Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Olemme koonneet tähän usein kysyttyjä kysymyksiä matkustamisesta ja koronaviruksesta sekä vastaukset niihin.

Usein kysytyt kysymykset, päivitetty  15.9.2021

Matkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti

Ulkoministeriö päivittää jatkossa matkustustiedotteita jälleen maakohtaisesti. Päivityksissä huomioidaan edelleen THLn suositukset koronaviruspandemian osalta sekä maiden yleinen turvallisuustilanne.

 

Tietoa koronaviruksesta 

  • puhelinneuvonta 0295 535 535

Tässä artikkelissa on vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

Matkustaminen Suomesta ulkomaille

Matkustaminen ulkomailta Suomeen

Kotiutuslennot, korvausasiat, karanteeni

Kysymyksiä matkustusilmoituksesta

Matkustaminen Suomesta ulkomaille

Voinko matkustaa lomalla ulkomaille?

Koronavirus on edelleen suuri maailmanlaajuinen riski. Pandemian takia tilanne voi edelleen muuttua äkillisesti ja ennalta-arvaamattomasti.

Eri maissa toteutettavat rajoittamistoimet voivat yllättää myös matkailijan: paikalliset karanteenimääräykset, liikkumisen rajoitukset, liikenteen vaikeutuminen, maasta poistumisen rajoittaminen, terveydenhoidon saatavuuden heikkeneminen, palveluiden sulkemiset, ml. ruoan saatavuus, koskevat kaikkia.

Useilla mailla on edelleen käytössä karanteenimääräyksiä, joita on noudatettava. Karanteeneja voidaan ulkomailla määrätä eri perustein ja alemmalla kynnyksellä kuin Suomessa.

Matkustamisen kannalta riskitekijä on myös se, että varatut lennot tai muut yhteydet voivat peruuntua äkillisesti, ja meno- tai paluumatka estyy. Matkustaminen itsessään kohottaa tartuntariskiä.

Ulkoministeriön kyky auttaa pulaan joutunutta on pandemiatilanteessa rajallinen. Myöskään matkavakuutus ei pandemiatilanteessa välttämättä auta.

Lue maakohtaiset matkustustiedotteet. On hyvä myös huomata, että useat maat rajoittavat edelleen maahan saapuvaa matkustajaliikennettä ja voimassa voi olla myös esimerkiksi poikkeuksellisia viisumisäännöksiä. Varmista ajantasaiset maahantulosäännökset kohdemaan viranomaisilta.

Matkapäätöksen tekee aina matkailija itse. Jos päätät matkustaa, tee aina matkustusilmoitus(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan). Tällöin ulkoministeriö on tietoinen oleskelustasi kohdemaassa ja voi hätä- tai kriisitilanteessa olla tarvittaessa sinuun yhteydessä.

Kun palaat Suomeen, noudata THL:n testaus- ja karanteenisuositusta(Linkki toiselle verkkosivustolle).

 

Joudun matkustamaan ulkomaille, mitä minun tulee huomioida?

Ota huomioon, että eri maissa toteutettavat rajoittamistoimet voivat muuttua nopeasti. Jos matkustat, muista vähintään seuraavat asiat:

Matkustusilmoitus

Matkustusilmoitus on syytä tehdä aina, koska tällä tavoin UM voi tarvittaessa olla yhteydessä sinuun. Voit tehdä ilmoituksen myös ulkomailla ollessasi.

Matkavakuutus

Ulkoministeriö suosittelee aina ottamaan yksityisen matkavakuutuksen. Tällä hetkellä on erityisen tärkeää tarkistaa, että vakuutussuoja on tarpeeksi kattava.

Maahantulosäännökset

On hyvä huomata, että useat maat rajoittavat edelleen maahan saapuvaa matkustajaliikennettä ja voimassa voi olla myös esimerkiksi poikkeuksellisia viisumisäännöksiä. Varmista ajantasaiset maahantulosäännökset kohdemaan viranomaisilta.

Tietoa eri maiden rajoituksista löytyy esimerkiksi oheisilta Euroopan komission sivustoilta:
Reopen Europe(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (suomeksi)
Matkustustiedotteet ja toimet rajoilla(Linkki toiselle verkkosivustolle)

sekä kansainvälisen ilmakuljetusliiton (IATA) sivustolta(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Maakohtaiset rajoitukset

Useilla mailla on edelleen käytössä karanteenimääräyksiä, joita on noudatettava. Karanteeneja voidaan ulkomailla määrätä eri perustein ja alemmalla kynnyksellä kuin Suomessa. Ulkona liikkumista voidaan rajoittaa ja hengityssuojainten käyttö voi olla pakollista. Myös lentoyhtiöillä ja lentokentillä saattaa olla vaatimuksia suojainten käytöstä. Lentokentälle tai lennolle pääsyn edellytyksenä voi olla myös kuumeen mittaus tai negatiivinen koronavirustesti.

