Suurlähettiläs Marianne Nissilän viesti suomalaisille Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa, Bahrainissa ja Qatarissa

Tervehdys kanssasuomalaiset Arabian niemimaalla. Tätä kirjoittaessani on viimeinen suora lento lähtenyt Dubain lentokentältä kohti Suomea. Tuntuu että tärkeä napanuora on katkeamassa, vaikka iso osa matkoista koti- ja asemamaan välillä onkin taittunut Euroopan kautta vaihtaen.

Koronavirus on muuttanut monen matkailijan ja ulkomaille asettuneen expatin elämää ja sekoittanut suunnitelmia. Se on osoittanut meille sen välillä unohtumaan päässeen tosiasian, ettei elämänmuoto, jossa pyrähtelemme esteettä maasta ja mantereelta toiselle ole aivan riskitön.

Koronaviruksen levitessä olemme joutuneet puntaroimaan, missä se olisi paras kohdata. Pohdinta ei ole ollut helppo ulkosuomalaiselle omalla eikä läheisten kohdalla. Kaikilla meistä ei ole edes ollut todellista valintatilannetta, kun työt tai muut syyt rajaavat vaihtoehtoja.

Toivon, että itse kukin on nyt siellä, missä haluaakin olla. Tulevina viikkoina liikenneyhteydet näyttävät kapenevan lentokenttien sulkeutumiseen saakka, joten matkustaminen käy vaikeaksi tai ei ole enää mahdollista. Muutoksia tilanteeseen voi odottaa vasta koronatilanteen taltuttua sekä Euroopassa että Lähi-idässä. Tätä aikataulua ei kukaan pysty ennustamaan.

Elämä Arabiemiirikunnissa, Qatarissa ja Bahrainissa on muuttunut myös hyvin poikkeukselliseksi. Viranomaiset ovat kulloisenkin parhaan tiedon varassa päättäneet toimista, joiden arvioivat patoavan koronaviruksen leviämistä. Eri maissa on edetty eri tahtia ja ehkä hieman eri toimintafilosofioillakin.

Arkeemme, vapaa-aikaamme ja matkustamiseen on tullut ennen kokemattomia rajoituksia, eikä kaikkia olla välttämättä vielä edes nähty. Kuka olisi arvannut, ettei Louvressa käyminen tai tenniksen pelaaminen ole maaliskuun lopussa mahdollista? Tai että tärkeät sosiaalisen elämän näyttämöt - ostoskeskukset - sulkeutuvat. Näiden rajoitustenkin kanssa pystyy elämään, kun muistaa, että tarkoitus on mitä paras eli meidän jokaisen terveyden suojeleminen.

Suomen suurlähetystö Abu Dhabissa on muokannut toimintaansa poikkeusolojen mukaisiksi. Keskitymme ensisijaisesti hädässä olevien suomalaisten auttamiseen sekä analysoimaan ja ennakoimaan koronaviruksen aiheuttamia muutoksia. Vienninedistäminen, Expo-valmistautuminen ja poliittinen raportointi ovat nyt toissijaisia tehtäviä.

Toivottavasti työmme näkyy teille aktiivisena tiedonvälityksenä suurlähetystön Facebook-sivujen kautta ja muissa some-kanavissa. Tarjoamme mahdollisimman ajantasaista tietoa muuttuvista tilanteista sekä Suomessa että näillä kulmilla paikallisten viranomaisten linkkien avulla.

Suurlähetystö jatkaa toimintaansa, vaikka asiakaspalvelu tiloissamme ei ole auki (tarkemmin https://finlandabroad.fi/web/are/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/koronavirustilanteen-vuoksi-edustuston-asiakaspalvelussa-on-seuraavat-muutokset-19.3.-alkaen/384951(Linkki toiselle web-sivustolle.)). Hoidamme kiireelliset asiat, mutta kiireettömiin palataan myöhemmin. Esimerkiksi viisumi- ja oleskelulupahakemuksia emme ota nyt vastaan. Meidät tavoittaa tällä hetkellä parhaiten sähköpostilla (consulate.abo@formin.fi).

Teemme työtä kahdessa tiimissä. Viikon kerrallaan puolet työntekijöistämme työskentelee etänä ja puolet lähetystön tiloissa. Tällä pyrimme välttämään tilanteen, jossa olisimme kaikki yhtä aikaa sairaana tai karanteenissa, eikä suurlähetystöä voitaisi pitää auki.

Teitä - niin matkailijoita kuin maassa pidempään oleskelevia – kannustamme tekemään matkustusilmoituksen, mikäli haluatte saada suomalaisten viranomaisten ja suurlähetystön viestintää poikkeusoloissa. Ilmoituksen voi tehdä helposti netissä osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Matkustusilmoitusten avulla saamme myös suurlähetystössä kuvaa siitä, minkä verran Suomen kansalaisia on alueella. Kanavaa käytetään hyvin harkitusti viestimiseen. Esimerkiksi koronavirustilanteen aikana olemme lähettäneet kolme sähköpostiviestiä, joista toiseksi viimeisin oli eilen lähtenyt tiedustelu aikeistanne täällä pysymisen ja Suomeen paluun välillä sekä mahdollisesta avuntarpeesta.

Toivottavasti olette saaneet näissä poikkeuksellisissa fyysistä etäisyyttä vaativissa oloissa rakennettua turvaverkon, jonka kanssa keskustella mieltä askarruttavista asioista ja sopia vastavuoroisesta auttamisesta. Tähän aikaan sisältyvää suurta epävarmuutta on helpompi sietää sitä muiden kanssa jakaen.

Toivotan teille koko suurlähetystön tiimin puolesta terveyttä ja kestävyyttä näissä poikkeusoloissa.

 

Marianne Nissilä

Suurlähettiläs