Suurlähettiläs Kirsikka Lehto-Asikaisen viesti suomalaisille

Suurlähettiläs Kirsikka Lehto-Asikainen

Hyvät Israelissa olevat suomalaiset,

Toivon, että te ja läheisenne olette hyvissä voimissa pitkien koronaviikkojen jälkeen. Kuten tiedätte, Israel on alkanut purkaa vauhdilla koronarajoituksia. Elämä vaikuttaa kulkevan kohti normaalia (tai ”uutta  normaalia”), mikä tuntuu varmasti kaikista hyvältä. Rajoitusten noudattamisella on ollut vaikutusta, joten voimme kaikki onnitella itseämme ja toisiamme. Uudenlaisessa arjessa tulee jatkossakin ottaa huomioon oma ja kanssaihmisten terveys. Viranomaisten ohjeet ja määräykset on syytä ottaa vakavasti. Israelin terveysministeriön sivut toimivat hyvin ja tietoa löytyy myös englanniksi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Joka tapauksessa toivomme, että positiivinen kehitys jatkuu. Israelissa, kuten Suomessa, tilanne on tällä hetkellä kohtuullisen hyvä. Kriisillä pelätään kuitenkin olevan pitkäaikaisia vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin ja talouteen ympäri maailmaa. Suomessa ollaan kiinnostuneita Israelin exit-strategiasta. Ehkä meille jää myös jotain hyvää tästä poikkeuksellisesta ajanjaksosta, kuten toisistamme välittäminen ja huolehtiminen sekä elämän perusasioiden arvostaminen.

Suurlähetystön työssä koronatilanteen seuraaminen ja hoitaminen ovat edelleen keskeisellä sijalla. Neuvomme ja avustamme suomalaisia, analysoimme ja välitämme tietoa Israelin koronatilanteesta ja suomalaisiin vaikuttavista viranomaistoimista sekä huolehdimme oman henkilöstömme ja asiakkaidemme terveydestä.

Tuoreinta tietoa suurlähetystön toiminnasta, mukaan lukien koronatilanne, löytyy verkkosivuiltamme ja sosiaalisesta mediastamme:

·  http://www.finland.org.il(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

·  http://www.facebook.com/FinnishEmbassyTelAviv(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

·  http://www.twitter.com/FinIsrael(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Muu suurlähetystön toiminta vauhdittuu vähitellen. Israeliin saatiin uusi hallitus. Poliittisella puolella toimimme tiiviissä yhteistyössä EU:n kanssa. Tänä vuonna on Suomen ja Israelin diplomaattisuhteiden 70-vuotisjuhlavuosi. Vuosi käynnistyi upeasti tasavallan presidentti Sauli Niinistön vierailulla. Loppuvuoden osalta joudumme mahdollisesti sopeuttamaan suunnitelmia.

Kaupallista yhteistyötä edistetään myös nykytilanteessa. Tilaisuuksia on järjestetty virtuaalisesti muun muassa innovaatio- ja energia-alan yhteistyön osalta. Israelin innovaatiotoiminta COVID-19-viruksen osalta on kiinnostavaa myös Suomen kannalta. Ehkä yhteistyömahdollisuuksia löytyy siltäkin saralta. Pääministeri Marin on korostanut kansainvälisen yhteistyön merkitystä, kun on kyse globaalista laajalle levinneestä pandemiasta.

Suomi-kuvan ja kulttuuriyhteistyön osalta suunnittelemme syksyä muuttuva tilanne huomioiden. Suomalaista kulttuuritarjontaa, mukaan lukien museokierroksia ja konsertteja, löytyy internetistä muun muassa näistä linkeistä:

https://museot.fi/vieraile-virtuaalimuseoissa(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

https://oopperabaletti.fi/stage24/?gclid=EAIaIQobChMI9uGts9-_6QIVkRsYCh2P0Q_XEAMYAiAAEgJIIvD_BwE(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

http://www.helsinginkaupunginorkesteri.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

http://www.yle.fi/rso(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

https://www.koronakonsertit.fi/tulevat-keikat/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Tärkeää tietoa monille teistä on, että suurlähetystö on avannut asiakaspalvelun toistaiseksi ajanvarausperiaatteella. Palvelemme teitä kiireellisten ja välttämättömien passihakemusten, väestörekisteri-ilmoitusten ja notaaritoimitusten osalta. Kattavampaan palveluun palaamme siinä vaiheessa, kun se on taas mahdollista. Tiedustelut ja ajanvaraukset sähköpostitse osoitteessa appointment.tel@formin.fi.

