Nyheter om coronaläget i Kirgizistan

Från och med den 1.5. de som anländer till Kirgizistan behöver inte uppvisa ett vaccinationsintyg eller ett negativt PCR-test.

Det har rapporterades över 200 990 bekräftade coronafall i Kirgizistans(Länk till en annan webbplats.). Myndigheter har lanserat en "Telegram" -kanal på adressen https://t.me/s/RshKRCOV(Länk till en annan webbplats.). Där kan du följa med uppdaterade nyheter om antalet smittade.

Sannolikt kommer flera restriktioner och karantänbestämmelser att införas om coronaläget försämras. Det lönar sig att följa med landets myndigheters meddelanden.

Tidvis förekommer det etniska oroligheter. Vi avråder från resor till gränsområdena. Områden där du ska iaktta särskild försiktighet: Södra Kirgizistan, gränsen mot Kina.

Anvisningar som gäller resande

Från och med den 1.5. de som anländer till Kirgizistan behöver inte uppvisa ett vaccinationsintyg eller ett negativt PCR-test.

På grund av coronapandemin kan resebegränsningar och karantänbestämmelser ändras med kort varsel. Finlands utrikesministerium ansvarar inte för främmande staters inresebestämmelser. Om du ska resa bör du kontrollera de aktuella inresebestämmelserna hos mållandets egna myndigheter, till exempel landets närmaste ambassad.

Internationella flyg går oftast normalt, men vissa tidtabellsändringar kan fortfarande förekomma. Flygtrafikrestriktioner som införts av Europa och Ryssland kan påverka flygtrafiken i Kirgizien. För mer information, kontakta flygbolagen direkt.

Från och med den 1 mars 2022 blir förändringar med utresa ur landet på grund av COVID-19. I framtiden måste utlänningar registrera sin vistelseort och skaffa ett utresevisum. Utlänningars som vistas i Kirgizistan rekommenderas att lämna landet eller ansöka om nödvändiga dokument för laglig vistelse (utresevisum, registrering) före 1.3.2022.

Mera information finns här: https://mfa.gov.kg/en/osnovnoe-menyu/press-sluzhba/novosti/prodlen-srok-deystviya-zelenogo-koridora-dlya-grazhdan-inostrannyh-gosudarstv-i-lic-bez-grazhdanstva-prebyvayushchih-na-territorii-kyrgyzskoy-respubliki-5f05678c1f4cf(Länk till en annan webbplats.)

Reseanmälan

Vi påminner alla resenärer samt dem som redan befinner sig i landet att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.).

Om du redan har gjort en reseanmälan men din vistelse förlängs ska du rätta till hemresedatumet i din anmälan. Då vet vi att du ännu befinner dig i landet och kan kommunicera med dig, bland annat skicka dig information. Om du har registrerat dig i tjänsten kan du ändra din anmälan själv. Om du inte har registrerat dig gör du en ny reseanmälan.

Om du lämnade hemresedatumet i din anmälan öppet, eller om du reser hem till Finland tidigare än beräknat bör du ta bort din anmälan. Det kan du göra själv om du har registrerat dig, annars kan du skicka mail till KPA-10@formin.fi och be att få det gjort. Vänligen notera att tjänsten för förändring och radering av reseanmälningar tidvis är överbelastad.

Till de lokala myndigheternas information kommer du via länkarna nedan:

Länkar till finländska myndigheter:

Ambassaden i Nur-Sultan strävar efter att dagligen uppdatera lägesinformationen på sin webbplats(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) och i sociala medier (Facebook(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) och Twitter(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)). Ambassaden rekommenderar att alla som reser till eller som redan befinner sig i landet gör reseanmälan(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) till utrikesministeriet.