Regeringen skärpte reserestriktionerna vid de inre och yttre gränserna på nytt – gränskontroll återinförs mellan Finland och Tyskland fr.o.m. den 24 augusti 2020

Gränskontrollen vid de inre gränserna återinförs i trafiken mellan Finland och Island, Grekland, Malta, Tyskland, Norge och Danmark. Begränsningarna i trafiken över de yttre gränserna återinförs för trafiken från Irland, Cypern och San Marino till Finland och i fråga om japanska invånare i trafiken från Japan till Finland.

Regeringen beslöt vid sin förhandling den 18 augusti 2020 om riktlinjer för begränsningarna i gränstrafiken. Begränsningarna i trafiken över de inre och yttre gränserna återinförs utifrån en epidemiologisk bedömning.

Gränskontrollen vid de inre gränserna återinförs i trafiken mellan Finland och Island, Grekland, Malta, Tyskland, Norge och Danmark.

Begränsningarna i trafiken över de yttre gränserna återinförs för trafiken från Irland, Cypern och San Marino till Finland och i fråga om japanska invånare i trafiken från Japan till Finland.

Alla gränsbeslut träder i kraft måndagen den 24 augusti 2020.

Om du anländer till Finland från ett land som har begränsningar för inresa, rekommenderas du att hålla dig i frivillig karantän i 14 dygn.

Regeringen kommer att ompröva behovet och omfattningen av inträdesbegränsningar inom cirka två veckor baserat på den epidemiologiska situationen.

Exempel på vanliga frågor och svar: Kan jag resa till Finland på en arbetsresa? 

I gränsbevakningsväsendets anvisningar för begränsningsklass 1 (hit hör även Tyskland) tillåts arbetsresor till Finland som grundar sig på anställningsförhållande eller uppdrag. Syftet med och förutsättningarna för arbetsresan utreds i samband med gränskontrollen. Vid gränskontrollen ska resenären förbereda sig på att visa upp grunderna för arbetsresan och i synnerhet handlingar som gäller anställningsförhållandet eller uppdraget. Inresa som utländsk säsongsarbetskraft tillåts på samma sätt som arbetsresa.

Mer information, detaljerade anvisningar och andra vanliga frågor på Gränsbevakningsväsendets hemsida: Aktuella frågor och svar om coronaviruset(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Pressmeddelande 19.8.2020(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
Gränsbevakningsväsendets anvisningar om inresa till resenärer fr.o.m. 24 augusti 2020(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
THL Institutet för hälsa och välfärd, instruktioner för resanden(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)