Suomen rajaliikennettä rajoitetaan

Suomen rajaliikennettä aletaan rajoittaa torstaista 19.3. klo 00 alkaen hallituksen päätöksen mukaisesti. Rajanylityspaikkoja suljetaan ja sisärajatarkastukset tulevat voimaan. Poliisi valvoo koronaviruksen takia asetettuja kokoontumisrajoituksia voimavarojensa puitteissa ja antaa tarvittaessa virka-apua muille viranomaisille.

Ulkomaille ei pidä matkustaa

Ihmisten ei pidä matkustaa lainkaan ulkomaille sulun aikana.  Tämä koskee liikennettä niin maanteitse, meritse kuin lentämällä. Ulkomaan matkalta Suomeen palaavan henkilön tulisi jäädä 14 vuorokaudeksi karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Suomen kansalaiset ja vakituisesti Suomessa asuvat ihmiset saavat aina palata Suomeen. Suomessa olevat ulkomaiset matkailijat voivat poistua maasta.

Tavara- ja rahtiliikenne jatkuu kaikilla rajoilla. Välttämätön työmatkaliikenne on edelleen mahdollista ja jatkuu EU:n sisärajoilla.  Näin turvataan päivittäistavaroiden ja lääkkeiden saanti, eikä pysäytetä koko yhteiskuntaa taloudellisesti.

Helsinki-Vantaan, Maarianhaminan ja Turun lentoasemat pidetään auki tavara- ja paluuliikenteelle. Rajavartiolaitos voi sallia työmatkaliikenteen välttämättömästä, perustellusta syystä. Muut lentoasemat suljetaan kansainväliseltä liikenteeltä.

Suomen ja Ruotsin rajalla Karesuvanto, Kolari, Muonio, Pello, Tornio ja Ylitornio pidetään auki tavara- ja paluuliikenteelle. Lisäksi välttämätön työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne voidaan sallia. Muualta rajanylittäminen ei ole sallittua.

Vaikka työmatkaliikennettä rajan ylitse ei estetä, lento- ja laivaliikenteen supistusten takia ulkomaisen työvoiman pääsy ulkomailta Suomeen vaikeutuu merkittävästi.  EU-kansalaisten ja muussa EU-maassa pysyvällä oleskeluluvalla oleskelevien paluu Suomen kautta kotimaahansa sallitaan, huomioiden henkilön terveydentila. 

Lisätietojarajaliikenteen rajoituksista ja rajanylityspaikosta Sisäministeriön(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) verkkosivulta.