Koronavirusuutiset Ecuadorissa

Koronavirusuutiset Ecuadorissa

Suomen Liman Suurlähetystö palvelee myös Ecuadorissa olevia Suomen kansalaisia ja residenttejä. Suomen kunniakonsulaatit Quitossa sekä Guayaquil:ssa täydentävät edustustoverkkoa. Ecuadorissa matkustavia sekä pysyvästi oleskelevia suomalaisia pyydetään seuraamaan ulkoministeriön ja suurlähetystön tiedotteita, sosiaalista mediaa ja verkkosivuja sekä paikallisviranomaisten tiedotteita.

Julkiset paikat ja palvelut

Paikallisilla kunnilla ja muilla toimivaltaisilla viranomaisilla on valtuudet määrätä liikennerajoituksia ja valvoa sosiaalisia kokoontumisia yhdessä Ecuadorin kansallisen hätätilannekomitean (COE) kanssa.

Tarkista tarkemmat tiedot paikallisilta viranomaisilta, varmistaaksesi, että noudatat kaikkia paikallisia rajoituksia, mukaan lukien ajoneuvojen liikkumisrajoitukset alueellasi.

Yleisiin valtakunnallisiin bioturvallisuustoimenpiteisiin kuuluvat:

 • erityistä varovaisuutta suositellaan yli 60-vuotiaille ja henkilöille, joiden sairaudet altistavat COVID-19:lle.
 • kasvonsuojainten käyttö julkisissa tiloissa on pakollista.
 • kaikkien henkilöiden on noudatettava sosiaalisia etäisyystoimenpiteitä ja harjoitettava usein käsienpesua.
 • lähiopetus on keskeytetty vuodesta 2020 lähtien. Sekamuotoiset luokat (sekoitus lähiopetusta ja verkko-opetusta) sallitaan, jos koulun COVID-toimintasuunnitelma on hyväksytty kansallisessa hätätilannekomiteassa (COE) ja voimassa olevien rajoitusten mukaisesti.
 • etätyöskentelyyn kannustetaan edelleen
 • julkiset kokoontumiset ja joukkotapahtumat ovat kiellettyjä
 • rantojen uudelleen avautumista seurataan edelleen "Distancia2"-sovelluksen avulla.
 • COVID-19-testejä tekevät valtuutetut laboratoriot.
 • maanlaajuinen jäljityssovellus ( ̔ASI Ecuador̕ ) on käytettävissä varoittamaan ihmisiä, jos he ovat olleet kosketuksissa vahvistetun COVID-19-tapauksen kanssa viimeisten 15 päivän aikana. Sovellusta tuetaan Bluetoothin kautta, ja se säilyttää käyttäjien luottamuksellisuuden.
 • maarajat Kolumbian ja Perun kanssa pysyvät suljettuina toistaiseksi.
 • satamat pysyvät suljettuina matkailu/turismitoiminnalta. Ainoastaan rahtiliikenne on sallittua.

Ecuadorin kansallinen hätätilatoimintakomitea (COE) on ilmoittanut, että perjantaista 21. toukokuuta alkaen kaikki joukkotapahtumat ja julkiset kokoontumiset ovat edelleen kiellettyjä, Sekamuotoiset luokat (sekoitus lähiopetusta ja verkko-opetusta) ovat kielletty, maakuntien väliset bussit voivat liikennöidä 75% kapasiteetilla ja että sekä julkisen että yksityisen sektorin on jatkettava ensisijaisesti virtuaalista työskentelyä.

Paikallisilla kunnilla ja muilla toimivaltaisilla viranomaisilla on valta määrätä lisärajoituksia, kuten ulkonaliikkumiskieltoaikoja, kauttakulkua ja muita sosiaalisten kokoontumisten valvontaa, yhdessä Ecuadorin kansallisen hätätilannekomitean kanssa.

Rajoitukset eivät koske keskeisiä aloja, kuten julkista ja yksityistä terveydenhuoltoa, turvallisuuspalveluja, julkisia peruspalveluja, pelastuspalveluja, tuotantoaloja ja niitä, joiden on kuljetettava tavaroita ja elintarvikkeita. Kiellosta vapautetaan myös henkilöt, jotka kuljettavat matkustajia lentokentälle tai lentokentältä (lentolipun esittäminen), sekä todennetut lääketieteelliset hätätilanteet ja lääkärin tapaamiset.

