelska):

Macao

Huvudsakligen fungerar tjänsterna på Macao. Vid ingångar kan feberscreening förekomma och vissa tillhandahållare kräver att kunderna använder munskydd. Det tillåtna kundantalet begränsas.

 

Sanktioner för brott mot restriktionerna

Hongkong

 Det är obligatoriskt att använda munskydd på offentliga platser (förutom vid viss fysisk aktivitet) samt vid resande med allmänna färdmedel,  i annat fall kan man bli bötfälld med 5.000-10.000 HKD.  

Om man bryter mot karantänbestämmelserna man blir bötfälld eller dömas till fängelsestraff. Hongkongs myndigheter övervakar att karantänbestämmelserna följs med stickprov, telefonsamtal och elektroniska armband.

Om man uppger falska uppgifter om sitt hälsotillstånd när man anländer till Hongkong kan följden bli böter eller fängelsestraff. Det samma gäller om man bryter mot samlingsrestriktionerna.

 

Beskickningens kundbetjäning

Kundtjänst öpen är endast med tidbeställning. Om du har ärende som krävs att besökä generalkonsulatet, ber vi dig att först kontakta oss per e-postvisa.hng@formin.fi.

Mer information:

 

Reseanmälan

Vi påminner alla resenärer samt dem som redan befinner sig i landet att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.).

Om du redan har gjort en reseanmälan men din vistelse förlängs ska du rätta till hemresedatumet i din anmälan. Då vet vi att du ännu befinner dig i landet och kan kommunicera med dig, bland annat skicka dig information. Om du har registrerat dig i tjänsten kan du ändra din anmälan själv. Om du inte har registrerat dig gör du en ny reseanmälan.

Om du inte har något slutdatum i din reseanmälan eller om du återvänder tidigare ska du radera din reseanmälan. Om du har registrerat dig i tjänsten kan du själv ändra din reseanmälan. Om du inte har registrerat dig kan du skicka en begäran om att radera din reseanmälan per e-post till KPA-10@formin.fi