Pandemiatilanteen johdosta yhä useampi maa on ryhtynyt edellyttämään negatiivista koronatestitulosta tai todistusta jo sairastetusta covid-19 -taudista maahanpääsyn edellytyksenä. Useimmissa maissa todistusta edellytetään maan omilla kielillä tai englanniksi. Matkalle lähtijän tulee itse selvittää todistukseen liittyvät vaatimukset.

Maan sisällä voi olla rajoituksia lentoliikenteessä ja muussa julkisessa liikenteessä. Lentokenttätoiminnassa sekä kauttakulkuliikenteessä voi olla erilaisia ehtoja ja asiakirjavaatimuksia.

Useiden palveluiden saaminen voi olla myös rajoitettua. Ravintolat, hotellit, museot, nähtävyydet ja muut suurelle yleisölle tarkoitetut paikat kuten puistot voivat olla suljettuina.

Rajoitusten rikkomisesta saattaa seurata huomattavia sanktioita.

Tietoa eri EU-maiden tämän hetkisestä terveys- ja turvallisuustilanteesta, palveluista sekä matkustamisesta löytyy Reopen Europe(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) sivustolta.

Terveydenhuolto ja terveyteen liittyvät määräykset

Sairaustapauksessa hoitoon pääsy ulkomailla voi paikallisen terveydenhuollon kuormittumisen vuoksi olla vaikeaa.

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Osassa maita suojamaskeja on pakollista käyttää sekä kuumemittaukset ja koronatestit ovat pakollisia. Myös karanteenisäännöt voivat poiketa merkittävästi Suomen karanteeniohjeistuksesta.

Kun palaat Suomeen, noudata THL:n testaus- ja (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)karanteenisuositusta(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Olen matkustamassa ulkomaille, pitääkö minulla olla koronatesti- tai rokotustodistus?

Useat maat rajoittavat tällä hetkellä matkailijoiden maahanpääsyä ja eri maiden vaatimukset esimerkiksi negatiivisesta koronatestituloksesta tai rokotustodistuksesta vaihtelevat. Ajantasaiset maahantulosäädökset ja koronatestausta koskevat määräykset tulee tarkistaa aina ennen matkaa kohdevaltion viranomaisilta ja matkailijan tulee noudattaa niitä.

Nopeat muutokset COVID-19-epidemiatilanteessa ovat edelleen mahdollisia. Tästä syystä THL suosittelee kaikille ulkomaille matkustaville täyden koronarokotussuojan hankkimista ennen matkalle lähtöä. 

Tietoa eri maiden rajoituksista löytyy myös esimerkiksi oheisilta Euroopan komission sivustoilta:

Reopen Europe(Linkki toiselle verkkosivustolle) (suomeksi)
Matkustustiedotteet ja toimet rajoilla(Linkki toiselle verkkosivustolle)

sekä kansainvälisen ilmakuljetusliiton (IATA) sivustolta(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Olen matkustamassa maahan, johon tarvitsen viisumin. Voiko ulkoministeriö auttaa minua viisumin saamiseksi?

Kukin valtio päättää itse siitä, kuka sen alueelle voi tulla ja millä ehdoilla. Ulkoministeriöllä ei ole asiassa toimivaltaa, eikä oikeutta puuttua asiaan, vaan henkilön tulee itse kääntyä ko. valtion viranomaisten, esimerkiksi heidän suurlähetystönsä (avautuu uuteen ikkunaan) puoleen.

On hyvä huomata, että koronaepidemiasta johtuen eri mailla voi olla voimassa erilaisia maahantulorajoituksia tai poikkeavia viisumisäännöksiä. Ajantasaiset maahantulosäädökset tulee tarkistaa aina ennen matkaa kohdevaltion viranomaisilta ja matkailijan tulee noudattaa niitä.

Minun on välttämättömästä syystä matkustettava ulkomaille, mutta kohdevaltio ei salli minun saapua sinne. Voiko ulkoministeriö tai edustusto kirjoittaa minulle luvan maahan saapumiseen?

Kunkin valtion viranomaiset määräävät itse siitä, keitä henkilöitä maahan saa saapua, ja matkailijan on noudatettava näitä määräyksiä. Ulkoministeriö tai Suomen edustustot eivät voi päättää maahan saapumisesta, eikä lupakirjeitä ole mahdollista kirjoittaa.

Ajantasaiset maahantulosäädökset tulee tarkistaa aina kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta (avautuu uuteen ikkunaan).

