Nyheter om coronaviruset i Polen

Nyheter om coronaviruset i Polen

Polen har avstått från gränskontrollen vid EU:s inre gränser fr.o.m. den 13 juni 2020. Krav för obligatorisk karantän eller negativt coronatestresultat om man reser till Polen. Använd ansiktsmask på allmänna platser och håll 1,5 meters skyddsavstånd till andra människor.

Resor till Polen

Den polska regeringen utlyste nödläge på grund av coronavirusepidemin den 13 mars 2020 och ändrade inresebestämmelserna. Fr.o.m. den 13 juni 2020 har Polen avstått från gränskontrollen vid EU:s inre gränser. Restriktionerna gäller fortfarande vid EU:s yttre gränser.

Schengenområdets inre gränser

Resenär som kommer till Polen från ett annat Schengenland måste kunna uppvisa ett intyg om negativt testresultat för coronaviruset. Testresultatet får inte vara äldre än 48 timmar när man passerar polska gränsen. Intyg måste vara på polska eller på engelska. Antigen och PCR är godkända typer av test.

Krav på coronatestresultat berör ej följande grupper:

- personer som återvänder till sin boning till lands eller till sjöss. Man är skyldig att själv, via telefon (+48 22 2500 115), anmäla sig till polska hälsomyndigheter och stanna i karantän.

- personer fullvaccinerade mot coronaviruset med ett vaccin godkänt i EU (intyget på polska eller på engelska måste bevisas)

- barn under 12 år som reser tillsammans med fullvaccinerade vuxna eller vuxna som kan uppvisa ett negativt coronatestresultat.

Schengenområdets yttre gränser

10 dagars karantän gäller alla personer som kommer till Polen från ett land utanför Schengenområdet. Det är möjligt att befrias från karantän förutsatt att man tar ett coronatest i Polen efter 7 dagar och resultatet är negativt.

​​​​Mer information(Länk till en annan webbplats.) (på polska) om förordningen som ​​​​gäller fr.o.m. 30.3.2021 finns på gränsmyndighetens webbplats(Länk till en annan webbplats.) (på polska) och på hälsomyndighetens webbplats(Länk till en annan webbplats.) (på polska).​​​​​ ​​

De internationella passagerarflygen till/från EU/EFTA-länder (ink. Finland) är tillåtna men begränsade. Kontrollera de aktuella flygningarna direkt med flygbolaget. Internationell järnvägstrafik är avstängd.

Det går att resa till/från Polen också t.ex. genom Tyskland eller de baltiska länderna beroende på de begränsningar som dessa länder har infört​​​​​​​. Mera information om Tysklands inresebestämmelser hittar du i finska Berlinambassadens artikel(Länk till en annan webbplats.). Gällande de baltiska länderna fås mera information av Finlands ambassader i Vilnius(Länk till en annan webbplats.), Riga(Länk till en annan webbplats.) och Tallinn(Länk till en annan webbplats.).​​​​​​​

Det är alltid den behöriga gränsmyndigheten som beslutar om tillträde till landet. Kontrollera alltid de aktuella inresebestämmelserna hos mållandets egna myndigheter.

Restriktioner i Polen

Mer information(Länk till en annan webbplats.) (på engelska) on restriktioner.

Munskydd: Munnen och näsan ska täckas med ansiktsmask på allmänna platser inomhus (exempelvis kollektivtrafiken, butiker, hos myndigheter).

Säkerhetsavstånd: 1,5 m

Samlingsrätten är begränsad: 150 personer

I restauranger 75 % av tillgängliga platser får vara upptagna

I affärer måste man bära ansiktsmask och ha engångshandskar eller desinficera händerna. Antalet kunder är begränsade.

Personer över 70 år rekommenderas att gå ut bara i nödvändiga fall.

Polens regering uppmanar folk att arbeta i distans och undvika resor som inte är nödvändiga​​​​​​​. Man förespråkar också att lämna hem så lite som möjligt och att hälsodirektiven och säkerhetsavstånden följs ovillkorligt.

​​​​​Om man bryter mot begränsningarna kan böterna bli högst 30 000 PLN.

På den polska regeringens webbplats finns närmare upplysningar om coronavirusdirektiven på polska(Länk till en annan webbplats.) och engelska(Länk till en annan webbplats.).

Hur man söker vård för coronasmitta

Polens rådgivande telefontjänst gällande coronaärenden svarar på nummer 800-190-590 (välj 6 för att få betjäning på engelska). Telefontjänstens engelskspråkiga information(Länk till en annan webbplats.).

Följande sjukhus vårdar coronapatienter: listan på engelska(Länk till en annan webbplats.) och på polska(Länk till en annan webbplats.).

​​​​​​​Telefontjänst gällande karantän +48 22 25 00 115. ​​​​​​​Mer information(Länk till en annan webbplats.) (på polska).

Vaccinationer​​​​​​​

​​​​​​​Telefontjänst gällande coronavirusvaccinerna i Polen svarar också på engelska på nummer 989. Mer information(Länk till en annan webbplats.) (på polska).

Mer information(Länk till en annan webbplats.) (på polska och engelska) om hur utländska medborgare utan PESEL kan registrera sig till vaccination. Personer med PESEL kan regitsrera sig elektroniskt(Länk till en annan webbplats.) (på polska).

Beskickningens kundbetjäning

Beskickningen betjänar kunder endast med tidsbeställning: info.VAR(a)formin.fi. Beskickningens telefonväxel är öppen vardagar kl 9-12 (+48 22 598 9500). Ambassaden rekommenderar alla som reser till eller redan befinner sig i landet att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.).

​​​​​​​Om du inte har något slutdatum i din reseanmälan eller om du återvänder tidigare ska du radera din reseanmälan. Om du har registrerat dig i tjänsten kan du själv ändra din reseanmälan. Om du inte har registrerat dig kan du skicka en begäran om att radera din reseanmälan per e-post till KPA-10(a)formin.fi.