Koronavirusstatus - information för finländare som vistas i Saudiarabien

Saudiarabien begränsar på många sätt rörligheten för personer som vistas i landet för att bromsa spridningen av koronaviruset. De internationella flygförbindelserna har avbrutits tills vidare. Finlands ambassad följer situationen.

Saudiarabien strävar efter att minska medborgarnas exponering och spridningen av koronaviruset många sätt. Landet har stängt av de internationella flygförbindelserna tills vidare. Daghem, skolor och universitet har stängt tills vidare. Köpcentra, restauranger och caféer är stängda för allmänheten, medan matbutiker och apotek däremot fungerar normalt. Moskéerna har stängt tills vidare, med undantag för de stora moskéerna i de heliga städerna. Många myndigheter, inklusive merparten av ministerierna, har avbrutit sin verksamhet liksom också företag inom den privata sektorn som är verksamma inom icke-kritiska branscher. De aktörer som har att göra med hälsa, säkerhet, försörjningsberedskap och datakommunikation omfattas inte av begränsningarna, utan de fortsätter sin verksamhet.

Finlands utrikesministerium rekommenderar för närvarande att man undviker alla resor och resenärer uppmanas att återvända till sitt hemland. Detta är dock för närvarande inte möjligt för finländare som vistas i Saudiarabien på grund av flygbegränsningarna.

Om din visering löper ut och du inte kan lämna landet inom utsatt tid, förlängs viseringens giltighetstid vid närmaste passbyrå (General Directorate of Passports branch). Närmare upplysningar finns på nummer 992. Om din returresa är inställd, kontakta flygbolaget direkt.

I en nödsituation kan resenären kontakta Finlands ambassad eller utrikesministeriets jourcenter, men det är bra att notera att utrikesministeriet eller Finlands ambassad inte kan påverka beslut av en myndighet i en annan stat.

Finlands ambassad i Riyadh följer situationen. Vi uppmanar finländare att följa ambassadens konton i sociala medier och Finlands utrikesministeriums kommunikation för att få den färskaste informationen:

- Facebook:(Länk till en annan webbplats.) Embassy of Finland in (Länk till en annan webbplats.)Riyadh(Länk till en annan webbplats.)

- Twitter:(Länk till en annan webbplats.) Finland in KSA(Länk till en annan webbplats.)

- Utrikesministeriets webbsida

Följande saudiska myndigheter uppdaterar den senaste informationen sina webbsidor:

- Hälsoministeriet(Länk till en annan webbplats.)

- Centrum för infektionssjukdomar(Länk till en annan webbplats.) CDC(Länk till en annan webbplats.)

Saudiarabiens hälsoministeriums anvisningar i samband med misstanke om symptom:

  • Om du misstänker att du har blivit smittad av coronaviruset, ring det nationella journumret 937.
  • I de största städerna behandlas coronaviruset vid följande sjukhus:

    Riyadh: Prince Mohammed Bin Abdulaziz

    Mecka: Al Noor Hospital

    Jeddah: King Abdullah medical complex

    Dammam: Dammam medical complex

    Qassim: Buraidah central hospital