Coronavirusläget i Nederländerna

Coronavirusläget i Nederländerna

Största delen av corona begränsningarna har slopats och läget har nästan återvänt till det normala. Det är viktigt att hålla 1,5 meters avstånd. När det inte är möjligt att hålla avståndet (kollektivtrafik, gymnasier eller evenemang), är det obligatoriskt att bära ett munskydd. Det är viktigt att vara noga med handhygienen. Butiker, museer osv. får ha 1 kund/5 m2. Nederländerna har en officiell mobil-applikation för att följa och förhindra spridning av viruset.

Inresebestämmelser

Från 27. juli har alla EU-länder varit grön (inga risker) eller gul (se upp, det finns säkerhetrisker i landet) enligt den nederländska reseguiden. Från och med 8 augusti 2021 måste alla 12-åringar och äldre ha ett coronacertifikat när de återvänder från ett gult EU-land. Finland tillhör också den gula kategorin. Vid ankomsten till Nederländerna måste det vara möjligt att visa något av följande:

-  certifikat för fullständig vaccinationsserie ELLER
- intyg om coronainfektion ELLER
- negativt NAAT (PCR) testresultat (upp till 48 timmar gammalt före avgång) ELLER
- negativt antigentestresultat (upp till 24 timmar gammalt före avgång)

Alla passagerare som anländer till Nederländerna rekommenderas att ta coronatest. Alla som reser till Nederländerna från gula EU-länder som ännu inte har en fullständig vaccinationsserie och inte har drabbats av coronaviruset kommer också att bli starkt instruerade att ta ett coronatest dag 2 en 5 efter ankomst. Det finns ingen karantän för dem som återvänder från EU-länder om det inte har funnits en ny virusvariant på destidationen.

Nederländerna har ett EU-inträdesförbud för vissa tredjelandsmedborgare (se målningslistan nedan på den nederländska regeringens websida).

Personer som anländer från områden med mycket hög risk omfattas av 10 dagars karantän. Karantänen kan förkortas genom att ta ett test fem dagar efter ankomst, och ifall testresultatet är negativt kan man avsluta sin karantän. 

De som kommer utanför EU, från ett högriskområde, behöver ett certifikat för en fullständig vaccinationsserie ELLER ett negativt testresultat. Mer om testkrav på den nederländska regeringens webbsida(Länk till en annan webbplats.).

De som reser via flygplatsen Schiphol bör fylla i ett formulär om sitt hälsotillstånd, innan ombordstigning och vid uppmaning bör man kunna visa upp formuläret innan avfärd. Vid utresa från Nederländerna förekommer det att flygbolag ber passagerare att genomgå en hälsoundersökning på Schiphol före flygets avgång, var god och kolla detta upp med det flygbolag du skall resa med. Det är fortsättningsvis möjligt att byta flyg vid Schiphol flygplats.

Användning av ansiktsskyd är obligatorisk på alla KLM- och Finnair-flygningar, samt i särskilda områden på Schiphol flygplats. Res inte sjukt (luftvägsinfektion).

De som reser till Finland: kontrollera inreseanvisningarna på Gränsbevakningsväsendets webbplats(Länk till en annan webbplats.).

 

Mer information hittar du här (på engelska):

Rörelsefrihet

Den allmänna regeln är att alla som är tretton år eller äldre bör hålla minst 1,5 meters avstånd från alla förutom sina egna familjemedlemmar, både inomhus och utomhus. 

Alla som är tretton år eller äldre måste använda munskydd (icke-medicinska munskydd räcker) i kollektivtrafiken. Den som bryter mot regeln kan straffas med vite på 95 euro.

Distansarbete bör göras om det är möjligt.

Mer information (på engelska):

Hälsovård

Hälsovården håller hög standard och den som behöver får vård.

Mobil-applikationen för uppföljning av coronaviruset (CoronaMelder) har kunnat laddas ner sedan 17.8.2020.  

I följande fall är det obligatoriskt att använda munskydd (inte av medicinsk standard). Dessa regler gäller alla personer över 12 år.

  • I kollektivtrafiken
  • På alla KLM:s och Finnairs flyg

Allmänna hygiendirektiv som gäller överallt i landet:

  • Håll alltid minst 1,5 meters avstånd till andra människor.
  • Nys och hosta i ditt armveck.
  • Tvätta ofta händerna med tvål och ta hand om den allmänna handhygienen.
  • Stanna hemma om du är förkyld eller har andra covid-19 symptom. Om du har feber bör hela din familj stanna hemma.
  • Ventilera rummen regelbundet i minst 15 minuter.

Mer information (på engelska):

Tjänster

Nästan allt fungerar normalt.

Discotek och nattklubbar är stängda.

På platser där kunderna sitter (restauranger, biografer osv.) ska man se till att det finns möjlighet att hålla ett säkerhetsavstånd på 1,5 meter.

Restaurangerna stängs kl. 24.00.

Butiker, museer osv. kan ha 1 kund/5 m2.

Evenemang under 24 timmar kan ordnas om alla deltagare har en sittplats och ser till att det finns ett säkerhetsavstånd på 1,5 meter (både inomhus och utomhus).

För mer information (på engelska):

Sanktioner för brott mot restriktionerna

Alla som inte håller 1,5 meters avstånd från andra människor kan få böter på 95 euro. Det gäller i hela landet och avgiften för boten är den samma överallt. 

Personer som hostar eller spottar mot en polis kan bli dömda till fängelse (från tre veckor och ända upp till ett år, vanligtvis 56 dagar).

För underlåtenhet att bära munskydd kan man dömas till 95 euro i böter.

Mer information:

Mer information om coronaläget

Finlands utrikesministeriums nyhetsbrev:

På följande webbplatser kan du följa de lokala myndigheternas underrättelser och reserestriktioner:

Andra nyttiga länkar och kontaktuppgifter:

Infolinje för coronafrågor tfn 0800 1351 kl. 08.00-22.00 (samtal från Nederländerna). Samtal från utlandet: +31 2 0205 1351.

Telefontjänst för alla som har coronasymptom och behöver testa sig: 0800-1202 (samtal från Nederländerna) kl. 8.00–20.00.

Beskickningens kundbetjäning

På grund av coronasituationen tar beskickningen endast emot kunder med tidsbeställning och i brådskande fall. Kunderna uppmanas att ta kontakt per e-post: sanomat.haa@formin.fi eller ringa +31 70 346 9754. Telefonbetjäningen är öppen måndagar-fredagar kl. 9:30-12:30.

Konsulära tjänster (förutom nödfall och nödpass) sköts av Fi(Länk till en annan webbplats.)nlands ambassad i Bryssel(Länk till en annan webbplats.).

Mer information:

Finlands ambassad i Haag(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Reseanmälan

Vi påminner alla resenärer samt dem som redan befinner sig i landet att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.).

Om du redan har gjort en reseanmälan men din vistelse förlängs ska du rätta till hemresedatumet i din anmälan. Då vet vi att du ännu befinner dig i landet och kan kommunicera med dig, bland annat skicka dig information. Om du har registrerat dig i tjänsten kan du ändra din anmälan själv. Om du inte har registrerat dig gör du en ny reseanmälan.

Om du lämnade hemresedatumet i din anmälan öppet, eller om du reser hem till Finland tidigare än beräknat bör du ta bort din anmälan. Det kan du göra själv om du har registrerat dig, annars kan du skicka mail till KPA-10@formin.fi och be att få det gjort. Vänligen notera att tjänsten för förändring och radering av reseanmälningar tidvis är överbelastad.

 

Uppdaterad 10.8.2021