Täsmennettyä tietoa työmatkaliikenteen tilapäisestä rajoittamisesta Suomen ja Viron välillä

Virolainen työntekijä voi edelleen jatkaa työntekoa Suomessa. Lauantain kuluessa ehtii vielä aiemman ohjeistuksen mukaisesti palata Suomeen töihin.

Suomeen voi palata maassa pysyvästi asuva sen jälkeenkin, mutta häntä koskee ulkomailta palaavan karanteeni. Rajaus koskee vain matkustamista: edelleen säilyy oikeus oleskella ja tehdä työtä.

Suomen ja Viron välinen työssäkäynti on merkittävä asia kummankin maan kansantaloudelle. Suomen sisäministeri Maria Ohisalo totesi, että toivoo niiden virolaisten työntekijöiden, jotka ovat nyt Suomessa, jäävän töihin Suomeen. Viruksen torjumiseksi on kuitenkin tehtävä vaikeita päätöksiä liikkumisen rajoittamista.

Toistaiseksi on käytännössä mahdotonta jatkaa työntekoa Suomessa ja asua tai käydä perheen luona Virossa yhtä aikaa.

Suomen asettamat ajoitukset tulevat voimaan 23.3.2020 klo 00.00 ja kestävät tällä tietoa 13.4.2020 asti.

Virolaiset, jotka ovat kirjoilla Suomessa, saavat edelleen ylittää rajan Suomeen. Heidän on kuitenkin jäätävä 14 vuorokaudeksi karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Sama koskee rajanylitystä Viroon ja Virossa asuvia suomalaisia.

Viron kansalainen voi aina palata Viroon, ja Suomen kansalainen Suomeen. Tämä ei muutu. On vain muistettava karanteeni.

Mitä hallituksen linjaus käytännössä tarkoittaa Viron kannalta?

Käytännössä Virosta ei voi jatkossa pendelöidä Suomeen töihin muut kuin tietyt henkilöryhmät. Näitä ovat esimerkiksi terveydenhuollon ja pelastustoimen ammattilaiset, tavaraliikenteen kuljetushenkilöstö, ja vanhustenhuollon ammattilaiset sekä sellaiset yhteiskunnan kannalta kriittiset työtehtävät, joihin tarvitaan ulkomailta tuleva työsuorite ja jotka eivät siedä viivästystä.  Tarkka luettelo löytyy Rajavartiolaitoksen nettisivulta.

Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi virolaiset rakennusmiehet eivät voi pendelöidä töihin Suomeen. Tällä tarkennetulla linjauksella ei olla puuttumassa virolaisten oikeuteen oleskella ja tehdä työtä Suomessa.

Päätös siitä, mikä on välttämätöntä työmatkaliikennettä tai muuta liikennettä, tehdään viime kädessä rajavartiolaitoksella asianomaisella rajanylityspaikalla. Tyhjentävää listausta erilaisista syistä ei ole mahdollista antaa, mutta tällainen voi olla esimerkiksi omaisen hautajaiset.

Suomen sisäministeri on hallitusryhmien puheenjohtajien kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta ohjeistanut Rajavartiolaitosta tarkentamaan sisärajojen rajanylityskäytäntöjä. Pysyvän työsuhteen perusteella sisärajan ylittäminen on sallittua sunnuntaista 22.3.2020 klo 00.00 alkaen vain Ruotsin ja Norjan rajoilla olevilla luontaisilla työssäkäyntialueilla.

Virolaiset työntekijät voivat halutessaan jäädä Suomeen tekemään töitä. He eivät kuitenkaan voi rajoitusten voimassa ollessa palata pysyvän työsuhteen perusteella Suomeen ellei heidän työnsä liity esimerkiksi jonkin kriittisen infrastruktuurin huoltotyöhön, joka ei siedä viivytystä.

Lähde: Suomen sisäministeriö, ulkoministeriö

Lisätietoja: www.raja.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Muutos sisärajoilla sallittavaan välttämättömään työmatkaliikenteeseen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (sisäministeriö)