Eri maiden osalta tietoa rajoituksista löytyy esimerkiksi oheisilta Euroopan komission sivustoilta:
Reopen Europe(Linkki toiselle verkkosivustolle) (suomeksi)
Matkustustiedotteet ja toimet rajoilla(Linkki toiselle verkkosivustolle)

sekä kansainvälisen ilmakuljetusliiton (IATA) sivustolta(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Voiko UM kieltää minua matkustamasta?

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan). Ulkoministeriön toimivaltaan ei kuulu rajoittaa suomalaisten liikkumisvapautta, eikä ketään voida kieltää matkustamasta ulkomaille tai määrätä palaamaan Suomeen. Matka- tai paluupäätöksen tekee aina matkailija itse.

Suomalaista ei voi estää poistumasta Suomesta, mutta on hyvä huomata, että koronavirus ja sen leviäminen muodostavat edelleen suuren maailmanlaajuisen riskin. Pandemian takia tilanne voi muuttua äkillisesti ja ennalta-arvaamattomasti. Eri maissa toteutettavat rajoittamistoimet voivat yllättää myös matkailijan: paikalliset karanteenimääräykset, liikkumisen rajoitukset, liikenteen vaikeutuminen, maasta poistumisen rajoittaminen, palveluiden sulkemiset, ml. ruoan saatavuus, koskevat kaikkia.

 

Matkustaminen ulkomailta Suomeen

Olen Suomen kansalainen ja matkustamassa ulkomaalaisen perheenjäseneni kanssa Suomeen, voimmeko saapua Suomeen?

Ulkoministeriö ei päätä tästä, vaan Suomeen saapumiseen liittyvissä kysymyksissä on käännyttävä Suomen rajaviranomaisten puoleen.

Usein kysyttyä koronaviruksen vaikutuksista rajanylitysliikenteeseen(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Ohjeistus rajaliikenteeseen liittyen(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Kun palaat Suomeen, noudata THL:n testaus- ja (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)karanteenisuositusta(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Olen palaamassa Suomeen ulkomailta, voinko saada ulkoministeriöltä lupakirjeen matkustamista varten, kun joudun matkustamaan toisen maan kautta?

Kukin valtio päättää itse millä edellytyksillä esimerkiksi transit-liikenne sen alueen kautta on sallittua, eikä ulkoministeriö voi antaa tähän toisen valtion kautta tapahtuvaan kulkuun lupaa. 

Eri maiden osalta tietoa löytyy esimerkiksi kansainvälisen ilmakuljetusliiton (IATA)(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) sivustolta, mutta matkailijan on syytä aina ennen matkaa varmistaa kauttakulkua koskevat säännökset myös kyseisen valtion viranomaisilta.

Millä edellytyksillä ulkomaalainen voi saapua Suomeen, voiko ulkoministeriö myöntää luvan maahan saapumiseen?

Ulkoministeriö ei ole Suomen rajaliikennettä koskevissa kysymyksissä toimivaltainen, eikä ulkoministeriö voi myöntää matkustuslupia Suomeen. Rajaliikennettä koskevat kysymykset kuuluvat Rajavartiolaitokselle ja Rajavartiolaitos päättää voimassa olevan lainsäädännön ja valtioneuvoston päätösten mukaisesti siitä, keitä henkilöitä Suomeen voi saapua.

Lisätietoa Rajavartiolaitoksen ohjeistuksista ja rajaliikenteestä löytyy oheiselta sivustolta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

On hyvä huomata, että edellä mainitulla sivustolla todetaan, että myöskään Rajavartiolaitos ei myönnä ennakkolupaa maahantuloa varten, vaan maahantulon sallimisesta päätetään aina rajatarkastuksen yhteydessä.

Matkustan Suomeen, tarvitsenko koronavirustodistuksen

Yhä useampi lento- ja laivayhtiö vaatii negatiivista koronatestitulosta, todistusta sairastetusta koronasta tai todistusta koronarokotteen saamisesta maahanpääsyn edellytyksenä. Matkalle lähtijän tulee itse selvittää todistuksiin liittyvät vaatimukset laiva- tai lentoyhtiöiltä.

Esimerkiksi varustamot edellyttävät negatiivista koronatestitodistusta. Lisää tietoa Suomen varustamoiden verkkosivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Kun palaat Suomeen, hyödynnä Finentry-palvelua(Linkki toiselle verkkosivustolle). Se sujuvoittaa matkustamista Suomeen sekä maahantuloon liittyvää koronavirustestausta.