Rajoitukset

Hallituksen "punainen, keltainen, vihreä" -varoitusjärjestelmä ei ole enää voimassa. Sitä käytetään kuitenkin sisäisenä hallinnointivälineenä epidemiologisessa seurannassa.

Kukin kunnallishallinto on vastuussa omien erityisrajoitustensa määrittelystä, mukaan lukien muun muassa julkisen liikenteen enimmäiskapasiteetti, yksityisajoneuvojen liikennöinti rekisterinumeroiden perusteella, kaikkia yrityksiä ja toimialoja koskevat terveyskäytännöt ja alkoholinkäyttö.

Suosittelemme, että seuraat paikallisten kuntien sosiaalisen median kanavia saadaksesi ajantasaisimmat ilmoitukset, mutta muistathan, että ne voivat muuttua milloin tahansa:

Quito: @MunicipioQuito; Guayaquil: @alcaldiagye; Cuenca: @MunicipioCuenca; Galapagos: @CGGalapagos

Ecuadorin kansallisella hätätilannekomitealla (COE) on verkkosivusto, jossa on sen viralliset päätöslauselmat (vain espanjaksi).

Kansallisen terveyshätätilan aikana Ecuadorin terveysministeriö jatkaa vaadittujen ennaltaehkäisevien toimenpiteiden toteuttamista, mukaan lukien PCR-testit ja mahdolliset pakolliset itseisolointivaatimukset (Aislamiento Preventivo Obligatorio - APO).

Rajoitukset Quitossa

Quiton kunta jatkaa kampanjaansa testauksen isäämiseksi. Julksilla paikoilla tavanomaisten yleisten bioturvallisuustoimenpiteiden noudaattamisen lisäksi, henkilöiden tulee kantaa mukanaan henkilöllisyystodistusta.

Kaikkien COVID-19-toimenpiteiden noudattamista valvotaan edelleen tiukasti, ja toimivaltaiset viranomaiset huolehtivat rikkomusten käsittelystä.

Hoy No Circula -liikennerajoitusjärjestelmä on otettu uudelleen käyttöön 21. toukokuuta - 30. kesäkuuta 2021.

Ajoneuvot, joiden rekisterikilvet päättyvät seuraaviin numeroihin, eivät saa liikkua seuraavina päivinä:

Maanantai: 0, 1, 2, 3

Tiistai: 2, 3, 4, 5

Keskiviikko: 4, 5, 6, 7

Torstai: 6, 7, 8, 9

Perjantai: 8, 9, 0, 1

Heinäkuun 1. päivästä alkaen maanantaista perjantaihin "Hoy No Circula" -ajoneuvorajoitus on voimassa kello 7.00-19.00. Tätä sovelletaan vain Quito Metropolitan Districtin kaupunkialueilla.

Kaikki ajoneuvot rekisterikilven numerosta huolimatta saavat liikkua koko päivän viikonloppuisin ja virallisina juhlapäivinä.

Ajoneuvoliikenteen rajoitukset eivät koske todennettuja lääketieteellisiä hätätapauksia ja lääkärin tapaamisia, lentokenttäkuljetuksia (lentolipun esittäminen) ja keskeisiä aloja, joilla on voimassa kulkemista koskevat asiakirjat.

Lisäksi tiettyjen elintärkeiden alojen, kuten terveydenhuollon, elintarvikehuollon, rahoitusalan ja hätätilanteiden parissa työskentelevien henkilöiden sallitaan liikkua päivinä, jolloin ajoneuvon rekisterikilvellä ei normaalisti sallittaisi liikkua. Sinun on esitettävä voimassa olevat valtakirjat tai todiste hätätilanteesta, jos paikallinen viranomainen pysäyttää sinut. Salvoconductojen myöntäminen on otettu uudelleen käyttöön yksityisajoneuvoille, jotka voivat perustella tarpeensa liikkua "Hoy No Circula" -rajoitusten sisällä.

Kaikki julkiset ja sosiaaliset kokoontumiset ovat kiellettyjä. Pubit ja yökerhot on suljettu toistaiseksi. Kaikki urheilutoiminnot, jotka eivät täytä vähimmäisetäisyysvaatimuksia, ovat keskeytetty väliaikaisesti.