Suurlähetystöön saapuessasi pyydämme ottamaan huomioon Israelissa tällä hetkellä voimassa olevat säädökset ja liikkumisrajoitukset:

-             Voimme ottaa asiakaspalvelutilaan vain 2 henkilöä kerrallaan

-             Asiakkaiden tulee pestä tai desinfioida kätensä konsulaattiin saapuessaan ja sieltä poistuessaan

-             Kasvosuojaimen käyttö on pakollista

-             Asiakkaiden lähtö- ja tuloajat kirjataan vieraskirjaan

Palvelemme puhelimitse maanantaista perjantaihin klo 09 - 12 välisenä aikana. Koronatilanteesta johtuen toimitus- ja käsittelyajat saattavat olla normaalia pidempiä.

Mitä tulee matkailuun, ulkoministeriön koko maailman kattava matkustussuositus on nyt: vältä tarpeetonta matkustamista (avautuu uuteen ikkunaan). Tällä tarkoitetaan pandemiatilanteessa esimerkiksi vapaa-ajan matkoja. Koronavirus ja sen leviäminen muodostavat edelleen suuren globaalin riskin. Pandemian takia tilanne missä tahansa maassa tai alueella voi muuttua äkillisesti ja ennalta-arvaamattomasti. Erityisen herkkiä nopeille muutoksille ovat esimerkiksi paikalliset karanteenimääräykset, liikkumisen rajoitukset, palvelujen sulkemiset ja jo varattujen lentojen perumiset.

Sekä Israelissa että Suomessa on voimassa kahden viikon pakollinen karanteeni ulkomailta maahan matkustettaessa. Tällä hetkellä Israeliin voivat matkustaa vain israelilaiset ja täällä pysyvästi asuvat henkilöt. Israel ei ole vielä ilmoittanut aikataulua maan rajojen avaamista ulkomaalaisille, mutta suunnittelua ja valmisteluja tehdään. On myös tärkeää pitää mielessä, että turistiviisumilla maassa olevien on poistuttava maasta ennen sen umpeutumista. Poikkeustilanteissa matkailijan on kirjeitse pystyttävä osoittamaan tilanteensa poikkeuksellisuus. Lisätietoa sisäministeriön verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).  

Tällä hetkellä Israelista ei ole myöskään säännöllisiä lentoyhteyksiä Eurooppaan. Pyrimme tiedottamaan mahdollisimman kattavasti niistä yksittäisistä lennoista, joilta on jatkoyhteys Suomeen. Tällaisia lentoja on ollut esimerkiksi Minskin, Frankfurtin tai Lontoon kautta.

Valitettavasti Finnair on juuri ilmoittanut, ettei suunnittele lentävänsä Tel Avivin yhteyttä maaliskuuhun 2021 asti. Lisätietoa Finnairin(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) tiedotteesta. Toivomme ja odotamme, että kesän aikana avataan lentoyhteyksiä muualle Eurooppaan, josta voi jatkaa Suomeen.

Tuorein tieto liikennöivistä lentovuoroista löytyy Ben Gurionin lentokentän sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).  Suurlähetystö ei voi varmistaa tai vahvistaa tulevia lentoja. Tällä hetkellä varminta on ostaa lentolippu suoraan lentoyhtiöltä.

Muistutan taas kaikkia ystävällisesti huolehtimaan matkustusilmoituksen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) tekemisestä, jotta voimme välittää tietoa suoraan ja ottaa teihin tarvittaessa yhteyttä. Konsuliosastomme on viime viikkoina lähettänyt tiedotteita ja tilannepäivityksiä koronatilanteesta sekä asiakaspalvelujen saatavuudesta matkustusilmoituksen tehneiden yhteystietoihin. Jos ette ole saaneet viestejä, tarkistakaa, että olette tehneet matkustusilmoituksen.

Tähän loppuun lainaan presidentti Mauno Koiviston lohdullisia sanoja: ”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.”

Toivotan hyvää vointia ja terveyttä kaikille.

 

Aurinkoisin terveisin koko suurlähetystön puolesta,

Kirsikka Lehto-Asikainen