Lisätietoa Suomeen matkustamisesta, koronatesteistä sekä terveystarkastuksista maahan saavuttaessa löytyy THL:n sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

 

Kotiutuslennot, korvausasiat, karanteeni

Voiko Suomen valtio lennättää ulkomailta kotiin?

Ulkoministeriö ei järjestä enää kotiutuslentoja, vaan matkailijan tulee ensi sijassa itse selvittää paluumahdollisuuksiaan olemassa olevia kaupallisia reittejä käyttäen. Myös Suomen edustustot pyrkivät tiedottamaan olemassa olevista liikenneyhteyksistä sosiaalisen median kanavillaan, Facebookissa ja Twitterissä.

Matkailija vastaa itse matkansa kustannuksista. Ulkoministeriö ei maksa matkailijoiden paluumatkoja kotimaahan edes kotiutustilanteessa.

Jos et ole tehnyt matkustusilmoitusta(Linkki toiselle verkkosivustolle), tee se nyt. Matkustusilmoituspalvelun kautta UM saa yhteyden matkailijoihin, ja palvelun kautta voimme lähettää matkailijoille myös tietoa esimerkiksi mahdollisista lennoista.

Korvaako vakuutus, jos matka jää tekemättä?

Vakuutuskorvausasioissa on käännyttävä oman vakuutusyhtiön puoleen. Vakuutusehdot ovat erilaisia ja tällä hetkellä on erityisen tärkeää tarkistaa, että vakuutussuoja on tarpeeksi kattava.

Vakuutuskorvauksen saaminen peruuntuneesta tai keskeytyneestä matkasta on asiakkaan ja vakuutusyhtiön välinen asia, eikä ulkoministeriö voi ottaa tähän kantaa, eikä antaa asiasta myöskään todistuksia.

Vaikka matkanjärjestäjät ja vakuutusyhtiöt hyödyntävätkin ulkoministeriön matkustustiedotteita omissa peruutusehdoissaan ja korvauskäytännöissään, on tärkeää huomata, että matkustustiedotteita ei julkaista näitä tarkoituksia varten.

Perustietoa matkavakuutuksista löytyy vakuutus- ja rahoitusneuvonnan sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Voivatko Suomen viranomaiset auttaa, jos suomalainen matkailija määrätään maailmalla karanteeniin?

Kunkin maan viranomaiset noudattavat omaa lainsäädäntöään ja esimerkiksi karanteenisäännökset tai kynnys karanteeniin asettamiseksi voivat olla erilaisia eri maissa. Matkailijan on aina noudatettava kohdemaan viranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä, ja mahdollinen karanteeni on suoritettava ko. maassa.

Hätätilanteessa matkailija voi olla yhteydessä Suomen suurlähetystöön tai ulkoministeriön päivystyskeskukseen, mutta on hyvä kuitenkin huomata, että ulkoministeriö tai Suomen edustustot eivät voi vaikuttaa toisen valtion viranomaisen päätöksiin. Ulkoministeriön ja edustustojen kyky auttaa pulaan joutunutta on pandemiatilanteessa rajallinen.

Kysymyksiä matkustusilmoituksesta

Olen tehnyt matkustusilmoituksen ja palannut nyt Suomeen. Pitääkö minun ilmoittaa asiasta ulkoministeriölle?

Jos matkustusilmoituksessasi on ollut päättymispäivä, ja olet palannut suunnitellusti Suomeen, poistuu matkaasi koskeva ilmoitus automaattisesti eikä tarvetta erilliseen poistamiseen ole.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai palaat aiemmin, on ilmoitus syytä poistaa. Näin saamme tietää, että et ole enää ulkomailla, emmekä lähetä jatkossa sinulle enää kyselyitä ja tiedotteita.

Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö KPA-10@formin.fi.  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely voi olla ajoittain ruuhkautunut.

En pääse palaamaan suunnitellusti kotiin, miten saan muutettua matkustusilmoitukseni?

Jos olet tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen ulkomailla ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä.

Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus(Linkki toiselle verkkosivustolle). Tarvittaessa voit lähettää viestin osoitteeseen KPA-10@formin.fi.  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely voi olla ajoittain ruuhkautunut.

 

Koronavirusuutiset

10.4.2022

Koronavirusuutiset Libanonissa

Suomen suurlähetystö, Beirut   |
31.3.2022

Nyheter om coronasituationen i Danmark

Suomen suurlähetystö, Kööpenhamina   |
16.3.2022

Koronavirusuutiset Bahrainissa

Suomen suurlähetystö, Abu Dhabi  
27.1.2022

Koronavirusuutiset Kuubassa

Kiertävä suurlähettiläs Karibian alueella  
— 50 Merkintöjä per sivu
Näytetään tulokset 1 - 50 / 252