Coronaläget i Förenta staterna

Den 8 november 2021 kommer landsspecifika restriktioner att hävas och de som är helt vaccinerade kommer att kunna resa till USA.

Text: COVID-19 coronaviruset

UPPDATERAD DEN 27 OKTOBER 2021

Den 8 november 2021 träder nya reseriktlinjer i kraft i Förenta staterna. Läs mer om riktlinjerna i den nya proklamationen(Länk till en annan webbplats.) som publicerades den 25 oktober och i ett faktablad(Länk till en annan webbplats.) från Vita huset.

State Department har publicerat de uppdaterade kraven för flygresenärer(Länk till en annan webbplats.) och svar på vanliga frågor(Länk till en annan webbplats.) på deras webbplats. Vänligen kontakta de amerikanska myndigheterna för mer information om några frågor uppstår om din inresestatus.


Reseinformation

Resor från Finland till Förenta staterna

Hitta mer information på State Departments webbsida(Länk till en annan webbplats.) och på webbsidan av USAs ambassad i Helsingfors(Länk till en annan webbplats.)

Resor från Förenta staterna till Finland 

Förenta staternas coronarelaterade restriktioner och rekommendationer varierar enligt region

I Förenta staterna varierar rekommendationer och begränsningar i rörlighet och tjänster mellan regionerna.  Flera stater har också ställt karantänkrav på resenärer som kommer från vissa stater.

Det samma gäller hävandet av restriktionerna och tidtabellerna för den gradvisa öppningen av ekonomin. Följ dem på de lokala myndigheternas webbplatser eller i sociala medier.

Om man bryter mot restriktionerna kan man i vissa fall bli bötfälld.

Huvudstadsregion

New York 

Kalifornia

Förenta staternas center för övervakning och förebyggande av smittsamma sjukdomar, Center for Disease Control and Prevention, har samlat aktuell coronainformation på sin webbplats: Coronavirus - CDC(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) (på engelska och spanska). Där hittar du också information om inrikes rörelsefrihet och länkar till delstaternas hälsovårdsmyndigheter(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) (på engelska).

Ambassaden i Washington och generalkonsulaten i New York och Los Angeles följer aktivt med situationen. Vi rekommenderar också att man följer med oss på sociala medier (länkar längre ner).

Förenta staternas myndigheters direktiv vid sjukdomsfall är att stanna hemma och kontakta den egna läkaren, som ger anvisningar. Om du har allvarliga symptom ska du kontakta nödcentralen direkt (tfn 911).

 

 

Kundbetjäning 

De finländska beskickningarna i USA är öppna endast på tidsbeställning.

Tidsbeställningen äger rum via tidsbeställningssystemet varifrån mer detaljerade instruktioner hittas:

Tidsbeställning(Länk till en annan webbplats.)


Ambassaden och generalkonsulaten övervakar situationen noga. Vi rekommenderar att följa de sociala mediekanalerna nedan aktivt.

Finlands ambassad, Washington DC:

Facebook: Embassy of Finland in the United States(Länk till en annan webbplats.)
Twitter: @FinlandinUSA(Länk till en annan webbplats.) 
Instagram: @FinnEmbassyDC(Länk till en annan webbplats.)

Finlands generalkonsulat, New York:

Facebook: Consulate General of Finland in New York(Länk till en annan webbplats.) 
Twitter: @FinlandNY(Länk till en annan webbplats.)
Instagram: @finlandnewyork(Länk till en annan webbplats.)

Finlands generalkonsulat, Los Angeles

Facebook: Consulate General of Finland in Los Angeles(Länk till en annan webbplats.)
Twitter: @FinlandLA(Länk till en annan webbplats.)
Instagram: @finlandlosangeles(Länk till en annan webbplats.)


Reseanmälan

Vi påminner alla resenärer samt dem som redan befinner sig i landet att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).

Om du redan har gjort en reseanmälan men din vistelse förlängs ska du rätta till hemresedatumet i din anmälan. Då vet vi att du ännu befinner dig i landet och kan kommunicera med dig, bland annat skicka dig information. Om du har registrerat dig i tjänsten kan du ändra din anmälan själv. Om du inte har registrerat dig gör du en ny reseanmälan.

Om du lämnade hemresedatumet i din anmälan öppet, eller om du reser hem till Finland tidigare än beräknat bör du ta bort din anmälan. Det kan du göra själv om du har registrerat dig, annars kan du skicka mail till KPA-10@formin.fi och be att få det gjort.