Nyheter om coronaläget i Bangladesh

Största delen av den internationella flygtrafiken till Bangladesh är avbruten och landet beviljar visum endast i begränsad utsträckning. Alla som anländer till landet ska visa upp hälsointyg och tillbringa 14 dagar i karantän. Restriktioner gäller för rörelsefriheten och resor. På grund av pandemin har tillgången till och standarden på hälsovården försämrats.

Inresebestämmelser

Bangladesh beviljar för närvarande inte visum åt utlänningar i samband med ankomst till landet (visa on arrival). Största delen av den internationella flygtrafiken till Bangladesh är avbruten.

När utländska medborgare anländer till Bangladesh måste de visa upp ett negativt coronatest som inte får vara äldre än 72 timmar. Dessutom förekommer tidvis hälsokontroller på flygplatserna. 14 dagars karantän är obligatoriskt när man kommer till landet. Det är Bangladesh hälsovårdsmyndigheter som avgör vid ankomsten om man får sköta det självmant genom självisolering, eller om man blir placerad i statens karantänutrymmen.

Kontrollera de senaste inresebestämmelserna av Bangladesh närmaste beskickning och ditt resebolag innan du reser.

Om du har blivit tvungen att stanna längre än beräknat i Bangladesh på grund av coronapandemin och ditt visum håller på att gå ut, kan du ansöka om förlängning av landets immigrationsmyndigheter.

Mer information:

Rörelsefrihet

Trots att Bangladesh stegvis öppnar upp råder ännu restriktioner för rörlighet och resor, och de kan variera från en ort till en annan. Lokala myndigheter kan stänga byggnader, områden och gator för att hindra att coronaviruset sprids. Kollektivtrafiken är i princip avstängd. I hela landet gäller utegångsförbud mellan klockan 18 och 06.

Danmarks ambassad hjälper finländska resenärer på plats i Bangladesh. Men kan be dem om passertillstånd för att underlätta sin färd till en flygplats, till exempel.

Mer information:

Hälsovård

Feberscrening och hälsokontroller kan förekomma bland annat på flygplatser och när man använder sig av offentliga tjänster eller kollektivtrafik. Hälsovård i Bangladesh är inte lätt att få och standarden är låg.

Mer information:

Tjänster

De viktigaste tjänsterna som sjukhus, apotek och matmarknader är i regel öppna.

Sanktioner för brott mot restriktionerna

Om man inte följer myndigheternas direktiv kan följden bli rättsliga åtgärder.

Beskickningens kundbetjäning

Finland har ingen egen beskickning i Bangladesh, det är ambassaden i Indien som sköter Bangladeshärenden.

Om du har visum- eller inreseärende kan du vända dig till Sveriges ambassad i Bangladesh. I andra konsulära ärenden och i nödfall är det Danmarks ambassad som hjälper finländare. Observera att mottagningen och behandlingen av ansökningar om inresetillstånd, liksom notarietjänster, för närvarande är avbrutna.

Mer information:

Reseanmälan

Vi påminner alla resenärer samt dem som redan befinner sig i landet att göra en reseanmälan.

Om du redan har gjort en reseanmälan men din vistelse förlängs ska du rätta till hemresedatumet i din anmälan. Då vet vi att du ännu befinner dig i landet och kan kommunicera med dig, bland annat skicka dig information. Om du har registrerat dig i tjänsten kan du ändra din anmälan själv. Om du inte har registrerat dig gör du en ny reseanmälan.

Om du lämnade hemresedatumet i din anmälan öppet, eller om du reser hem till Finland tidigare än beräknat bör du ta bort din anmälan. Det kan du göra själv om du har registrerat dig, annars kan du skicka mail till konsulipalvelut.um@formin.fi och be att få det gjort. Vänligen notera att tjänsten för förändring och radering av reseanmälningar tidvis är överbelastad.