Alkoholin nauttiminen julkisilla paikoilla (myös ajoneuvon sisällä), voi johtaa sakkoon joka on suurudeltaa 50% vähimmäsipalkasta.

Ravintolat, ostoskeskukset, julkinen liikenne, bussiterminaalit ja matkailukuljetukset voivat toimia enintään 50% kapasiteetilla. Elokuvateatterit, teatterit ja kuntosalit (vähimmäisetäisyysvaatimusten mukaisesti) voivat toimia enintään 30 % kapasiteetilla.

Ecuadorissa olevat matkailijat

Mikäli sinulla on koronavirukselle tyypillisiä oireita ja epäilette tartuntaa, ottakaa yhteyttä Ecuadorin viranomaisten ilmoittamiin yhteystietoihin:

Puhelinnumero: 171 (palvelu espanjaksi)

Puhelinnumero: 911 (mahdollisesti englannin kielistä henkilökuntaa)

Ecuadorin hallitus tarjoaa koronavirukseen liittyvää tietoa Coronavirus Ecuador- sivustolla(Länk till en annan webbplats.). Myös terveysministeriö nettisivuilta löytyy tietoa koronaviruksesta(Länk till en annan webbplats.). Ajantaisimmat tiedot löydät kuitenkin terveysministeriön Twitter-tilin(Länk till en annan webbplats.) kautta.

Valtakunnallinen jäljityssovellus ASI Ecuador on käytettävissä hälyttämään ihmisiä, jos he ovat olleet yhteydessä vahvistettuun COVID-19 -tapaukseen viimeisten 15 päivän aikana. Sovellusta tuetaan Bluetoothin kautta, ja se säilyttää käyttäjien luottamuksellisuuden.

Ecuadorin hallitus suosittelee "SaludEC"-sovellusta, uutta alustaa, jolla tuetaan COVID-19:n vastatoimia rekisteröitymällä yleisiä raportteja ja virallisia ilmoituksia varten. Se tarjoaa tietoa mahdollisten COVID-19-oireiden arvioimiseksi. Se mahdollistaa myös lääketieteelliset tarkastukset verkossa ja ajanvarauksen terveysministeriön keskuksiin muita kuin koronavirustarpeita varten.

Viisumit ja oleskeluluvat

Maahantuloasioissa tulee ottaa yhteyttä  Ecuadorin maahanmuuttovirastoon(Länk till en annan webbplats.).

Kansainväliset lennot

Kansainväliset- sekä maan sisäiset lennot ovat aloittaneet toimintansa kesäkuussa. Kaupallisiin lentoihin sekä lentolippuihin liittyvissä tiedusteluissa pyydämme ottamaan yhteyttä matkanjärjestäjään tai lentoyhtiöön. Tarkistathan omalta lentoyhtiöltäsi tiedon hygienianormeista ja maskipakosta lennon aikana.

Voit seurata lentoja esimerkiksi Quiton(Länk till en annan webbplats.)- sekä Guayaquilin(Länk till en annan webbplats.) lentokentän sivuilta.

Ecuadorin maahantulo

Ecuadoriin saapuvien matkustajien tulee esittää rajalla negatiivinen koronavirustesti (PCR) tai antigeenitesti, joka on otettu max. 3 päivää ennen maahan saapumista.

22.3.2021 alkaen matkustajat, jotka ovat saaneet COVID-19-rokotukset, voivat esittää virallisen rokotustodistuksen edellä mainitun negatiivisen PCR- tai pikatestituloksen sijasta. Ulkomaalaisten matkustajien "immuniteettitodistusten tai rokotustodistusten/korttien" käyttöä tarkastellaan kuitenkin jatkuvasti uudelleen.

Ainoastaan lentohenkilökunnan jäsenet, alle 2-vuotiaat lapset ja muihin maihin kauttakulkumatkalla olevat matkustajat on vapautettu RT-PCR- tai antigeenipikatestiä tai COVID-19-rokotustodistusta koskevasta vaatimuksesta.

