Nyheter om coronaläget i Kazakstan

Från och med den 8.6. vid ankomst till Kazakstan är det inte nödvändigt att visa upp ett negativt PCR-testresultat eller ett intyg på en komplett vaccinationsserie. Från och med den 1 januari 2022 har det igen varit möjligt att resa till Kazakstan utan visum. Kazakstan har också avvecklat inreserestriktionerna från visumfria länder och från länder med direktflyg till Kazakstan. Därför behöver finländarna inte längre något separat inresetillstånd.

Över 1 394 000 fall av coronasmitta(Länk till en annan webbplats.) har konstaterats i Kazakstan. Landets myndigheter har öppnat en coronawebbplats: http://coronavirus2020.kz(Länk till en annan webbplats.). Enligt myndigheterna erbjuder webbplatsen snabb och tillförlitlig information om coronavirusläget i landet. Man kan bland annat följa med uppdateringar av antalet smittade.

Sedan början av året har begränsingar successivt lättats. Från och med den 14.3. har köpcentra, restauranger etc. offentliga utrymmen avstått från kravet på corona-appen Ashyq. Användning av andningsskydd är inte längre obligatorisk. Men eftersom coronasituationen förvärras är ytterligare restriktioner möjliga. Du bör kontrollera den senaste informationen med de kazakiska myndigheterna. Sannolikt kommer flera restriktioner att införas om coronaläget försämras. Det lönar sig att följa med landets myndigheters meddelanden.

Anvisningar som gäller resande

Från och med den 8.6. (Länk till en annan webbplats.)vid ankomst till Kazakstan är det inte nödvändigt att visa upp ett negativt PCR-testresultat eller ett intyg på en komplett vaccinationsserie. Från och med den 1 januari 2022 har det igen varit möjligt att resa till Kazakstan utan visum. Kazakstan har också avvecklat inreserestriktionerna(Länk till en annan webbplats.) från visumfria länder och från länder med direktflyg till Kazakstan. Därför behöver finländarna inte längre något separat inresetillstånd. 

För att förhindra spridningen av Omicron-varianten har Kazakstan begränsat inresan för resenärer  från Botswana, Sydafrika, Lesotho, Namibia, Zimbabwe, Moçambique, Malawi, Madagaskar, Eswatin, Tanzania och Hong Kong.

Passagerare som kommer från Israel, Tjeckien, Nederländerna, Belgien, Storbritannien, Italien, Tyskland, Australien och Kanada oavsett resultatet av PCR-testet måste sättas i karantän i sju dagar. Restriktioner kan ändras snabbt. Alltid kolla aktuella information från myndigheters webbsida.

Utländska medborgare som har uppehållstillstånd får passera Kazakstans gräns högst en gång på 30 dagar(Länk till en annan webbplats.)

Internationella flyg går oftast normalt, men vissa tidtabellsändringar kan fortfarande förekomma. För mer information, kontakta flygbolagen direkt.

Flygbolag, destinations- eller transitländer kan kräva att man visar upp ett negativt coronatestsvar när man lämnar Kazakstan. Passagerare bör själv kontrollera begränsningarna på destinationen och på eventuella transitdestinationer, samt vilka regler flygbolaget följer. I Nur-Sultan och Almaty görs coronatest bland annat på Olymp-klinikerna. Här(Länk till en annan webbplats.) hittar du deras kontaktuppgifter.

Landets interna flygtrafik fungerar mer eller mindre normalt. Flygtrafikrestriktioner som införts av Europa och Ryssland kan påverka flygtrafiken i Kazakstan. Kolla den aktuella informationen på ditt flygbolags webbplats.

På Air Astanas(Länk till en annan webbplats.) webbplats hittar du mera upplysningar om lokal flygtrafik och säkerhetsbestämmelser. Passagerarna i flyg och tåg måste ha munskydd under resan. Om coronasituationen försämras kan nya restriktioner komma i fråga.

Reseanmälan

Vi påminner alla resenärer samt dem som redan befinner sig i landet att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).

Om du redan har gjort en reseanmälan men din vistelse förlängs ska du rätta till hemresedatumet i din anmälan. Då vet vi att du ännu befinner dig i landet och kan kommunicera med dig, bland annat skicka dig information. Om du har registrerat dig i tjänsten kan du ändra din anmälan själv. Om du inte har registrerat dig gör du en ny reseanmälan.

Om du lämnade hemresedatumet i din anmälan öppet, eller om du reser hem till Finland tidigare än beräknat bör du ta bort din anmälan. Det kan du göra själv om du har registrerat dig, annars kan du skicka mail till KPA-10@formin.fi och be att få det gjort. Vänligen notera att tjänsten för förändring och radering av reseanmälningar tidvis är överbelastad.

Viktiga kontaktuppgifter till myndigheterna

Det kan vara värdefullt att kolla Kazakstans myndigheters webbplatser för den aktuella informationen:

Länkar till finska myndigheters webbsidor:

Utrikesministeriet: Frågor och svar om coronaviruset och resande

S(Länk till en annan webbplats.)tatsrådets kansli: Information och råd om coronaviruset(Länk till en annan webbplats.)

I(Länk till en annan webbplats.)nstitutet för hälsa och välfärd THL: A(Länk till en annan webbplats.)ktuellt om coronaviruset(Länk till en annan webbplats.)

Ambassaden i Nur-Sultan strävar efter att uppdatera lägesöversikten dagligen på sin webbplats och i sociala medier (Facebook och Twitter). Ambassaden rekommenderar att alla som befinner sig i eller tänker resa till Kazakstan gör en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.).