Nyheter om coronaläget i Kirgizistan

Nyheter om coronaläget i Kirgizistan

Resenärer till Kirgizistan måste uppvisa ett negativt COVID-19-test vid ankomst som är gjort högst 72 timmar före ankomst. Turister kommer inte att behöva ha ett negativt test om de kan bevisa att de har tagit båda coronavaccinerna. Enligt lokala myndigheter accepterar Kirgizistan europeiska vaccinationspasset. Utlänningars rätt att vistas i Kirgizistan har förlängts tills vidare för dem som redan är i landet, oberoende av om deras visum har gått ut eller om de är innehavare av 30 dagars visumfri uppehållsrätt.

Kirgizistans myndigheter har lanserat en "Telegram" -kanal på adressen https://t.me/s/RshKRCOV(Länk till en annan webbplats.). Där kan du följa med uppdaterade nyheter om antalet smittade.

Sannolikt kommer flera restriktioner och karantänbestämmelser att införas om coronaläget försämras. Det lönar sig att följa med landets myndigheters meddelanden.

Tidvis förekommer det etniska oroligheter. Vi avråder från resor till gränsområdena. Områden där du ska iaktta särskild försiktighet: Södra Kirgizistan, gränsen mot Kina.

Anvisningar som gäller resande

Resenärer till Kirgizistan måste uppvisa ett negativt COVID-19-test vid ankomst, som kan vara upp till 72 timmar vid ankomst. Turister kan också komma in i landet med ett digitalt eller papperscertifikat som visar att de har tagit båda coronavaccinerna. Mer information på det kirgiziska utrikesministeriets webbsida: https://mfa.gov.kg/en/Main-menu/Press-service/novosti/Information-message-of-the-Ministry-of-Foreign-Affairs-of-the-Kyrgyz-Republic-on-the-procedure-of-entering-the-Kyrgyz-Republic-taking-into-account-the-measures-taken-to-combat-coronavirus-infection(Länk till en annan webbplats.)

På grund av coronapandemin kan resebegränsningar och karantänbestämmelser ändras med kort varsel. Finlands utrikesministerium ansvarar inte för främmande staters inresebestämmelser. Om du ska resa bör du kontrollera de aktuella inresebestämmelserna hos mållandets egna myndigheter, till exempel landets närmaste ambassad.

Några internationella flygbolag har börjat sälja biljetter till flyg utomlands. Enligt aktuell information flyger FlyDubai en gång i veckan från Bisjkek till Dubai. Dessutom flyger Turkish Airlines och Pegasus till Turkiet flera gånger i veckan. Situationen förändras hela tiden och det är inte säkert att flygen de facto avgår. Mer information får du direkt av flygbolagen: https://www.flydubai.com/en/(Länk till en annan webbplats.)https://www.flypgs.com/en(Länk till en annan webbplats.) och https://www.turkishairlines.com/en-kt/(Länk till en annan webbplats.). Om ditt flyg ställs in ska du själv kontakta flygbolaget eller resebyrån.

Utlänningars rätt att vistas i Kirgizistan har förlängts tills vidare för dem som redan är i landet, oberoende av om deras visum har gått ut eller om de är innehavare av 30 dagars visumfri uppehållsrätt. Undantagsvis behöver utlänningar inte utresevisum, och de behöver inte heller registrera sin vistelseplats.

Mera information finns här: https://mfa.gov.kg/en/osnovnoe-menyu/press-sluzhba/novosti/prodlen-srok-deystviya-zelenogo-koridora-dlya-grazhdan-inostrannyh-gosudarstv-i-lic-bez-grazhdanstva-prebyvayushchih-na-territorii-kyrgyzskoy-respubliki-5f05678c1f4cf(Länk till en annan webbplats.)

  Reseanmälan

  Vi påminner alla resenärer samt dem som redan befinner sig i landet att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.).

  Om du redan har gjort en reseanmälan men din vistelse förlängs ska du rätta till hemresedatumet i din anmälan. Då vet vi att du ännu befinner dig i landet och kan kommunicera med dig, bland annat skicka dig information. Om du har registrerat dig i tjänsten kan du ändra din anmälan själv. Om du inte har registrerat dig gör du en ny reseanmälan.

  Om du lämnade hemresedatumet i din anmälan öppet, eller om du reser hem till Finland tidigare än beräknat bör du ta bort din anmälan. Det kan du göra själv om du har registrerat dig, annars kan du skicka mail till KPA-10@formin.fi och be att få det gjort. Vänligen notera att tjänsten för förändring och radering av reseanmälningar tidvis är överbelastad.

  Till de lokala myndigheternas information kommer du via länkarna nedan:

  Länkar till finländska myndigheter:

  Ambassaden i Nur-Sultan strävar efter att dagligen uppdatera lägesinformationen på sin webbplats(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) och i sociala medier (Facebook(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) och Twitter(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)). Ambassaden rekommenderar att alla som reser till eller som redan befinner sig i landet gör reseanmälan(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) till utrikesministeriet.