Ecuadorin viranomaiset ottavat sattumanvaraisesti maahan saapuvilta matkustajilta antigeenitestin. Jos testi on positiivinen, matkustajan on oltava karanteenissa 10 päivän ajan:

 • Matkustajat, jotka eivät asu Ecuadorissa tulee suorittaa karanteeni viranomaisten kanssa sovitussa hotellissa
 • Matkustajat, jotka asuvat Ecuadorissa voivat suorittaa karanteenin kotonaan.

Suurlähetystö ei ole vastuussa maahanpääsystä Ecuadoriin tai lentoyhtiöiden rajoituksista, järjestämisestä, muutoksista tai peruutuksista, jos matkustaja ei täytä lentoyhtiön määrittelemiä vaatimuksia. Matkustajan tulee itse arvioida täyttääkö hän vaatimukset. Seuraamme tilannetta ja tiedotamme muutoksista nettisivuillamme. Ecuadorin maahantulosäännökset ja rajoitukset ovat Ecuadorin viranomaisasia, joten suosittelemme olemaan yhteydessä Ecuadorin viranomaisiin (esim. Ecuadorin suurlähetystö Tukholmassa) jos tarvetta lisätiedolle ilmenee. Suomen suurlähetystö Limassa ei ole toimivaltainen viranomainen Ecuadorin maahantuloasioissa.

Suomen rajaliikenne

Rajoitukset ovat voimassa 22. elokuuta 2021 saakka.

Suomen ja ulkorajan (maat, jotka eivät kuulu EU- ja Schengen valtioihin) välisessä liikenteessä maahantulo sallitaan seuraavasti:

Paluuliikenne Suomeen

 • Suomen kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä (Ulkomaalaislaki 37§(Länk till en annan webbplats.))
 • Suomessa asuvat EU- ja Schengen-valtioiden kansalaiset sekä heidän perheenjäsenensä
 • oleskeluluvalla Suomessa oleskelevat kolmannen maan kansalaiset
 • Suomessa asuvat erosopimuksen piirissä olevat Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä

Paluuliikenne muihin EU- ja Schengen-valtioihin tai niiden kautta

 • muiden EU- ja Schengen-valtioiden kansalaiset sekä heidän perheenjäsenensä
 • oleskeluluvalla toisessa EU- tai Schengen-valtiossa asuvat kolmannen maan kansalaiset
 • Suomessa asuvat erosopimuksen piirissä olevat Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä

Välttämätön syy

 • yhteiskunnan toimivuuden tai huoltovarmuuden kannalta merkittävä työ, jonka toteuttaminen edellyttää toisesta maasta saapuvan henkilön tai henkilöiden työsuoritusta eikä työ siedä viivästystä 
 • terveydenhuollon ja pelastustoimen henkilöstö (mukaan lukien ensihoito), vanhustenhuollon ammattihenkilöstö työtehtävissään, sekä viranomaiset välttämättömissä virkatehtävissä
 • kuljetus- ja logistiikkahenkilöstö työtehtävissään
 • diplomaatit, kansainvälisten organisaatioiden henkilöstö, sotilashenkilöstö ja avustusjärjestöjen henkilöstö työtehtävissään
 • kansainvälisiin neuvotteluihin osallistuvat valtioiden edustajat ja kansainvälisten järjestöjen työhön osallistuvat henkilöt
 • Suomen oleskeluluvalla matkustavat henkilöt
 • kansainvälistä suojelua tarvitsevat tai muutoin humanitaarisista syistä matkustavat henkilöt
 • pakottavat perheasiat esimerkiksi oman lapsen syntymä, lähiomaisen vakava sairaustapaus, omat häät, seurustelusuhde, sukulaisten tapaaminen tai muut pakottavat henkilökohtaiset syyt. Sukulaisella tarkoitetaan puolisoa, lapsia, vanhempia, appivanhempia ja isovanhempia mukaan lukien edellä mainittujen perheeseen (puoliso ja alaikäiset lapset) kuuluvat.
 • muu välttämätön ja perusteltu syy, esimerkiksi ulkomaisten tiedotusvälineiden edustajat, säännöllisen reittiliikenteen kauttakulku lentoasemalla, ulkomailla asuvan Suomen kansalaisen perheenjäsenen maahan saapuminen, luonnontuotteiden kerääminen aiesopimukseen sitoutuneiden yritysten kutsuun perustuen, kiinteistö, asunto tai vapaa-ajan asunto Suomessa.
 • Erityisryhmät (esim. kulttuurin, urheilun, elinkeinoelämän edustajat)

Tarkista ajantasainen ohjeistus mahantuloa koskien Rajavartiolaitoksen (Länk till en annan webbplats.)sivuilta. Muistutamme, että rajaviranomaiset tarkistavat jokaisen tapauksen erikseen maahan saapumisen yhteydessä. Suurlähetystö ei ole vastuussa tarkastuksen tuloksista.

Suomeen matkustavien henkilöiden tulee ottaa huomioon, että matkustaminen turismin vuoksi ei ole sallittu. Matkustajien tulee itse selvittää ajantasaiset säännökset ja arvioida täyttääkö hän vaatimukset. Matkustajien tulee myös selvittää sen maan rajoitukset ja säännökset, jossa mahdollinen välilasku tehdään.

Matkailijan palattua Suomeen

Riskimaista Suomeen saapuvilta henkilöiltä edellytetään 12.7.2021 alkaen todistusta saadusta koronavirusrokotussarjasta tai kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronavirustaudista. Jos henkilöllä on esittää todistus jommastakummasta edellä mainitusta, ei hänellä ole Suomeen saapuessaan muita terveysturvallisuuteen liittyviä velvollisuuksia. 

Muiden henkilöiden tulee esittää todistus ennen maahan saapumista tehdystä negatiivisesta koronavirustestistä tai todistus vähintään 14 vuorokautta ennen maahan saapumista saadusta ensimmäisestä rokoteannoksesta. Molemmissa edellä mainituissa tapauksissa henkilön tulee lisäksi käydä testissä 3–5 vuorokauden kuluttua maahan saapumisestaan. Jos Suomeen saapuvalla henkilöllä ei ole esittää todistusta koronarokotussarjasta, sairastetusta koronavirustaudista, negatiivisesta testitodistusta tai vähintään 14 vuorokautta ennen maahan saapumista saadusta ensimmäisestä rokoteannoksesta, tulee hänen käydä koronavirustestissä heti Suomeen saavuttuaan ja toisessa testissä 3–5 vuorokauden kuluttua maahan saapumisestaan. Lisätietoa valtioneuvoston tiedotteesta.(Länk till en annan webbplats.)

FINENTRY(Länk till en annan webbplats.)-sivusto sujuvoittaa matkustamista Suomeen sekä maahantuloon liittyvää koronavirustestausta. Palvelussa matkustaja saa tietoa ja toimintaohjeet koronavirustestauksiin ja omaehtoiseen karanteeniin liittyen. 

Lisätietoja suomalaisille

Suomen Liman suurlähetystön Facebook: Liman- suurlähetystö Facebookissa(Länk till en annan webbplats.)

Ulkoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL: Ajankohtaista koronaviruksesta(Länk till en annan webbplats.)

Rajavartiolaitos: Usein kysyttyä koronaviruksen vaikutuksesta rajaliikenteeseen(Länk till en annan webbplats.)

Valtioneuvoston kanslia: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta(Länk till en annan webbplats.)

Suurlähetystön poikkeava asiakaspalvelu koronavirustilanteessa

Pyydämme ensisijaisesti lähettämään konsuliasioihin, Ecuadorin koronavirustilanteeseen ja matkustamiseen liittyvät tiedustelut sähköpostitse osoitteeseen sanomat.lim@formin.fi. Vastaamme viesteihin mahdollisimman nopeasti saapumisjärjestyksessä. Suurlähetystön puhelinlinja on auki arkipäivisin maanantaista perjantaihin klo 10-13 (Perun aikaa) numerossa +51 122 244 66. 

Asiakkaita otetaan vastaan vain ajanvarauksella. Viikonloppuisin ja juhlapyhinä kiireellisissä hätätapauksissa palvelee UM:n päivystyskeskus 24/7: paivystys.um@formin.fi tai +358 9 1605 5555. 

Lisätietoja asiakaspalvelusta sekä passien, VTJ-ilmoituksien, oleskelulupien ja viisumien vastaanotosta löydät Suurlähetystön asiakaspalvelu(Länk till en annan webbplats.) - tiedotteestamme.

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen (Länk till en annan webbplats.)tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen sanomat.lim@formin.fi.